2010. április 28., szerda

Kapor egy héten át

Az úgy kezdődött, hogy kis családom töltött tökre vágyott. El is készítettem két jókora spárgatököt finom, könnyű pulykahúsos töltelékkel, kapros mártással. Igen ám, de a família zöldséghívő tagjai kiették a töltelék alól a tököt, és elkanalazták hozzá a kapormártást. A töltelék, ami érdekes átmenet volt a fasírt és a löncshús között kapott egy könnyű, pároltkaralábé-köretet, és hát csináltam hozzá … egy másfajta kapormártást. A karalábé leveleiből töltike készült, ami szintén megkíván valamilyen  krémes mártást, például hideg tejfeles kapormártást. Az elmúlt napok fogásai kellemesek, tavasziasak, selymesek, és még sorolhatnám a jelzőket… szóval sok szépet és jót lehet róluk mondani, csak egyet nem, hogy változatosak. Hát, igen szánom-bánom, de mentségemre legyen mondva, a friss kapor ellenállhatatlan, és bár egész nyáron kapható, most van az igazi szezonja. Igaz is, a héten nem volt még lucskos káposzta, és tökfőzelék, és kapros túrós lepény, és… Lássuk hát, hogyan is készültek ezek a mártások!

1. PIKÁNS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín,
1-2 evőkanál citromlé, csipetnyi só és cukor

1. Az alaposan megmosott majd apróra vágott kapor felét a forró vajon megfuttatjuk.
2. A lisztet rászórjuk, megpezsgetjük, azután a tejjel felengedjük. Néhány percig kevergetve forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a tejszínt belekeverjük.
3. A citromlével, csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük, végül a maradék kaprot is beleszórjuk.
Rántott vagy töltött tökhöz, párolt zöldségekhez nagyszerűen illik.

2. HAGYMÁS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves, 2 evőkanál tejföl, 1-2 kiskanál ecet, csipetnyi só és cukor

1. A megtisztított, apróra vágott hagymát a forró olajon aranysárgára pirítjuk, pároljuk.
2. A lisztet rászórjuk, kevergetve rózsaszínűre pirítjuk, majd a megmosott, felaprított kapor felét beleszórjuk. és egyszer-kétszer megforgatjuk a liszten.
3. Azután a levessel felengedjük, és néhány percig forraljuk.
4. Végül a tűzről lehúzzuk, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük, a maradék kaprot belekeverjük, és máris tálalhatjuk.
Párolt, főtt húsokhoz, vajon pirított zöldségekhez kínálhatjuk.

3. HIDEG TEJFÖLÖS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 dl tejföl,  1 nagy csokor kapor, 1-2 kiskanál citromlé,só, őrölt bors, csipetnyi cukor

1. A tejfölt simára keverjük, majd a megmosott, finomra vágott kaprot beleszórjuk.
2. A citromlével, sóval, borssal és a cukorral fűszerezzük.
Zöldségmártogatóhoz, roston sült halak mellé vagy töltikére locsolva adhatjuk az asztalra.

2010. április 20., kedd

Könyvkészítő manufaktúra










A hétvége munkával telt. Főztem is, sütöttem is, és minderről kép is készült, de most nem a családnak és nem a blogba, hanem a befőzős könyvbe. Sok ilyen fotózáson voltam már a lapnál, de akkor jóval kevesebb kép készült egyszerre, mint most. A könyv fotósa, Pecsics Mária, nagyszerűen dolgozott: remekül előkészítette a munkát, pontos terve volt minden képre, de hagyott engem is kibontakozni, jól lehetett vele együtt munkálkodni. Alaposan elfáradtunk, de azt hiszem megérte, mert a könyv gyönyörű lesz. Most már lassan nyomdába kerül, és nemsokára megjelenik. Receptek, ötletek majd holnap....

2010. április 14., szerda

Fél bögre mák...











Igen, egészen pontosan ennyi, azaz fél bögrényi mák szomorkodott a kamrában a húsvéti sütés után. Találtam még 3-4 tányérra való halászlét, és hozzá néhány szelet pontyot a mélyhűtőben, karácsonyról. Ez utóbbinak éppen lejárna a szavatossági ideje a hónap végén (ha nem is nevezhető romlottnak, de 4 hónap után a mélyhűtött hal jócskán veszít az ízéből). Amíg a halászlé kiolvadt, és a halszeleteket belefőztem, a mákból is került egy könnyű sütemény: citromos, mazsolás kevert mákos, a bögrés mákos egyik legegyszerűbb változata. A sütemény receptjét már írom is, és mivel az időjárás kegyes volt hozzám, le is tudtam fényképezni a művet. (A méréshez  2 decis bögrét használtam, és sajnos az előírt mákadagnak csak a felét tettem a tésztába, de úgy is finom lett.)

CITROMOS-MAZSOLÁS MÁKOS
Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tej,  2,5 bögre rétesliszt, fél csomag sütőpor, 1 bögre darált mák, 2 evőkanál vaj, só, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi fahéj
a forma kikenéséhez: vaj és liszt
a tetejére: baracklekvár

1. A megmosott, lecsepegtetett mazsolát a kevés teával hígított rumba áztatjuk.
2. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd a tejet és a lisztet, amibe előzőleg a sütőport is beleszitáltuk, beledolgozzuk.
3. A mákot és a vajat is belekeverjük, csipetnyi sóval, a citromhéjjal és egy kevés őrölt fahéjjal fűszerezzük, a leszűrt mazsolát beleforgatjuk.
4. Egy vekni- vagy őzgerincformát vajjal kikenünk, liszttel behintünk, és a mákos masszát belesimítjuk.
5. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 45-50 perc alatt megsütjük.
6. Amikor a sütemény elkészült, a formából rácsra csúsztatjuk, majd a tetejét a simára kevert lekvárral megkenjük.
7. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, baracklekvárral megcsepegtetve kínáljuk.

2010. április 12., hétfő

Kávé mellé édes málé...










... utána meg csokoládé, ahogy Kormos István leírja Vackor pompás reggelijét. No, nekem ez a verses mese, és persze a kukoricamálé, azaz kása jutott eszembe a VKF (Vigyázz, kész, főzz!) legújabb versenyprogramja olvasásakor. Limara (limarapeksege.blogspot.com) nagyszerű és szinte kimeríthetetlen témát választott, amikor a gabonákat kínálta fel alapanyagul bloggertársainak. Az alábbi, versenyen kívüli recept ihletője tehát Limara és Vackor, főszereplője pedig a kukorica.

VANÍLIÁS PULISZKAGALUSKA
Hozzávalók: 20 dkg kukoricadara, 6 deci tej, só, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja
a tetejére: porcukor
a tálaláshoz: baracklekvár

1. A kukoricadarát lassan a forrásban lévő tejbe szórjuk, és, mint a tejbegrízt, gyakran kevergetve sűrű kásává főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, a vajat, a cukrokat és a citromhéjat belekeverjük.
2. Néhány percig lefedve állni hagyjuk, majd két bevizezett evőkanál segítségével csinos galuskákat szaggatunk belőle. Porcukorral meghintve, simára kevert, megmelegített baracklekvárral meglocsolva tálaljuk.

Tippek:
Az édes puliszkába keverhetünk mazsolát, aszalt gyümölcsöket esetleg dió- vagy mogyoródarabokat. Jól illik bele még néhány párolt almakocka vagy télen bármilyen apróra vágott gyümölcsbefőtt, de gazdagíthatjuk 1-2 tojássárgájával is.

2010. április 4., vasárnap

Kellemes húsvétot, szép ünnepet kívánok!

Ünnepek alkalmával a gasztroblogger hallgat, azaz nem ír, hanem süt-főz. Így  vagyok ezzel én is, a nagy családi jövés-menés után majd a jövő héten rovom be a naplóba, hogy sikerült-e a kalács, és hogy melyik sonka jobb a kötözött vagy a csontos...

Szép ünnepet mindenkinek!

2010. április 1., csütörtök

Ha zöldcsütörtök, akkor spenót











A nagycsütörtöki zöldnapra készülve legtöbbünknek a spenót jut az eszébe. A paraj névre is hallgató levéltengerből készülhet saláta, főzelék vagy könnyű köret, bármelyik változat jó. Csicseriborsó (csicseriborsobablencse.blogspot.com) nagyszerű spenóttal töltött óriás kagylótésztával készült erre a napra, nekem is megtetszett az ötlet, de a család a nálunk már hagyományos (csak nagyzolok, mindössze harmadik éve készítem) torta pasqualinára szavazott. Ez egy egyszerű pizzatésztába csomagolt spenótos túró, persze jó sok fokhagymával, majoránnával fűszerezve, amiben ráadásul sok-sok tojás is sül. Szóval mutatós, finom, és nem túl bonyolult az elkészítése. Vacsorára még össze lehet ütni!

TORTA PASQUALINA
(olasz húsvéti túrós spenóttorta)

Hozzávalók
a tésztához: 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 4 evőkanál olívaolaj, só
a nyújtáshoz: liszt
a töltelékhez: 50 dkg spenót, 20 dkg ricotta vagy tehéntúró, 8 tojás, 1 evőkanál apróra vágott majoránna őrölt bors, 2 evőkanál vaj, 5 dkg reszelt parmezán
a tetejére: 1-2 evőkanál tej

1. Az élesztőt egy kevés langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a lisztbe öntjük, az olajjal, csipetnyi sóval, és 2-3 evőkanál vízzel összegyúrjuk, majd lágy tésztává dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és bő fél órán át kelesztjük.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a többször váltott vízben megmosott spenótot alaposan lecsepegtetjük, majd egészen apróra vágjuk. Aki a spenót vad ízét nem kedveli, le is forrázhatja.
3. A spenótot az áttört ricottával és 2 felvert tojással összekeverjük. Megsózzuk, a finomra vágott majoránnával és őrölt borssal fűszerezzük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és kétfelé osztjuk. Az egyik darabot akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 centi átmérőjű tortaformát kibélelhessünk vele úgy, hogy a forma oldalán túllógjon.
5. A spenótos masszát a tésztába kanalazzuk. A tetejét elsimítjuk, majd 6 mélyedést nyomunk bele. Ezekbe egy kevés vajat kanalazunk, és mindegyikbe óvatosan 1-1 tojást ütünk. Megsózzuk, a parmezánnal meghintjük.
6. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, akkorára, hogy a formát befedje. A lelógó tésztarészekkel az alsó és felső darabot összeillesztjük, majd csinos szegélyt formálunk belőle. A torta felső részét tejjel megkenjük, a közepén néhány lyukat metsszünk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) aranysárgára sütjük.
7. A kész tortát cikkekre vágva, forrón kínáljuk.

Tippek:
- Bazsalikomos paradicsommártást kínálhatunk mellé, de balzsamecetes, hagymás paradicsomsalátával is pompás.
- Nagyobb adagban is készíthetjük vagy tortaforma helyett süthetjük egy magasabb falú tepsiben is.
- Ha marad belőle, akkor hűtőszekrényben tároljuk, és másnap a sütőben alaposan átmelegítve tálaljuk.