2011. január 31., hétfő

Tavasz után sóvárogva: pitypangsaláta és fűszeres vaj

A primőrök ára borsos, az ízük sem olyan zamatos, mint a nyári zöldségeké, mégis a kosarunkba kerülnek, hiszen már annyira kell egy kis harsány szín és tavaszváró íz az asztalra. Az első hónapos retek pirosló csomója, a fejes saláta néhány levele vagy az újhagyma zöldje üdévé, kikeletivé varázsolja a legegyszerűbb fogásokat is. Hát még, ha nem a piacról hozzuk haza a hozzávalókat, hanem otthon, akár az ablakban keltetjük, hajtatjuk az alapanyagokat. Nagyszerűen megterem például, akár egy aprócska cserépben, a metélőhagyma vagy a pitypanglevél. Tehát, tartunk egy rövid téli szüretet az ablakkertészetben, és máris készülhet a fűszeres vaj vagy a könnyű saláta!

PITYPANGSALÁTA
Hozzávalók: fél fejes saláta, 1 csokor pitypanglevél, 1 csomó hónapos retek, fél citrom leve, 2 kiskanál fokhagymás olívaolaj

1. Az alaposan megmosott és lecsepegtetett salátát falatnyi darabokra tépkedjük, és a pitypanggal együtt egy tálba szórjuk.
2. A leöblített retket felkarikázzuk, és a levelekre dobjuk. A salátát a citromlével és az olajjal meglocsoljuk, és máris tálaljuk.

METÉLŐHAGYMÁS VAJ
Hozzávalók: 20 dkg vaj, só, őrölt fehér bors, 1 nagy csokor metélőhagyma
a tálaláshoz: rozskenyér

1. A vajat egy kevés sóval és csipetnyi borssal habosra keverjük. Az apróra vágott hagyma felét beledolgozzuk, majd a vajkrémet rozskenyérszeletekre kenjük.
2. A maradék metélőhagymával meghintve kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Éhes lettem. És bár véreshurkát ebédeltem, annak is jó színe van, mégis vágyom a salátádra. :))) Képzeld el, hogy a pitypang angolul dandelion. Ugye milyen szép neve van?

    VálaszTörlés
  2. Szeretném megtudni a pitypang "aprócska cserépben" való termesztését az ablakkertészetben, esetleg ha egy fotó is lenne róla?

    VálaszTörlés
  3. Arany Timikém!
    Jó a véreshurka is! Nemcsak pitypangból áll a világ, de a neve angolul tényleg szépen hangzik...

    VálaszTörlés
  4. Kedves Biokert!
    A pitypang cserépben nálam most sajnos csak ábránd - a tavalyi készlet már odalett. De akár a kerti töveket cserépbe emelve, akár ezt kertészekre bízva és készen megvásárolva az ültetett tövet néhány hétig kibírja a konyhalevegőt még télen is.

    VálaszTörlés