2011. május 11., szerda

Zsenge karalábéfőzelék húsgombóccal

Töltött karalábét akartam tálalni kis családomnak, szezonja van, ideje van. Ki is ballagtam a nagycsarnokba, hogy beszerezzem a hozzávalókat, de a bevásárlólista első pontjának teljesítésekor rögtön módosítanom kellett a terven. Az volt a baj ugyanis, hogy csak óriási karalábékat találtam (itthon megmértem őket 50 dekán felül volt darabja), ezért azután zsenge karalábéfőzelék húsgombóccal lett a menü. Lássuk, hogyan készül!

KARALÁBÉFŐZELÉK HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
a húsgombóchoz:  2 szikkadt zsemle, 1 dl tej, 50 dkg darált pulykahús,1 vöröshagyma, 1 tojás, só, őrölt bors
2-3 evőkanál zsemlemorzsa, néhány karalábélevél vagy 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
a formázáshoz: liszt, a főzéshez 1 tyúkhúsleveskocka
a főzelékhez: 1,5 kg zsenge karalábé (hámozva mérve), 3 evőkanál olaj, 1-2 kiskanál cukor, 3 evőkanál liszt, néhány karalábélevél vagy 1 csomó petrezselyem, 1,5 dl tejföl

1. Először összeállítjuk a gombócokat. Ehhez a felaprított zsemléket a tejbe áztatjuk. Felöntjük még annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd néhány perc múlva kinyomkodjuk, összemorzsoljuk, és a darált húsba keverjük.
2. A megtisztított hagymát belereszeljük vagy egészen apróra vágva beleszórjuk. A tojást beleütjük, sóval, borssal ízesítjük, és, ha kell, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük. Finomra aprított karalábélevéllel vagy petrezselyemmel fűszerezzük.
3. A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk, amiket lisztbe forgatunk, majd forrásban lévő, leveskockával ízesített vízben megfőzünk.
4. A főzelékhez a megtisztított, kis kockákra aprított karalábét az olajon gyakran kevergetve majdnem puhára pároljuk. Megsózzuk, csipetnyi cukorral édesítjük, a nagyon finomra aprított karalábélevél vagy petrezselyem felét rászórjuk.
5. Ezután a liszttel meghintjük, vízzel és a gombócok főzőlevével felengedve puhára főzzük, majd egy kevés forró lével simára kevert tejföllel krémesítjük.
6. A gombócokat óvatosan a kész főzelékbe tesszük, és a fogást a maradék levéllel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése