2011. július 12., kedd

Partifalat tökhéjból

A zsenge tök minden porcikája felhasználható, és finom is, ráadásul a múlt héten 98 forintért adták kilóját a Nagycsarnokban! A jól megmosott tököcskék héját burgonyahámozóval lehántottam, magos belsejüket kikapartam, a húsukat ujjnyi vastag szeletekre vágtam. A magokból sok zöldséggel leves készült ezt már egyszer megírtam, itt olvasható a recept. A tökszeleteket paníroztam, és kirántottam, erről nincs mi írni, talán csak annyit, hogy majonézzel és lilahagymás paradicsomsalátával tálalva látványnak sem utolsó. A héjat máskor rántottába sütöm, vagy elegáns frittata lesz belőle, esetleg fasírtalapanyagnak használom (így), most apró kockákra vágtam és egy jó kis kencét fabrikáltam belőle. Kifli- vagy baguette-szeletekre kenve nagyszerű, könnyű nyári partifalat.

KAPROS TÖKHÉJKRÉM
Hozzávalók: 2-3 zsenge tök jól megmosott héja, 2 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, őrölt bors, 1 nagy csomó kapor, 4 evőkanál liszt, 2-2,5 dl tej, 5 dkg vaj

1. A jól megmosott, burgonyahámozóval  lehántott tökhéjat apró kockákra vágjuk. A meghámozott, finomra aprított hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd a tökhéjat is rádobjuk.
2. Sózzuk, borsozzuk, a felaprított kapor felével fűszerezzük, és gyakran kevergetve olyan puhára pároljuk, hogy fakanállal könnyen elvághassuk.
3. Ezután a lisztet kevergetve megpezsgetjük rajta, majd a tejjel felengedjük, és besűrítjük. Néhány percig főzzük, végül a vajat is beledolgozzuk, ha kell utánaízesítjük, majd a tűzről lehúzzuk.
4. Merülőmixerrel simára  forgatjuk, de az sem baj, ha néhány kisebb darab héj egyben marad, a maradék kaprot beleszórjuk. A hűtőszekrényben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt habosra keverjük, és pirítóssal vagy apró kenyérszeletek kíséretében kínáljuk.

2011. július 3., vasárnap

Hogyan lesz a maradék, avagy a hírnév ára

Múlt pénteken az a megtiszteltetés ért, hogy a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában bemutathattam, hogyan készül a ribiszkés-nektarinos cobbler, és beszélhettem a ribiszke és az egres jótékony élettani hatásiról (itt és itt látható). Előtte két héten át tesztfőzést végeztem egy kiadványhoz, ami annyit tesz, hogy a különféle ételleírásokat pontosan le kell főzni, majd leírni, hogy jól működnek-e. Mindkettő érdekes munka, ám csak úgy szaporítja a hűtőben és a kamrában a maradékokat. Az egyik receptben csipetnyi szezámmag, a másikban 2 kiskanál különleges olívaolaj, a harmadikban fél kínai kel, a tévés szereplésben megsütött süteményben körömnyi gyömbér és maroknyi durvára vágott mogyoró szerepel, és még sorolhatnám a különleges vagy kevésbé  különleges hozzávalókat. Nincs is ezekkel semmi baj, ha mindenből van otthon 1-1 csipetnyi, kanálnyi, de  általában pont abból, amiből kellene, nincs. Így az ember lánya vásárol, és vásárol, és a felbontott csomagok, flakonok, félbevágott zöldségek sora csak szaporodik. Ilyenkor látszik csak igazán, hogy milyen sokat lehet spórolni (időben, pénzben), ha jól szervezetten, a család étkezését több napra előre megtervezve vásárolunk. De most  előttem a szép feladat: a maradékok gondos feldolgozása.
Ezt majdcsak megoldom valahogy, de addig is álljon itt a tévés sütemény receptje.

RIBISZKÉS-NEKTARINOS COBBLER
Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg liszt, 1 evőkanál szódabikarbóna vagy sütőpor, só, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1-1,5 dl tejszín, fél citrom reszelt héja, maroknyi durvára darabolt pirított mogyoró
a formázáshoz: liszt
a gyümölcsalaphoz: 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 50 dkg ribiszke, 50 dkg nektarin,  körömnyi friss gyömbér vagy gyömbérpor, őrölt fahéj, 3-4 evőkanál barna cukor
a tálaláshoz: vaníliafagylalt

1. A tésztához a lisztet a szódabikarbónával és csipetnyi sóval öszeszitáljuk. A kis darabokra vágott vajat és annyi tejszínt dolgozunk bele, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A citromhéjjal és a mogyoróval ízesítjük, gazdagítjuk, fűszerezzük, majd 15-20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint kimagvaljuk, húsát cikkekre vágjuk, a ribiszkét leszemezzük.
4. Egy tűzálló tálat vagy kisebb tepsit a vajjal vastagon kikenünk, liszttel behintünk, majd a gyümölcsöket beleszórjuk úgy, hogy mindkét féléből jusson a tál minden részébe. A cukorral meghintjük, fahéjjal, gyömbérrel fűszerezzük.
5. A tésztát liszttel behintett deszkán kisujjnyi vastag lappá nyújtjuk, majd 5-6 centi átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle, amiket a gyümölcsökön csinosan elrendezzük.
6. A tepsit vagy tálat előmelegített 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és a cobblert kb. 30 perc alatt megsütjük. Ezalatt a gyümölcs dzsemszerű, lágy lesz, a tészta pedig finoman ropogós.
7. A forró süteményt 1-1 gombóc vaníliafagylalt kíséretében tálaljuk. (lásd itt)