2010. október 5., kedd

Megkésett beszámoló II.

A Chefparade budai bázisa, hamisítatlan gasztronómiai fellegvár: kávézó, bár, szakácskönyv- és fűszerbolt,  és persze számos tűzhellyel, rengeteg lábossal, konyhai ketyerével pompásan felszerelt óriáskonyha. Aki ide betér, még ha addig csak a vajas kenyeréért látogatott a konyhába, vagy azt sem tudta, hogy hol a hűtőszekrény, akkor is meg lesz fertőzve. Biztos, hogy itt vagy otthon (vagy mindkét helyen!) keverni, fűszerezni, sütni-főzni akar, ki akarja próbálni, hogy ez a sok érdekes dolog mire való, hogyan használható. Nos, nem színezem tovább, a képek úgyis önmagukért beszélnek, a környezet egyszerűen ideális volt a befőzéshez. És ezt nemcsak én gondolom így, hanem a Gasztrotipp is, melynek szerkesztője nemcsak a helyszínről, de a könyvről és a bemutatóról is igen kedvező kritikát közölt. Nézzük, mit is készítettünk!

CUKKINICSATNI
Hozzávalók: 75 dkg cukkini, 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, körömnyi gyömbér, 1 csilipaprika, 1 csokor koriander, 2 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 4 evőkanál 20 %-os ecet

1. Az alaposan megmosott cukkinit nagy lyukú reszelőn, héjastól lereszeljük.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a megtisztított gyömbért lereszeljük. A csilit kimagozzuk, felaprítjuk, a leöblített koriandert finomra vágjuk.
3. Mindezeket egy hibátlan zománcú vagy rozsdamentes lábasba tesszük, a sóval és a cukorral fűszerezzük, és kevergetve főzni kezdjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg minden meg nem puhul, ekkor a megmosott mazsolát is beletesszük, ezzel még egyszer felfőzzük, majd az ecettel pikánsra ízesítjük.
4. Apró, tisztára mosott üvegekbe merjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

A fűszeres cukkinicsatni remek ízesítője natúr sült húsoknak, de egyszerűen vajas kenyérre kenve is kínálhatjuk.


KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 kg lilakáposzta, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál só, 1 fej fehér káposzta, 1 evőkanál mustármag
a felöntőléhez: 1 dl 10%-os ecet, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor

1. A megtisztított, torzsájától, vastagabb ereitől megfosztott lilakáposztát legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
2. A lehéjazott hagymát felkarikázzuk, a káposztába keverjük, és együtt besózzuk, a mustármagot beleszórjuk, majd 2 órán át állni hagyjuk.
3. Ezután a fehér káposzta külső leveleit lehántjuk, a fejet pedig 2 percre lobogva forró, enyhén sós vízbe mártjuk. Ezalatt a levelei egy kissé meggyöngülnek.
4. A lilakáposzta-salátát egy kissé kinyomkodjuk, és kisebb adagokban egy-egy fehérkáposzta-levélbe göngyöljük. A fehérkáposzta-levelek vastagabb ereit szintén érdemes kivágni, így könnyebben formázhatjuk a batyukat.
5. A káposztacsomagokat tisztára mosott üvegekbe rakosgatjuk, majd az ecetből, sóból, cukorból és 1 liter vízből készített forró lével felöntjük.
6. Ezután az üvegeket befedjük, csavaros tetővel lezárjuk, gőzölőedénybe tesszük, és 15 percig gőzöljük.
7. Az edényben hagyjuk kihűlni, majd szárazra törölve, felcímkézve a kamrába állítjuk.

A lila káposzta szépen megszínezi a fehéret, az így kapott bíborszínű savanyúság karikákra vágva pecsenyék mellé kínálható.

FAHÉJAS ALMALEKVÁR
Hozzávalók: 2 kg savanykás alma, 40-50 dkg cukor, 2-3 rúd fahéj, 1 mokkáskanál szalicil

1.Az almát meghámozzuk, húsát lereszeljük, és egy nagy lábasban feltesszük főni. Nem túl gyakran, de időnként azért megkeverjük.
2.Amikor megpuhult, kilónként 20…25 dkg cukrot öntünk bele, a fahéjrudakkal fűszerezzük, és még kb. 15 percig főzzük.
3. Ezután a fahéjat kivesszük belőle, a lekvárt forrón üvegekbe töltjük, a tetejükre egy kevés tartósítószert szórunk, és lekötve, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
4. A tisztára törölt üvegeket felcímkézve a kamrába tesszük.

Almás lepénybe, rétesbe kitűnő töltelék, de vajas kalácsra kenve reggelire is adható.

2010. október 4., hétfő

Megkésett beszámoló I.

Pont két hete, hogy a Chefparade Főzőiskolában bemutathattam a Befőzés című könyvemet. Túlzás nélkül mondhatom, hogy hetekig izgultam a bemutató miatt: elképzeltem a bemutatandó kamrába valók elkészítésének minden apró lépését - és biztos voltam benne, hogy, ami otthon ezer éve pompásan megy, az ott, nagy plénum előtt nem fog sikerülni, találgattam, hogy a kíváncsiskodók mit fognak kérdezni - és úgy éreztem, hogy hosszú évek háziasszonyi és gasztronómiai újságírói tapasztalata kevés lesz a válaszhoz. Azután  eljött a nagy nap, karomon a nagy kosárral, amiben üvegek, szűrők zörögtek, beléptem  a Chefparade  budai otthonába, Bécsi úti házába, és hirtelen minden bizonytalanságom eltűnt. No, nem azért, mert hirtelen megokosodtam, és megügyesedtem volna, hanem azért, mert a Chefparade csapata, élén Fülöp Katával olyan fantasztikusan előkészített mindent a bemutatóhoz, hogy úgy éreztem, ilyen hátországgal minden sikerülni fog. Azután megjöttek a lányok a Cser Kiadóból, Gulázsi Aurélia, a könyv szerkesztője, Gara Bea, aki a marketing ügyek felett őrködik, és még ketten a terjesztés felelősei közül. Cipelték a könyveket, segítettek mindent elrendezni, biztattak, hogy minden remek lesz, szóval ezerrel velem voltak, így bár a gombóc a torkomból nem tűnt el, valahogy mégis nyugodtabb lettem.
A bemutató befőzés így azután pompásan sikerült: a vendégek velem együtt vágtak, szeleteltek, savanyítottak, kevertek, dunsztoltak, jókat kérdeztek, nagyokat nevettek, és végül mindent megkóstoltak. (A receptek és a beszámoló folytatása a következő bejegyzésben.)