2010. május 28., péntek

Ha nincs sütemény, legyen muffin!


A pünkösdi hétvégén a szombaton készült sütemény (Péter Jánosné: Süteményeskönyvéből a Háziasszony remeke) pillanatok alatt elfogyott. Hétfőn próbáltam egy csendes, sütés nélküli délelőttöt kiharcolni magamnak, és kijelentettem: nincs sütemény, kompótot eszünk ebéd utáni desszertként. A tizennégy éven felüli családtagok mintha megértették volna, ez mit is jelent, beletörődtek a kompót kanalazásba. Nem így a legifjabb. Ő egyszerűen csak ennyit mondott: ha nincs sütemény, akkor legyen muffin! Na, mit lehet erre válaszolni. Előkaptam Hargitai Gyuri (pardon, György, de mint hajdani Magyar Konyhás kolléga mégis inkább Gyuri) A legjobb muffinok 2 című remek szakácskönyvét. A Vaníliás muffin receptjét az otthon lévő alapanyagok és a süteményre vágyók száma szerint egy kicsit átalakítottam, és máris sütöttünk, és mivel nálunk ehhez az édességhez mártás is jár, így azt is összedobtam. A nem sütés nem sikerült, de a muffin igen!

MÁRVÁNYOS MUFFIN
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz): 20 dkg liszt, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag sütőpor, só, 2 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj vagy 15 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál tej, 2 evőkanál kakaópor,
a forma béleléséhez: vaj és liszt vagy papírkosárkák

1. A lisztet a pudinggal, a sütőporral és csipetnyi sóval összeszitáljuk.
2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. 
3. Az olajat és a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, ha kell, egy kevés tejjel lazítjuk.
4. Egy muffinforma mélyedéseit vajjal kikenjük és liszttel behintjük, vagy papírkosárkákkal kibéleljük.
5. A massza felét a mélyedésekbe kanalazzuk. A kakaót a maradék tésztába keverjük, majd a sárga tésztára kanalazzuk.
6. Az egy-egy mélyedésbe jutott tésztát egy kissé megmozgatjuk, így szép márványos lesz a muffin keresztmetszete, majd a formát közepesen meleg sütőbe toljuk, és a süteményeket 20-25 perc alatt megsütjük.
7. Amikor elkészült, még 10 percig a formában hagyjuk, azután rácsra téve langyosra hűtjük.
8. Felszeletelve - így szépen látszik a márványos belseje -, karamellmártással körülöntve tálaljuk.

GYORS KARAMELLMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, fél csomag vaníliás pudingpor
1. Megolvasztunk, majd szép aranyszínűre karamellizálunk 3 evőkanál cukrot.
2. A tej felével felengedjük, és addig kevergetjük, amíg a karamell teljese fel nem oldódik.
3. A maradék tejet a pudingporral és a szintén megmaradt 2 evőkanál cukorral simára keverjük, majd a karamellbe csorgatjuk.
4. Állandóan kevergetve egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk.
5. Langyosan vagy hidegen sütemények mellé klínáljuk
Tipp:
A muffinhoz vagy gyümölcskenyerekhez való gyorsan elkészíthető mártások receptjeit  itt olvashatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése