2010. július 20., kedd

Krémes-habos ribiszkeszelet

És a ribiszkebokrok csak teremnek, teremnek... Ebben a nagy melegben már nincs türelmem órákat állni a tűzhely mellett, szűrögetni, üvegbe mericskélni, meg, hát is tudjuk osztani télre a befőzött adagot. Ha viszont már elég dzsem, kocsonya, szörp sorakozik a kamrában, jöhet a sütemény! A ribiszke fanyarságát jó oldani valamivel, például azzal, hogy finom vaníliapuding-ágyba fektetjük. Gyorsan összeállítható, csak a tésztát kell előre összeállítani (mondjuk előző este), a sütés idejére pedig valahová elmenekülni a konyhából. Ha ezután még van türelmünk megvárni, amíg a sütemény kihűl, az eredmény nemcsak finom, hanem mutatós is lesz. ( A forrón felvágott ribiszkés szelet tölteléke kicsit folyós, így is finom, csak nem szép.)



KRÉMES-HABOS RIBISZKESZELET
Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, késhegynyi sütőpor, 3-4 evőkanál tejföl
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 kg ribiszke, 3-4 evőkanál cukor
a tetejére: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor. 5 evőkanál darált dió vagy étkezési búzacsíra

1. A tésztához a  vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával, a sóval, a sütőporral és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Műanyag fóliába csomagoljuk, és néhány órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap a pudingot a 4 evőkanál cukorral és az előírásosnál kevesebb tejjel megfőzzük, és kevergetve kihűtjük. A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, és 3-4 evőkanál cukorral összeforgatjuk. (A cukor mennyisége a gyümölcs savanykásságától és a család ízlésétől függ.)


3. A tésztát liszttel behintett deszkán vagy sütőpapíron akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes tepsit kibélelhessünk vele úgy, hogy a tészta a tepsi oldalát is befedje.
4. A kihűlt pudingot a cukrozott ribiszkével összekeverjük, és a tésztára simítjuk. A tepsit 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a lepényt 25-30 perc alatt elősütjük.


5. Közben a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A diót vagy búzacsírát lazán beleforgatjuk, majd a habot az elősütött tésztára simítjuk. A hab tetejét villával meg is cifrázhatjuk, majd a tepsit a sütőbe visszatoljuk.
6. A sütőben a hőmérsékletet 150 °C-ra állítjuk, és a habot újabb 25-30 perc alatt ropogós tetejűre sütjük, szárítjuk. Ez úgy sikerül a legszebben, ha a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.
7. A süteményt hagyjuk kihűlni, majd vizes pengéjű késsel karcsú szeletekre vágva kínáljuk.

2010. július 18., vasárnap

Ribiszkezselé - nélküle nincs nyár




Nagynéném kertjében van vagy húsz pompás ribiszkebokor. Még nagyapám ültette annak idején, bort készített  a terméséből, hozzáértők szerint nem a legjobbat, de kocaborászként remekül elszórakozott vele. Ő már azóta persze az égi ribiszkésben borászkodik, de a bokrok itt maradtak nekünk és évről-évre nagyszerű termést hoznak. Szóval kezdődhet a befőzés! Általában szörpöt és kocsonyát készítek a gyümölcsből, és persze sokféle süteményt, esetleg habot. Most nézzük a zselét, amit akár hívhatunk dzsemnek is. Az alább leírt adag az álom kategóriába tartozik, azaz ilyen kevés ribiszke még sohasem került a konyhámba, de alapegységnek jól használható akkor is, ha több gyümölcs kerül a kosarunkba.


RIBISZKEZSELÉ
Hozzávalók: 2 kg ribiszke, kb. 1 kg cukor, 1 mokkáskanál benzoesavas-nátrium

1. A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, majd annyi vízben, amennyin éppen ellepi feltesszük főni. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a szemek szét nem főttek, ekkor leszűrjük, és a ribiszkét áttörjük.
2. Az áttört magot és héjat egy nagyobb tálban hideg vízzel felöntjük, és megkeverjük. A ribiszkemagok az edény aljára süllyednek, a víz tetejére emelkedett héjdarabokat szűrőkanállal leszedegetjük, és a kipréselt lébe keverjük. Erre azért van szükség, mert a kocsonyásító, sűrítő anyag (pektin) nagy része a gyümölcs héjában van.
3. A ribiszkelevet megmérjük, minden literjéhez 70 dkg cukrot keverünk, és a tűzre tesszük.
Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és egy kistányérra cseppentve 1-2 perc alatt kocsonyásodik.
4. Ezután tisztára mosott, fertőtlenített üvegekbe merjük, mindegyik tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk, és két réteg celofánnal lezárjuk. (A tartósítószert a celofánrétegek közé is tehetjük.)
5. Az üvegeket szárazgőzbe tesszük, majd amikor kihűltek, felcímkézzük, és a kamrába rakosgatjuk.

2010. július 4., vasárnap

Csiga, de fahéjas

Limara remek kakaós csiga receptjét pénteken hajnalban olvastam. Az aznapra tervezett spenót-tükörtojás menü zárófogásaként éppen megfelelt, és végre gyakorolhattam vele a kenyérsütőgépben való dagasztás kellemes műveletét, amiről én mennyiségi okok miatt általában lemaradok, nálunk ugyanis lisztből általában 1 kiló az induló adag. Mivel pénteken számos gyermekem országszerte táborozott, kis (azaz normál) adag tészta is elég volt, így jöhetett a géppel dagasztás. Limara receptje alapján dagasztott, kelt tésztát, az itthon lévő családtagok kérésére nem kakaóval, hanem fahéjjal szórtam meg, és a kisebb, de magasabbra növő változat szerint sütöttem meg. Nagyon klassz lett, még egyszer köszönöm az ötletet és jó receptet Limara!