2010. november 11., csütörtök

Erre csörög a dió...

Írom, írom a recepteket, gyűjtöm a konyhai trükköket, sütési-főzési fortélyokat, azután igyekszem azokat közreadni. Most is így történt, mégpedig a dióval kapcsolatos ételleírások gyűltek össze szép számmal, és a Cser Kiadó jóvoltából könyv lett belőlük, melyben némi népszerű tudományos bevezető után sorakoznak a receptek. Igyekeztem a dió, mint alapanyag által kínált lehetőséget a lehető legtágabban értelmezni, így nemcsak sütemények, hanem saláták, előételek, levesek, mártások, húsos és zöldséges fogások is vannak a könyvben. A munka a kiadónál már megszokott csapatban készült: a szerkesztő Varga Zsuzsa volt, a fotókat Csigó Zita, az ételeket Liptai Zoltán készítette. Szeretettel ajánlom mindenkinek!
A könyv kedvezményesen megrendelhető a Cser Kiadó honlapján, vagy egyszerűen ide kattintva.

Ízelítőül álljon itt egy cseppet sem süteményes recept a könyvből:
  
 KESUDIÓS, KÍNAI KELES EGYTÁL
Hozzávalók:10 dkg kesudió vagy hazai dió, 4 szelet sertéshús (comb vagy karaj), só, őrölt bors, 4 evőkanál olívaolaj, 80 dkg kínai kel, 2 gerezd fokhagyma, körömnyi gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál száraz fehérbor

1. A diót serpenyőben zsiradék nélkül, azaz szárazon egy kissé megpirítjuk, majd félretesszük.
2. A hússzeleteket vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a forró olajon hirtelen megsütjük, azután ezt is félretesszük, és tálalásig melegen tartjuk.
3. A helyére a vékony szeletekre vágott kínai kelt szórjuk. A zúzott fokhagymával, a megtisztított, lereszelt gyömbérrel és a szójaszósszal fűszerezzük.
4. A bort is beleöntjük, és gyakran kevergetve-rázogatva, esetleg egy kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.
5. Amikor a kel elkészült, a húst is belekeverjük, és a pirított dióval megszórva, friss, ropogós francia kenyérrel máris tálaljuk.




3 megjegyzés:

  1. Gratulálok! :) Szép könyv!

    VálaszTörlés
  2. Köszi a gratulációt, és bízom benne, hogy nemcsak szép, hanem jó is, azaz használható receptek vannak benne.

    VálaszTörlés