2010. február 4., csütörtök

Húslevesből uzsonna







Minden háziasszony ismeri azt a cseppet sem boldogító pillanatot, amikor a több napja hiába kínálgatott húslevest ki kell dobnia. Jó, a levét lefagyaszthatjuk, de a sok finom zöldség és hús bizony 1-2 nap tologatás után kárba vész. Persze lehetne belőlük salátát készíteni, de ahhoz valami mindig hiányzik: vagy a majonéz, vagy egy kis fejes saláta, vagy tojás, vagy tejföl… vagy a kedvünk. Ilyen esetekre találtam ki a húsleves-pástétomot. Ez azért nagyszerű, mert pont az kell bele, ami a húslevesből megmaradt. Azaz, ha csak zöldség, akkor az, ha hús is, akkor az is, ha pedig leve is maradt, akkor azt is felhasználhatjuk hozzá. Mindezekből következik, hogy nincs szigorúan vett receptje, csak elkészítési módja. Lássuk, hogyan is áll össze ez a nagyszerű uzsonnára, reggelire való fogás!

HÚSLEVES-PÁSTÉTOM
Hozzávalók: a húslevesben főtt zöldség és kicsontozott hús, 1 szikkadt zsemle, 1-2 dl húsleves, 1 kis vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, majoránna,
a tál kikenéséhez és a tetejére: vaj és zsemlemorzsa

1. A gondosan leszűrt és átválogatott zöldségeket és kicsontozott húsdarabokat aprítóval vagy húsdarálóval pépesítjük. A zsemlét a meglangyosított levesbe áztatjuk, majd egy kissé kinyomkodva a zöldséges-húsos masszába dolgozzuk.
2. A megtisztított, felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát és a tojást is belekeverjük. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Ha túl híg lenne, egy kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.
3. Egy megfelelő méretű, csinos pástétomos tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük, és a keveréket belesimítjuk.
4. A tetejére is zsemlemorzsát szórunk és néhány mokkáskanálnyi vajat dobunk rá. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 25-30 perc alatt megsütjük.
5. Hidegen, szépen felszeletelve tálaljuk. Pirítósra, vajas kenyérre kenve, savanyú káposztával, retekkel, nyáron paprikával, paradicsommal pompás kis reggeli vagy tízórai.

Tipp:
Aki szereti a füstölt ízt, az egy darabka füstölt szalonnát is darálhat bele. Ilyenkor mokkáskanálnyi mustárral gazdagíthatjuk a fűszerezést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése