2010. június 6., vasárnap

Chili magyar módra

Gyerekzsúrral egybekötött kerti partin voltunk szombaton. Végre napsütés, hatalmas kert, cicák, gyümölcsfák, a városból kiszabadult gyerekeknek maga a Paradicsom. Meg persze jobbnál-jobb falatok, pogácsák, kétféle torta, szóval igazi magyaros trakta, minden ízében pompás, és minden falatja jó szívvel kínálva. Míg a gyerekek szétszedték a házat és a kertet, kergették a rémült macskákat, addig mi felnőttek mit is tehettünk volna mást, ettünk és ittunk. A háziasszony óvott minket a gyerekeknek szánt szendvicsek túlzott fogyasztásától, mondván, hogy a felnőtteknek ennél súlyosabb dolgok is készülnek a konyhán, és, ha sok szendvicset eszünk, akkor annak már nem marad hely. Azután elő is állt a csodával: a bodzabokor mellett felállított hatalmas asztal közepére egy óriási tál, tüzesen illatozó chili került. A bab vörös volt benne, a kukorica gyönyörűen sárgállott, és mivel ez a con carne fajtából való chili volt, vastagon ült a paradicsommártásban a darált hús is, íze, illata, pont olyan, ahogy azt a nagykönyvben megírták. Tortilla helyett apró pirítóskarikák vagy ropogós friss kenyér járt mellé, utána pedig pompás száraz vörösbor. Amikor már mindenki vidáman kanalazta a csípős finomságot, a ház asszony a pirulva bevallotta: ez galuskás chili. Közvélemény-kutatást rendezett Dél-Amerikát járt ismerősei közt, és megtudta tőlük, hogy ott a chilit ezerféleképpen készítik, ki rizzsel, ki kruplival, ki tortillával szervírozza. Így azután úgy döntött, itt nálunk miért ne lehetne benne galuska. Hát lett, és milyen finom lett!  Jó kis délután volt, a magyarosított chili maradékát, és a kedves házigazdákat nehéz volt otthagyni.

GALUSKÁS CHILI
Hozzávalók: 50 dkg vörös bab, só, 2 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 50 dkg darált marhahús, 2-3 gerezd fokhagyma,  chilipor, 1 csokor koriander, csipetnyi őrölt koriander, 2 doboz konzervparadicsom,50 dkg mélyhűtött csemegekukorica, 1-2 chilipaprika
a galuskához: 1 tojás, 10-15 dkg liszt

1. A babot előző este beáztatjuk, majd másnap annyi friss enyhén sós vízben amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. (Kuktában a leggyorsabb, sípolástól számítva kb. 30 perc alatt kész.)
2. Közben a megtisztított, finomra aprított hagymát az olajon megfonnyasztjuk, a húst rádobjuk. Sózzuk, a chiliporral, a korianderrel, és finomra aprított korianderlevelek felével fűszerezzük.
3. A húst fehéredésig kevergetjük, majd a paradicsomot a levével együtt beletesszük. Amikor a hús már majdnem puha, a leszűrt babot és a kukoricát is belekeverjük, és együtt készre főzzük.
4. Ha kell utánaízesítjük, majd a tojásból, lisztből, csipetnyi sóból és egy kevés vízből kevert galuskát beleszaggatjuk.
5. Friss kenyérrel tálaljuk, a chilipaprikát külön kínáljuk mellé, hogy aki még tüzesebben szereti, azzal ízesíthesse.

Tipp:
Gyorsabban elkészül a chili, ha konzerv vörös babot és kukoricát használunk hozzá.

3 megjegyzés:

  1. De jó ötlet ez a galuska! Nem mintha kellene még tartalmasítani a bab és a kukorica mellé :-)
    Valamiért a konzerv bab iránt nem érzek vonzalmat.

    VálaszTörlés
  2. Nahát, magyaros chili! Leleményes háziasszony, jó tartalmas egytálételt készített!:))

    VálaszTörlés
  3. Valóban finomabb az előre megfőzött babból, de az biztos, hogy a galuska nemcsak magyarosítja, hanem kellemesen vaskossá is teszi a chilit. De akármilyen vaskos, csodafinom volt.

    VálaszTörlés