2009. december 19., szombat

Nem veszünk semmit. Sütünk!



A karácsony előtti mozgalmas napok egyikén sütési csúcsot állítottunk fel a lányaimmal. Egyikük kétféle finomsággal lepte meg a barátnőit (almás pite és csokoládés muffin), másikuk úgy döntött, az iskolai karácsonyra az egész osztálynak narancsos kiflit süt. A pite tésztájának maradékából pedig én készítettem egy kis málnalekváros lepényt. A lányok igen önállóak a konyhában, de azért minden süteménybe be kellett segítenem, ha mással nem, egy kis bíztatással. Szóval az ínyencségekkel elszorgoskodtunk késő estig.
Másnap a család legifjabb tagja, a nyolcéves kisfiam készülődött az iskolai ünnepségre. Megfáradtan az előző esti sütődömpingtől, és mert neki a zongoravizsga tiszteletére már sütöttünk pogácsát, azt javasoltam, hogy valamilyen finom kekszet vegyünk a suli bulira. Rám nézett, majd ellentmondást nem tűrően kijelentette: nem veszünk semmit. Sütünk! Így többes számban. És akkor elszállt a fáradtság, és persze, hogy sütöttünk, méghozzá gyorsan, és nagyon finomat, a régi, jól bevált recept szerinti sajtos rudat.
Ropogós sajtos
Hozzávalók
2 dkg élesztő
1 kockacukor
1 dl tej
35 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
a formázáshoz: liszt
a tetejére:
1 tojás
10 dkg sajt
  1. Az élesztőt a cukorral édesített langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
  2. Ezután a liszttel, a margarinnal és a tojással összedolgozzuk, megsózzuk, és szép sima, nem túl puha tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztát két részre osztjuk. A darabokat egyenként liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk.
  4. A kinyújtott tészta tetejét a lazán felvert tojással megkenjük, és a reszelt sajt felét egyenletesen rászórjuk.
  5. Végül derelyevágóval ujjnyi csíkokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) aranysárgára sütjük.
  6. Egy rácsra téve kihűtjük, majd tálra rendezzük. Jól záródó fémdobozban 2-3 napig friss marad.
Elkészítési idő: 1 óra
Tippek:
- A tésztát előre összeállíthatjuk, és a hűtőben tárolhatjuk akár 2 napig is. Amikor kínálni szeretnénk, szobahőmérsékletre melegítjük, nyújtjuk, sajtozzuk, és már süthetjük is.
- Sajt helyett köménymaggal, szezámmaggal, pirospaprikával is meghinthetjük a rudak tetejét. A megadott mennyiségből kb. 3 tepsinyi sütemény készíthető. Szépen tálalhatjuk, ha tepsinként különböző módon ízesítjük a rudakat.

2 megjegyzés:

  1. Nahát Te itt! Nem ismerjük egymást, bocsánat a tegeződésért, de itt a blogos világban asszem ez a bevett gyakorlat.
    Végre, van kinek panaszkodnom, hogy nincs Magyar Konyha. Tizenévesen kezdtem el gyűjteni és olvastam ki az első betűtől az utolsóig. Hiányzik nagyon!!!
    Örülök, hogy itt legalább téged megtalállak. Jövök máskor is. Titáti

    VálaszTörlés
  2. Kedves Titáti!

    Várlak szeretettel, ha nem is a Magyar Konyha legfrissebb számával (ami nekem is nagyon hiányzik), de legalább jó receptekkel.

    Üdv:
    Ildikó

    VálaszTörlés