2010. augusztus 26., csütörtök

Egy tök három fogás

Lecsós tök. Füstös, csípős aromájú, kicsit szottyos, cseppet sem csinos, mégis rengetegen szeretik. Mint ahogy édestestvérét a töklecsót is. No, de mi is az a lecsós tök? Hagymás, lecsós alapon indított tökfőzelék, a főzés utolsó fázisaként annak rendje-módja szerint sok-sok tejföllel behabarva. Ugyanígy készíthető lecsós zöldbab vagy krumpli is, azok is pompásak. Tehát, legyen lecsós tök. Ehhez a legfontosabb hozzávaló a tök. Ha pedig már megvettem a jókora kabakot, sajnáltam volna, ha egy porcikája is kárba vész. Így magos belsejéből hamis húsleves, azaz valódi tökmagleves, a héjából pedig hamis gombás fasírt, azaz valódi tökhéjfasírt készült. Lássuk, hogyan!

TÖKMAGLEVES, azaz hamis húsleves
Hozzávalók: 1 kb. 2 kilós főzőtök magos belseje, 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 4-5 szem szemes bors, 3-4 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 1 kis karalábé, 2 zöldségleveskocka (ez el is maradhat), 5 dkg cérnametélt

1. A tökmagot a magokat körülvevő hártyával, puha belső résszel együtt egy fazékba tesszük.
2. Bő 2,5 liter vízzel felöntjük, a külső héjától megfosztott, alaposan megmosott hagymát és a lehéjazott fokhagymát beledobjuk, sózzuk, a szemes borssal fűszerezzük, majd a tűzre tesszük. A vöröshagymán azért érdemes a belsőbb héjakat rajtahagyni, mert ezektől (is) szép színe lesz a levesnek.
3. Amikor felforrt, a megtisztított, megmosott zöldséget is beletesszük, és egy kevés sóval utánaízesítjük. A zöldségeket nem érdemes nagyon felaprítani egyrészt azért, mert, ha nagyobb darabokban vannak, akkor koncentráltabban megmarad az ízük, másrészt, mert a levest majd le kell szűrni, és akkor könnyebb a nagyobb zöldségeket kiemelni belőle.
4. Amikor a leves a zöldségekkel is felforrt, a leveskockákat is beletesszük, és ezután bő 1 órán át gyöngyözve főzzük.
5. Amikor a zöldségek megpuhultak, és a leves szép aranyló színű lesz, akkor a répát, zellert, karalábét és petrezselyemgyökeret kiemeljük belőle.
6. A levet egy tiszta edénybe vagy a levesestálba átszűrjük, a zöldségeket csinos hasábokra vágva beletesszük. A megfőzött cérnametéltet külön kínáljuk hozzá.


LECSÓS TÖK
Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, 75 dkg paradicsom,1 kg gyalult tök, 50 dkg paprika, 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt

1. A megtisztított, finomra vágott hagymát az olajon aranysárgára fonnyasztjuk. Hogy biztosan ne kapjon oda, egy kevés sóval meghintjük, és gyakran kevergetjük.
2. A megmosott, meghámozott, feldarabolt paradicsomot rádobjuk, és addig pároljuk, amíg teljesen szét nem fő, ekkor a tököt is beletesszük, és lazán a paradicsomba forgatjuk.
3. Néhány perc alatt puhára pároljuk, végül a megmosott, kicsumázott, felkarikázott paprikát is beletesszük.
4. Amikor a paprika még roppanós, de már nem kemény, a tejfölben simára kevert liszttel behabarjuk a főzeléket. A habarással még egyszer forráspontig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.

TÖKHÉJFASÍRT
Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, 1 kb. 2 kilós spárgatök héja, 2 szikkadt zsemle, 1 piros húsú paprika, 1 tojás, őrölt bors, morzsolt majoránna, 5-10 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj
                                                                      

1. A megtisztított, finomra aprított hagymát az olajon megfonnyasztjuk. Megsózzuk, majd a gyufaszálnyi csíkokra vágott tökhéjat rádobjuk, és kevergetve puhára pároljuk. Hogy a héj biztosan tiszta legyen, a tököt még egészben alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük, és a héját burgonyahámozóval lehántjuk.
2. Amíg a hagymás tökhéj hűl, a zsemléket felszeleteljük, és langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és összemorzsoljuk.
3. A tökhéjjal és az apró kockákra vágott paprikával összekeverjük, majd a felvert tojást belecsorgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, a majoránnával fűszerezzük, és ha túl laza lenne, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük.
4. A masszából vizes kézzel gyerektenyérnyi pogácsákat formázunk, amiket a maradék zsemlemorzsában megforgatunk. Bő olajban szép aranybarnára sütjük, lecsepegtetjük, és máris tálaljuk. A tökhéjpogácsát főzelékfeltétnek vagy salátával, párolt rizzsel külön fogásként is kínálhatjuk.