2010. február 18., csütörtök

Almanapok














Kis családom majdnem minden tagja édesszájú (kivétel csupán a fogyózó nagylány, de ő a karcsúsító kúrától függetlenül sem lelkesedik a nyalánkságokért), így azután állandó desszertgondban élek. A mi legyen az édesség kérdésre a héten kétszer is az alma volt a válasz. Igen ám, de nem csak egyszerűen meghámozva és cikkekre vágva, hanem pompásan körítve, sütve, töltve. Íme, a két gyorsan elkészíthető édesség receptje. (Sajnos a kép csak illusztráció, mert a fényviszonyok nem kedveznek a fényképezésnek.)

ALMACIKKEK MORZSA ALATT SÜTVE

Hozzávalók:
a morzsához:15 dkg liszt, 1 evőkanál barna cukor, 5 dkg vaj, 1-2 evőkanál étkezési búzacsíra, 1 kiskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 50 dkg alma, 2 evőkanál barna cukor, őrölt fahéj, a forma kikenéséhez: 1 kiskanál vaj, 1 evőkanál méz

1. A morzsához a lisztet, a cukrot és a vajat a búzacsírával, a citromhéjjal és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, és a mélyhűtőbe tesszük.
2. Az almát alaposan megmossuk, magházát kimetsszük, húsát héjastól csinos cikkekre vágjuk. (Aki nem szereti a desszerttányéron az almahéjat, meg is hámozhatja a gyümölcsöt, de a héját akkor se dobjuk ki, sütés közben el lehet ropogtatni.)
3. Egy szép kerek piteformát vajjal kikenünk, a mézzel megcsepegtetjük, majd az almacikkeket belerendezzük. A cukorral és egy kevés fahéjjal meghintjük.
4. Ezután a tésztát a mélyhűtőből kivesszük, és az alma tetejére morzsoljuk. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 20-25 perc alatt szép ropogósra sütjük.

SÜLT-TÖLTÖTT ALMA VANÍLIAMÁRTÁSSAL

Hozzávalók
a mártáshoz: 5 dl tej, 1 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál citromhéj, 1 evőkanál rum
a sült almához: 10-12 kisebb alma, 1 kiskanál vaj, 10 dkg búzacsíra, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 evőkanál vaj

1. Először a mártást készítjük el. Ehhez 4 deci tejet felteszünk a tűzre. A tojássárgáját a liszttel, a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük.
2. A félretett tejet apránként beledolgozzuk, majd a forrásban lévő tejbe csorgatjuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. A tűzről lehúzzuk, a citromhéjjal és a rummal ízesítjük, majd időnként megkeverve kihűtjük.
3. Az almákat megmossuk, magházukat kiszúróval vagy egy éles késsel kimetsszük, majd a gyümölcsöket héjastól egy vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk.
4. A búzacsírát a mézzel, csipetnyi fahéjjal és a vajjal összedolgozzuk. Az így kapott masszát az magházak helyére az almákba töltjük.
5. A tálat előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 15-20 perc alatt megsütjük. Ezalatt az almák héja egy kissé megpirul, húsuk megpuhul, a töltelék szép ropogósra sül.
6. A töltött almákat a langyosra hűlt vaníliamártással leöntve tálaljuk.

Tipp: Búzacsíra helyett darált diót, méz helyett finom, pikáns házi lekvárt is tehetünk a töltelékbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése