2010. május 18., kedd

Legyen tavasz! Legalább az asztalon.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy sem mi, sem rokonaink, sem ismerőseink nincsenek veszélyeztetve sem az árvíz, sem a szél által lefújt tető, sem kocsira borult fa és egyéb májusi borzalmak miatt, akkor süssünk-főzzünk olyan jókat, hogy ne is lássuk ezt a ronda időt. Például kerekítsünk néhány (sok) kukoricapuffancsot, ami sok-sok fodros fejes salátával, esetleg rizzsel vagy petrezselymes újburgonyával kínálva hamisítatlan tavaszi ebéd. Legalább az asztalon legyen tavasz!

KUKORICAPUFFANCS
Hozzávalók
1 kis doboz konzervkukorica, 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab (konzerv vagy mélyhűtött), 1 evőkanál vaj (a mélyhűtött babhoz), 2 tojás, 10 dkg liszt, fél csokor petrezselyem, só, őrölt bors
a sütéshez: olaj

1. A leszűrt lecsepegtetett kukoricát és zöldbabot összekeverjük. Ha mélyhűtött babot használunk, akkor azt a vajon előtte pár perc alatt puhára pároljuk.
2. A tojást a liszttel simára keverjük, akkor jó, ha olyan, mint a laza galuskatészta. A zöldségeket beleforgatjuk, sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. Teflonserpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és a masszát 2 vízbe mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk. A halmokat egy kissé ellapítjuk, majd mindkét oldalukon szép aranysárgára sütjük.
4. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla, majd salátával, rizzsel, paradicsom- vagy sajtmártással, esetleg fűszeres tejföllel kísérve kínáljuk.

Ízesítési változatok
- A puffancs karakteresebb lesz, ha 1-2 evőkanálnyi pirított hagymát is keverünk a tésztájába.
- Frissen aprított bazsalikommal is fűszerezhetjük.
- Jól mutat, és izgalmas ízt kölcsönöz a kukoricapuffancsnak 1-2 maroknyi apró kockákra vágott és roppanósra párolt piros húsú paprika.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó!

    Valóban még finomabb ez a remek zöldségpuffancs pirított hagymával.
    Annál inkább, mert jó nagy hagymaágyásunkban most kell egyelni (a magból kikelt zsenge kis zöld szárakat kihúzgálni, jócskán megritkítani, hogy a maradóknak megerősödve legyen helyük szép kerek fejet növeszteni nyár végére). Tehát rengeteg a finom friss hagymaszár, apró hagymácska. A család, a barátok, a szomszédok hagymát esznek hagymával, és bár frissen nyersen a legfinomabb sajt-, vaj-, túró- stb. krémbe keverve, salátákra vagdalva, nem győzzük fogyasztani az egyszerre ránk zúduló mennyiséget. Égen-földön keresek egy maga által jegyzett receptet, amiben francia hagymatortát készít újhagymaszárból. Bárkinek ajánlom – ha nem is jutott neki hagymaföld –, ha újhagymát - pláne több csokorral! - vesz a piacon, ne dobja ki az értékes, ízletes hagymaszárakat, hanem alaposan megmosva készítse el belőle azt a bizonyos hagymatortát. Remélem, emlékszik és megosztja velünk, hogyan is kell csinálni!

    VálaszTörlés