2010. március 31., szerda

Maradékból lakoma











Van úgy, hogy a nyakunkon marad a kenyér vagy néhány péksütemény esetleg egy kevés kalács. Kidobni nincs szívünk, morzsává darálni még nem lehet, mert nem elég száraz. Mi legyen akkor belőle? Hát persze, hogy felfújt. Lehet sós vagy édes attól függően, hogy mit kíván a menü. Most édes lesz, mert a leves már készen van, és az ebédből csak egy kis könnyű desszert hiányzik. A kenyérfelfújt gyorsan, egyszerűen összeállítható, és, jó, ha gyorsan el is fogy, mert csak frissen, és melegen az igazi.

KENYÉRFELFÚJT
Hozzávalók: 20-25 dkg szikkadt fehér vagy félbarna kenyér, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2-3 dl tej, fél citrom, 5 dkg mazsola
a forma kikenéséhez: vaj és étkezési búzacsíra
a tálaláshoz: 20 dkg narancslekvár

1. A kenyér héját levágjuk, belsejét kisebb kockákra vágjuk.
2. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és 1 evőkanál cukorral simára keverjük, majd a langyos tejjel felengedjük.
3. A kenyérkockákat a tojásos tejbe forgatjuk, és hagyjuk, hogy teljesen magába szívja.
4. A citrom reszelt héjával fűszerezzük, a megmosott mazsolát belekeverjük.
5. A tojásfehérjéket a maradék cukorral és egy kevés ciotromlével kemény habbá verjük, majd lazán a tejes kenyérbe forgatjuk.
6. Egy kisebb vekniformát kivajazunk, a búzacsírával behintjük, majd a masszát belesimítjuk.
7. Előmelegített 180 °C-os sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
8. Még forrón felszeleteljük, és a narancsdzsemmel körülöntve tálaljuk.

Tippek:
- Ugyanígy készíthetünk felfújtat zsemléből, kifliből vagy kalácsból is.
- Ha nincs otthon búzacsíra, zsemlemorzsával is behinthetjük a formát.
- A felfújtba keverhetünk apróra vágott aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót vagy mandulát is.
- Mazsola helyett készíthetjük reszelt almával is, ilyenkor csipetnyi fahéjjal érdemes fűszerezni.
- Más dzsemmel vagy lekvárral is kínálhatjuk, de vaníliamártással kiegészítve is pompás.

2010. március 30., kedd

Nemcsak böjtös, finom is!












Nagyhéten a hús nélküli fogások vannak soron. De, hogy ezek közül mi lesz ebédre, azt leginkább az befolyásolja, hogy mi van otthon. Nos, van egy kevés leveszöldség, fél fej saláta, és egy kis tejföl. Akkor az ebéd kezdődjön egy jó kis zöldleveles zöldséglevessel! A krémes, kellemesen lágy ízű leves, és a minden kanálba jutó roppanó salátalevél pompás együttest alkotnak, és elkészítése sem túl bonyolult. Lássuk, hogyan is készül!

ZÖLDLEVELES ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 1 l szűrt zöldségleves, 3 maréknyi eperlevél tészta (vagy más apró levestészta) 4 evőkanál tejföl, 4 maroknyi apróra darabolt saláta- vagy reteklevél

1. A lehéjazott, finomra aprított hagymát az olajon megfuttatjuk, és szép üvegesre pároljuk.
2. A megtisztított, megmosott sárgarépát és petrezselyemgyökeret félkarikákra, a zellert csinos hasábokra vágjuk, és hagymára dobjuk.
3. Az apróra vágott petrezselyem felével, sóval, borssal fűszerezzük, és időnként megkeverve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
4. Ezután a liszttel meghintjük, a levessel felengedjük, és felforraljuk. A tésztát beleszórjuk, és, ha lell utánaízesítjük.
5. Amikor a tészta is megfőtt, a tejfölt először egy kevés hideg vízzel, majd egy kevés forró levessel simára keverjük. A levesbe, miközben állandóan kevergetjük, lassan belecsorgatjuk, átmelegítjük, de ezzel már nem forraljuk fel. A tűzről lehúzzuk, és a maradék petrezselymet rászórjuk.
6. A levest tányérokba merjük, és minden adag tetejére 1-1 maroknyi alaposan megmosott és lecsepegtetett salátalevelet dobunk, majd azonnal tálaljuk.

2010. március 17., szerda

Retek még egyszer









Na, most eltűnt a levél, megmaradt a retek, ami, ha 1-2 nap alatt nem esszük meg, megfonnyad, pudvás lesz. Legjobb, ha belekeverem egy kellemes szendvicskrémbe. Túró, petrezselyem, kaliforniai paprika, egy kevés tejföl… Lássuk, hogyan készül.

TAVASZI TÚRÓ

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 2-2 evőkanál vaj és tejföl, 2-3 hónapos retek, 2-3 újhagyma, fél piros húsú paprika, fél csokor petrezselyem, 1-2 ág friss vagy 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, só, őrölt bors

1. A túrót a vajjal és a tejföllel simára keverjük. A megmosott, durvára reszelt retket, a leöblített, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, a felkockázott paprikát és a finomra aprított zöldfűszereket beledolgozzuk.
2. Sóval, borssal fűszerezzük, majd kígyóuborka-karikákkal díszítve péksüteményre vagy rozskenyérre kenve kínáljuk.

Tippek:
- Natúr vajkrémből vagy sajtkrémből is készíthetjük, persze így tavaszi vajkrém illetve sajtkrém lesz a neve. 
- Bazsalikom helyett tehetünk bele finomra aprított kaprot is. 

Na, végre, hogy tavasz van!

Ma már tényleg láttam a napot, igaz, hogy bújócskázik, igaz, hogy csalóka, mert csak akkor melegít, ha hosszasan kitesszük magunkat cirógató sugarainak, de akkor is: tavasz van. No, és ha tavasz van, akkor zöldet kell enni! Szinte, mindegy hogy mi az, csak zöld legyen. Ezzel a vággyal a fejemben, a szívemben, és persze az ínyemen, indultam a piacra, ahol a következő zöldeket találtam: fonnyadt saláta, hervadt karalábélevél, tegnapelőtti és méregdrága sóska és spenót. Már majdnem feladtam a zöld utáni vadászatot, amikor hirtelen megláttam a gyönyörű halomba rakott kívánatos hónapos retket. A csomókban ott kínálkozott a megoldás: reteklevél, frissen, vadan, üdén. Megvolt hát az a zöld, amire vágytam. Gyorsan vettem még mozzarellát, egy kevés füstölt sajt és aszalt paradicsom még volt otthon. Amint hazaértem, máris összedobtam egy jó kis reteklevél-salátát. Íme, a receptje:

RETEKLEVÉL-SALÁTA

Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek zöldje, 10-10 dkg mozzarella és puha füstölt sajt, maroknyi aszalt paradicsom, 2-3 szál újhagyma a zöldjével együtt, 1 csokor petrezselyem, 1-2 ág friss vagy 1 mokkáskanál szárított bazsalikom, 2-3 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve, só (ez el is maradhat), frissen őrölt bors
a tetejére: 1-2 evőkanálnyi durvára darabolt dió

1. A retekleveleket a szárakról letépkedjük, alaposan megmossuk, majd falatnyi darabokra aprítjuk.
2. A sajtokat kis kockákra vágjuk, a paradicsomot feldaraboljuk, a megmosott újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk, a leöblített zöldfűszereket finomra vágjuk.
3. Mindezeket egy méretes salátástálban lazán összekeverjük, az olívaolajjal és a citromlével meglocsoljuk.
4. Ha kell, sózzuk, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és a dióval megszórva máris tálaljuk. Adhatjuk pirítóssal előételnek,vagy natúr sült húsok, halak mellé köretként.

Tippek:
- Az összeállítás alapjául használhatunk fejes salátát, jégsalátát, zsenge karalábélevelet is.
- Aszalt paradicsom híján friss paradicsomot is tehetünk bele, vagy kétszer retek salátaként belekarikázhatjuk az egyik csomag hónapos retket is.
- Ha nincs otthon dió, a salátát megszórhatjuk, napraforgómaggal is, de kellemesen ropogós lesz, ha pirított kenyérkockát keverünk bele.
- Gazdagabb lesz a saláta, ha csíkokra darabolt sonkát, hideg sültet vagy keménytojás-cikkeket keverünk bele. Így akár könnyű ebédnek vagy vacsorának is kínálhatjuk, nagyétkűeknek természetesen friss péksütemény kíséretében.

2010. március 5., péntek

Az én konyhám, az én váram!








Gyerekeim szerint konyhairigy vagyok. Ezt a jól hangzó szót ők alkották, és annyit jelent, hogy nem hagyom őket érvényesülni a konyhában, arcokat vágok, ha nem találok minden fakanalat ott, ahová tettem, kiűzöm a lábatlankodókat, ha éppen valami finomságot alkotok. Én persze, tagadok, dehogyis vagyok konyhairigy, de félek, hogy a kölyköknek, már megint, igazuk van. Valóban, néha undok tudok lenni, ha a birodalmamban idő előtt - azaz mielőtt az étel elkészülne – megzavarják munkálkodásomat. Hogy valamit szépítsek a kialakult csúfos helyzeten, most nagyfiam egyik remeklését mutatom be. A fiatalúr egy kellemesen átmulatott éjszaka, majd néhány röpke órás alvás után tettre készen jelent meg a konyhában. Igyekeztem nem konyhairigykedni, és a háttérbe vonulva figyeltem, milyen reggelit üt össze magának. Az eredmény káprázatos lett: fűszeres buggyantott tojás fetás csírasalátával. Tápláló, egészséges és ráadásul gyönyörű! Ha igazán konyhairigy lennék, tudna így főzni a fiam? Ugye nem. Íme a pompás fogás képe és az ellesett recept.

FETÁS CSÍRASALÁTA
Hozzávalók (1 személyre): fél piros húsú paprika, 1 csípős zöldpaprika, 2 maroknyi vegyes csíra (például hagyma-, retek-, lucernacsíra vegyesen), 5 dkg feta sajt

1. A piros húsú paprikát kis kockákra, a zöldpaprikát karikákra vágjuk, majd a csírával összeforgatjuk.
2. A fetát rámorzsoljuk, és csinosan a tányérra rendezzük. Sózni nem kell, mert a feta eleve sós.
3. Buggyantott tojással és forró pirítóssal kínáljuk.



FŰSZERES BUGGYANTOTT TOJÁS 
Hozzávalók (1 személyre): 3 tojás, 1 evőkanál ecet, só, pirospaprika, őrölt bors

1. A tojásokat megmossuk. Egy kisebb lábasban 5-6 deci vizet forralunk, az ecetet beleöntjük.
2. A tojásokat egyenként óvatosan beleütjük, ügyelve, hogy egyben maradjanak.
3. A lassan gyöngyöző vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal a saláta mellé szedjük.
4. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával meghintjük, és máris tálaljuk.

Tipp:
A buggyantott tojás nagyszerű főzelékfeltét is lehet, de salátákba is keverhetjük.