2012. február 5., vasárnap

Szezonja van: hó és sárgarépakrém

Most minden fehér, csillogó vagy piszkosan szürkéllő, csúfságot és szépséget eltakaró vakító vagy tompa, de fehér. És nem elég a nappali egyformaság, még éjszaka is szinte világos van a hótól. Fehérségbe fáradt szemünk ezért valami élénk színre vágyik, mondjuk egy csodaszép narancssárgára. Ha a szín felől közelítünk, akkor gondolhatnánk akár valami finom narancsos desszertre is, de most valami vaskosabb után kívánkozunk. Akkor a színbomba legyen: majoránnás, fokhagymás sárgarépakrém. Lássuk a receptjét!

MAJORÁNNÁS, FOKHAGYMÁS SÁRGARÉPAKRÉM

Hozzávalók: 1 szép nagy vöröshagyma, 3 evőkanál főzhető olívaolaj, 1 kg sárgarépa, majoránna, só, 4 gerezd fokhagyma, fél citrom leve és még 2-3 evőkanál olívaolaj (ez el is maradhat)

1. A lehéjazott, finomra vágott hagymát az olajon megfonnyasztjuk.
2. A megtisztított, kis kockákra aprított répát rádobjuk, morzsolt vagy apróra vágott friss majoránnával és 3 gerezd zúzott fokhagymával fűszerezzük.
3. Az edényt lefedjük, és a répát időnként megkeverve puhára pároljuk. Akkor jó, ha fakanállal könnyedén el tudjuk vágni a darabokat. Ha túl könnyen pirulna, néhány evőkanálnyi vizet önthetünk alá.
4. Amikor a répa megpuhult, ez kb. 30 perc, a tűzről lehúzzuk, és botmixerrel vagy egy szitán áttörve pépesítjük. A citromlével pikánsra ízesítjük, ha kell még egy kevés sóval és majoránnával fűszerezzük. 5. Aki szereti a markánsabb ízeket, az a maradék 1 gerezd fokhagymát is beletörheti, végül a második adag olajjal habosra keverjük.
6. Pirítósra kenve, finoman pirított fenyőmaggal vagy mogyoróval megszórva (nekem ilyesmi most éppen nem volt itthon), uborka vagy citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

1 megjegyzés: