2010. november 2., kedd

Az utolsó szilva

Hétről-hétre viszek haza szilvát a piacról, és október közepe óta azt gondolom, hogy az éppen a kosaramban lévő a szilvaadag lesz idén az utolsó. Lehet az a szilva besztercei vagy penyigei, vörös vagy magvaváló, szeretjük. Csak úgy magában, vagy  gombócban, süteményben, kompótnak, lekvárnak, dzsemnek, azaz reszternek elkészítve, szóval mindegy, csak szilva legyen. A legutóbbi utolsó  szilvát zabpelyhes morzsa alatt sütöttem meg, lássuk, hogy készült!

SZILVA ZABPELYHES MORZSA ALATT SÜTVE
Hozzávalók: 2 kiskanál vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 kg szilva, 3-4 evőkanál fahéjas cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg zabpehely, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojássárgája, csipetnyi só, őrölt fahéj, 2 evőkanál kristálycukor, fél citrom reszelt héja; a tálaláshoz: fahéjas porcukor

1. Egy közepes tepsit vajjal kikenünk, morzsával meghintünk, majd a megmosott, kimagozott, cikkekre vágott szilvát beleszórjuk, és a fahéjas cukorral meghintjük.
2. A lisztet a zabpehellyel összeforgatjuk, majd a vajjal és a tojással összedolgozzuk. Csipetnyi sóval, őrölt fahéjjal, cukorral és a citromhéjjal ízesítjük, majd a szilvára morzsoljuk.


3. A tepsit 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 25 perc alatt szép ropogósra sütjük.
4. Melegen, tenyérnyi darabokra vágva, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. De jó, hogy rád találtam! Szuperek a receptek, a képek! Ügyi vagy! Jövök majd rendszeresen nézelődni! :)))

    VálaszTörlés