2010. június 7., hétfő

Babavendég, babafalat

Kedves ismerőseink (mama, papa, és egy tündéri nyolc hónapos kislány) délelőtt beugrottak hozzánk, azután maradtak volna ebédre is, de nem hoztak ennivalót a szopást éppen elhagyó kicsinek. No, ez nem lehet akadály. Igaz, hogy nálunk a legkisebb csemete is már komoly másodikos, azért még jól emlékszem, a babáknak való fogások passzírozására, készítésére. (A maradékra is mindig volt jelentkező!) Kapjon hát a kicsi finom salátafőzeléket egy kevés pulykahússal, és így a nagyok is nyugodtan megebédelhetnek! A kép illusztráció, mert bár a főzelék pompásan sikerült, a kicsinek is ízlett, de cseppet sem volt fotogén.

SALÁTAFŐZELÉK PULYKÁVAL
Hozzávalók: 1-2 burgonya(a baba étvágyától függően), 2-3 salátalevél, só, csipetnyi apróra vágott kapor,     1 mokkáskanál margarin, 1 gerezd fokhagyma, ez el is maradhat, kisujjnyi főtt pulykamell

1. A nagyon alaposan megsikált burgonyát papírvékonyan meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni.
2. A jól megmosott, lecsepegtetett salátát kis darabokra vágjuk, és a félig főtt burgonyába szórjuk. Leheletnyi sóval és a kaporral fűszerezzük.
3. Amikor puhára főtt, egy kevés főzővízzel hígítva pépesítjük, majd újra a tűzre tesszük. A margarint belekeverjük, majd a megtisztított fokhagymát egy villára szúrjuk, egyszer áthúzzuk a pürén, és kivesszük belőle (más ételhez elhasználhatjuk).
4. A főzeléket langyosra hűtve, az apróra darált pulykahússal összekeverve kínáljuk a kicsinek.

Tippek:
- Ha a baba még nem ehet margarint, akkor a főzeléket a főzővizével együtt pépesítjük, és így adjuk a kicsinek.
- Ha a baba még nem ehet húst, akkor helyette 1-2 kávéskanálnyi reszelt sajtot keverhetünk a főzelékbe.
- A húst érdemes egyszerre nagyobb adagban levesben vagy egy kevés enyhén sós vízben megfőzni, majd adagonként lefagyasztani.

1 megjegyzés:

  1. Várunk: http://szepsegtar.blogspot.com/2010/06/szolgalati-kozlemeny-gasztrobloggerek.html

    VálaszTörlés