2011. július 3., vasárnap

Hogyan lesz a maradék, avagy a hírnév ára

Múlt pénteken az a megtiszteltetés ért, hogy a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában bemutathattam, hogyan készül a ribiszkés-nektarinos cobbler, és beszélhettem a ribiszke és az egres jótékony élettani hatásiról (itt és itt látható). Előtte két héten át tesztfőzést végeztem egy kiadványhoz, ami annyit tesz, hogy a különféle ételleírásokat pontosan le kell főzni, majd leírni, hogy jól működnek-e. Mindkettő érdekes munka, ám csak úgy szaporítja a hűtőben és a kamrában a maradékokat. Az egyik receptben csipetnyi szezámmag, a másikban 2 kiskanál különleges olívaolaj, a harmadikban fél kínai kel, a tévés szereplésben megsütött süteményben körömnyi gyömbér és maroknyi durvára vágott mogyoró szerepel, és még sorolhatnám a különleges vagy kevésbé  különleges hozzávalókat. Nincs is ezekkel semmi baj, ha mindenből van otthon 1-1 csipetnyi, kanálnyi, de  általában pont abból, amiből kellene, nincs. Így az ember lánya vásárol, és vásárol, és a felbontott csomagok, flakonok, félbevágott zöldségek sora csak szaporodik. Ilyenkor látszik csak igazán, hogy milyen sokat lehet spórolni (időben, pénzben), ha jól szervezetten, a család étkezését több napra előre megtervezve vásárolunk. De most  előttem a szép feladat: a maradékok gondos feldolgozása.
Ezt majdcsak megoldom valahogy, de addig is álljon itt a tévés sütemény receptje.

RIBISZKÉS-NEKTARINOS COBBLER
Hozzávalók
a tésztához: 20 dkg liszt, 1 evőkanál szódabikarbóna vagy sütőpor, só, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1-1,5 dl tejszín, fél citrom reszelt héja, maroknyi durvára darabolt pirított mogyoró
a formázáshoz: liszt
a gyümölcsalaphoz: 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 50 dkg ribiszke, 50 dkg nektarin,  körömnyi friss gyömbér vagy gyömbérpor, őrölt fahéj, 3-4 evőkanál barna cukor
a tálaláshoz: vaníliafagylalt

1. A tésztához a lisztet a szódabikarbónával és csipetnyi sóval öszeszitáljuk. A kis darabokra vágott vajat és annyi tejszínt dolgozunk bele, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A citromhéjjal és a mogyoróval ízesítjük, gazdagítjuk, fűszerezzük, majd 15-20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A gyümölcsöket megmossuk, a nektarint kimagvaljuk, húsát cikkekre vágjuk, a ribiszkét leszemezzük.
4. Egy tűzálló tálat vagy kisebb tepsit a vajjal vastagon kikenünk, liszttel behintünk, majd a gyümölcsöket beleszórjuk úgy, hogy mindkét féléből jusson a tál minden részébe. A cukorral meghintjük, fahéjjal, gyömbérrel fűszerezzük.
5. A tésztát liszttel behintett deszkán kisujjnyi vastag lappá nyújtjuk, majd 5-6 centi átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle, amiket a gyümölcsökön csinosan elrendezzük.
6. A tepsit vagy tálat előmelegített 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és a cobblert kb. 30 perc alatt megsütjük. Ezalatt a gyümölcs dzsemszerű, lágy lesz, a tészta pedig finoman ropogós.
7. A forró süteményt 1-1 gombóc vaníliafagylalt kíséretében tálaljuk. (lásd itt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése