2009. december 27., vasárnap

Újratervezés




A karácsonyi vendégjárás közepette egyik leggyakrabban elhangzó mondat: ugye nem gond, ha magunkkal hozzuk még ... -t is? A pontok helyére igen távoli rokonok, az elvált házastárs új családjából vagy baráti köréből előkerült ismeretlenek, ezer éve nem látott barátok nevei helyettesíthetők be, kinek-kinek kedve szerint. Mondanom sem kell, így jártam én is, a mondat elhangzott, és ha elhangzott, akkor a háziasszony dolga az újratervezés. Hogy a váratlan vendégnek, szék, tányér, pohár kerüljön, ahhoz elég egy kisebb átszervezés, és ajándékkal is előrukkolhatunk, ha jól használjuk fel a kamra mélyén fellelt kincseket - gondoltam. Például süthetek cantuccinit, amit csinos tasakokba adagolva a fa alá tehetek. Ez a könnyed ropogós gyümölcskenyér-kétszersült 1 óra alatt elkészül, és amint kihűlt csomagolható.

Cantuccini
Hozzávalók
3 tojás
1 tojásfehérje
30 dkg cukor
10 dkg vaj
1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér

1 kiskanál sütőpor
50 dkg liszt
10-15 dkg aszalt gyümölcs (például füge, mazsola, aszalt szilva és barack vegyesen)
2 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg mandula vagy dió
a formázáshoz: liszt

1. A tojásokat és a tojásfehérjét a cukorral habosra keverjük (konyhai robotgéppel a legkönnyebb, de kézi habverővel is készíthetjük).
2. A kézmeleg vajat belekeverjük, majd a fűszereket beleszórjuk, és jól összekeverjük. Végül a lisztet is beledolgozzuk.
3. Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, a mandulát durvára, a kandírozott narancshéjat finomra daraboljuk, majd mindezeket a tésztába gyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne, egy kevés lisztet tehetünk még bele.
4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, amiket liszttel behintett deszkán kb. 5 centi átmérőjű rudakká formálunk.
5. A rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük (a 30X40 centis tepsit éppen kitölti), és 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.
6. Ezután a rudakat fél centi vastag ferde szeletekre vágjuk, a szeleteket újra a tepsibe rakosgatjuk, és még 10 percig szárítjuk, sütjük.
7. Az így kapott illatos, fűszeres, gyümölcsös kétszersülteket rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd csinos csomagokba kötve elajándékozzuk, vagy forralt bor, kapucsínó társaságában kínáljuk, amelyekbe mártogatva a legpompásabb.

Elkészítési idő: 1 óra

Az ajándékba adott cantuccinire csinos címkét is készíthetünk, például ilyet:



Újratervezés még egyszer

A mézeskalács díszítésekor megmaradt cukros tojáshab a legjobb habcsók alapanyag. Sütőpapírral bélelt tesire egy kiskanállal csinos halmokat rakunk belőle, majd 160 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 145 °C), résnyire nyitott sütőajtónál kb. 40 perc alatt megszikkasztjuk.
A díszítőhab úgy készül, hogy a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot apránként beleszórva tovább habosítjuk (1 tojásfehérjéhez 15 deka porcukor jár), akkor jó, ha a massza sűrű, szinte kemény. Néhány csepp citromlével fényesíthetjük, esetleg csipetnyi sót is tehetünk bele.- írják a szakácskönyvek
Ez nálunk is pontról pontra így történt, amikor kisebbik lányom, még egy kis félretett ételfestékkel is megcsepegtette a habcsókokat, a festéket fogvájóval ügyesen szétterítette, úgy tettük a sütőbe. Az eredmény ilyen gyönyörű lett:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése