2009. december 27., vasárnap

Újratervezés




A karácsonyi vendégjárás közepette egyik leggyakrabban elhangzó mondat: ugye nem gond, ha magunkkal hozzuk még ... -t is? A pontok helyére igen távoli rokonok, az elvált házastárs új családjából vagy baráti köréből előkerült ismeretlenek, ezer éve nem látott barátok nevei helyettesíthetők be, kinek-kinek kedve szerint. Mondanom sem kell, így jártam én is, a mondat elhangzott, és ha elhangzott, akkor a háziasszony dolga az újratervezés. Hogy a váratlan vendégnek, szék, tányér, pohár kerüljön, ahhoz elég egy kisebb átszervezés, és ajándékkal is előrukkolhatunk, ha jól használjuk fel a kamra mélyén fellelt kincseket - gondoltam. Például süthetek cantuccinit, amit csinos tasakokba adagolva a fa alá tehetek. Ez a könnyed ropogós gyümölcskenyér-kétszersült 1 óra alatt elkészül, és amint kihűlt csomagolható.

Cantuccini
Hozzávalók
3 tojás
1 tojásfehérje
30 dkg cukor
10 dkg vaj
1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér

1 kiskanál sütőpor
50 dkg liszt
10-15 dkg aszalt gyümölcs (például füge, mazsola, aszalt szilva és barack vegyesen)
2 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg mandula vagy dió
a formázáshoz: liszt

1. A tojásokat és a tojásfehérjét a cukorral habosra keverjük (konyhai robotgéppel a legkönnyebb, de kézi habverővel is készíthetjük).
2. A kézmeleg vajat belekeverjük, majd a fűszereket beleszórjuk, és jól összekeverjük. Végül a lisztet is beledolgozzuk.
3. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, a mandulát durvára, a kandírozott narancshéjat finomra daraboljuk, majd mindezeket a tésztába gyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne, egy kevés lisztet tehetünk még bele.
4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, amiket liszttel behintett deszkán kb. 5 centi átmérőjű rudakká formálunk.
5. A rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük (a 30X40 centis tepsit éppen kitölti), és 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.
6. Ezután a rudakat fél centi vastag ferde szeletekre vágjuk, a szeleteket újra a tepsibe rakosgatjuk, és még 10 percig szárítjuk, sütjük.
7. Az így kapott illatos, fűszeres, gyümölcsös kétszersülteket rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd csinos csomagokba kötve elajándékozzuk, vagy forralt bor, kapucsínó társaságában kínáljuk, amelyekbe mártogatva a legpompásabb.

Elkészítési idő: 1 óra

Az ajándékba adott cantuccinire csinos címkét is készíthetünk, például ilyet:



Újratervezés még egyszer

A mézeskalács díszítésekor megmaradt cukros tojáshab a legjobb habcsók alapanyag. Sütőpapírral bélelt tesire egy kiskanállal csinos halmokat rakunk belőle, majd 160 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 145 °C), résnyire nyitott sütőajtónál kb. 40 perc alatt megszikkasztjuk.
A díszítőhab úgy készül, hogy a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot apránként beleszórva tovább habosítjuk (1 tojásfehérjéhez 15 deka porcukor jár), akkor jó, ha a massza sűrű, szinte kemény. Néhány csepp citromlével fényesíthetjük, esetleg csipetnyi sót is tehetünk bele.- írják a szakácskönyvek
Ez nálunk is pontról pontra így történt, amikor kisebbik lányom, még egy kis félretett ételfestékkel is megcsepegtette a habcsókokat, a festéket fogvájóval ügyesen szétterítette, úgy tettük a sütőbe. Az eredmény ilyen gyönyörű lett:


2009. december 19., szombat

Nem veszünk semmit. Sütünk!



A karácsony előtti mozgalmas napok egyikén sütési csúcsot állítottunk fel a lányaimmal. Egyikük kétféle finomsággal lepte meg a barátnőit (almás pite és csokoládés muffin), másikuk úgy döntött, az iskolai karácsonyra az egész osztálynak narancsos kiflit süt. A pite tésztájának maradékából pedig én készítettem egy kis málnalekváros lepényt. A lányok igen önállóak a konyhában, de azért minden süteménybe be kellett segítenem, ha mással nem, egy kis bíztatással. Szóval az ínyencségekkel elszorgoskodtunk késő estig.
Másnap a család legifjabb tagja, a nyolcéves kisfiam készülődött az iskolai ünnepségre. Megfáradtan az előző esti sütődömpingtől, és mert neki a zongoravizsga tiszteletére már sütöttünk pogácsát, azt javasoltam, hogy valamilyen finom kekszet vegyünk a suli bulira. Rám nézett, majd ellentmondást nem tűrően kijelentette: nem veszünk semmit. Sütünk! Így többes számban. És akkor elszállt a fáradtság, és persze, hogy sütöttünk, méghozzá gyorsan, és nagyon finomat, a régi, jól bevált recept szerinti sajtos rudat.
Ropogós sajtos
Hozzávalók
2 dkg élesztő
1 kockacukor
1 dl tej
35 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
a formázáshoz: liszt
a tetejére:
1 tojás
10 dkg sajt
  1. Az élesztőt a cukorral édesített langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
  2. Ezután a liszttel, a margarinnal és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, és szép sima, nem túl puha tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát két részre osztjuk. A darabokat egyenként liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk.
  4. A kinyújtott tészta tetejét a lazán felvert tojással megkenjük, és a reszelt sajt felét egyenletesen rászórjuk.
  5. Végül derelyevágóval ujjnyi csíkokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) aranysárgára sütjük.
  6. Egy rácsra téve kihűtjük, majd tálra rendezzük. Jól záródó fémdobozban 2-3 napig friss marad.
Elkészítési idő: 1 óra
Tippek:
- A tésztát előre összeállíthatjuk, és a hűtőben tárolhatjuk akár 2 napig is. Amikor kínálni szeretnénk, szobahőmérsékletre melegítjük, nyújtjuk, sajtozzuk, és már süthetjük is.
- Sajt helyett köménymaggal, szezámmaggal, pirospaprikával is meghinthetjük a rudak tetejét. A megadott mennyiségből kb. 3 tepsinyi sütemény készíthető. Szépen tálalhatjuk, ha tepsinként különböző módon ízesítjük a rudakat.

2009. december 18., péntek

Váratlan ajándékból lepény, pástétom és saláta










Egy kedves ismerősöm új életet kezdett, felszámolta vendéglátós vállalkozását, és a raktárában felhalmozott konzerveket a barátai közt szétosztotta. Nekem egy gigantikus méretű (másfél kilós) tonhalkonzerv jutott, és mellé a feladat, hogy ebből valami fantasztikus fogást kreáljak – erre a különleges alapanyag is kötelezett.
A következőt találtam ki: a halat három részre osztom, egy nagyobb adagból lepényt sütök, a maradékból salátát és pástétomot készítek, amolyan karácsonyi főpróbaként, hiszen mindezek az ünnepi menübe is illeszthetők.
Omlós tésztát gyúrtam, amit 1 órára a hűtőszekrénybe tettem. A kellemes fűszerezésű halat (olyan volt, mint egy ízletes ecetes-olajos szardínia) leszűrtem, lecsepegtettem. A tészta felét kinyújtottam, a halat ráigazgattam, majd szép vékony paradicsomkarikákkal befedtem, és egy könnyű, tejszínes kapormártással meglocsoltam. Erre jött a tészta másik fele szép vékonyra nyújtva. A tetején néhány gyűszűnyi lyukat vágtam, majd tejföllel megkentem, és 190 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 170 °C) szép rózsaszínűre sütöttem. Amíg sült, megtisztítottam fél kiló leveles spenótot, azaz vastag szárait letépkedtem. A leveleket többször, folyó vízben megmostam, kisebb darabokra téptem. Megfuttattam két gerezd zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajon, és a spenótot rádobtam. Amikor egy kissé összeesett, a tűzről lehúztam, és egy csipetnyi sóval, borssal fűszereztem. A tenyérnyi kockákra vágott tonhalas lepényt 1-1 evőkanálnyi párolt spenóttal tálaltam. Íme, a pontos recept.

Tonhalas lepény
Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg finomliszt
25 dkg vaj vagy margarin,
1-2 tojássárgája
1 kiskanál ecet
70 dkg tonhalkonzerv
30 dkg paradicsom
só, őrölt bors
a kapormártáshoz:
1 evőkanál liszt
1 csokor kapor
2 evőkanál vaj vagy margarin
1 dl főzőtejszín
3 dl tej
őrölt bors
1 kiskanál citromlé
cukor
a tetejére:
3-4 evőkanál tejföl
a párolt spenóthoz:
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
50 dkg spenót
a tészta nyújtásához: liszt

  1. A tésztához a lisztet a margarinnal, a tojássárgájával és egy kevés hideg vízben oldott ecettel gyorsan összegyúrjuk. A tésztát folpakfóliába csomagolva vagy letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A halat leszűrjük, lecsepegtetjük, a megmosott paradicsomot felkarikázzuk. A mártáshoz a lisztet a vajon megpezsgetjük, a finomra aprított kapor felét rászórjuk, majd a tejjel és a tejszínnel felengedjük. Kevergetve besűrítjük, majd sóval, borssal, néhány csepp citromlével és leheletnyi cukorral fűszerezzük, és langyosra hűtjük.
  3. A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik darabot liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és egy 30X40 centis magasabb falú tepsit kibélelünk vele.
  4. A lecsepegtetett halat beletesszük, a paradicsomkarikákkal beborítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A kapormártással meglocsoljuk.
  5. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és a halas-paradicsomos-kapros tölteléket befedjük vele. Néhány helyen kilyukasztjuk, és tejföllel megkenegetjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) szép rózsaszínre sütjük (kb. 40 perc).
  6. A zúzott fokhagymát a forró olajra dobjuk, majd a megtisztított, alaposan megmosott spenótot is rászórjuk, és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a tűzről lehúzzuk.
  7. A tenyérnyi kockákra vágott tonhalas lepényt a párolt spenóttal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra + a tészta pihentetése

És a maradék?
Tálaltam, igen-igen, de nem fogyott el az egész. Letakarva a hűtőszekrénybe tettem, és másnap jól átmelegítve is pompás volt. (A mikró bekapcsolásához is rest családtagjaim szerint hidegen is kiváló.)
Mi lett még belőle?
A többi halat két részre osztottam. Az egyik adagot 4 kemény tojással, 5 deka vajjal, egy kis hagymával, sok citromlével, csipetnyi sóval, borssal az aprítógépbe tettem. Szép simára kevertem, még egy kevés mustárral ízesítettem, azaz halpástétomot készítetem belőle. Reggelire, vacsorára pirítóssal kínáltam.
Az utolsó adag hal egy könnyű salátát gazdagított. Ebben sok-sok zöld saláta volt, 2-3 paradicsom, 1 alma, persze apróra darabolva, vágva. Citromlével, olívaolajjal meglocsolva, csipetnyi sóval ízesítve tettem az asztalra.

Piszkos anyagiak
Ha nincs olyan szerencsénk, hogy tonhalat kapunk ajándékba, akkor is elkészíthetők ezek a fogások. A lepénybe egy kevés vajon megpárolt tengeri halfilét tehetünk, amit babérlevéllel, sóval, borssal, citrommal, esetleg egy kevés fokhagymával fűszerezünk. A pástétom és a saláta egy-egy doboz finom szardíniából is kiváló.