2010. május 21., péntek

Hagymás ötletek

Az újhagymaszár, vagy éppen nem csak a szár, hanem, mint Valentinánál az egyelés miatt az egész újhagyma (Legyen tavasz! Legalább az asztalon)  gyűlik, gyűlik, sokasodik a kamrában. Kidobni nincs szívünk, már az egész rokonság hagymát eszik, mi legyen hát az illatos csokrokkal? Nos, ha nálunk ilyen hagymahalmozás áll elő, akkor hagymás quiche, tészta vagy pizza készül. Például így:

HAGYMÁS QUICHE
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája,1 mokkáskanál ecet, só
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 2-3 csomó újhagyma vagy kb. ennyi súlyú újhagymaszár, 4 evőkanál olaj, 2-3 ág kakukkfű, őrölt bors, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 tojássárgája

1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat kisebb darabokra aprítjuk, és a lisztbe dobjuk. A tojássárgájával, az ecettel, 1-2 evőkanálnyi hideg vízzel és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, majd néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a megmosott, megtisztított hagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk, a kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük, majd a tűzről lehúzzuk.
3. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet megpezsgetjük rajta. A tejjel felengedjük, és simára keverjük, azaz besamelmártást készítünk. Sózzuk, csipetnyi borssal fűszerezzük, és ezt is hűlni hagyjuk. Amikor langyos, a tojássárgáját belekeverjük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán egy kb. 24 centi átmérőjű kerek piteforma méretére nyújtjuk úgy, hogy az oldalát is szépen befedje. A hagymát ráhalmozzuk, a besamellel leöntjük, majd előmelegített, 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk.

Igazi vendégváró fogás. A tészta és a töltelék is elkészíthető előre, és mivel gyorsan megsül, elég akkor a sütőbe tolni, amikor a vendégek már megérkeztek, így biztosan frissen tudjuk tálalni.
HAGYMÁS SPAGETTI
Hozzávalók: 50 dkg spagetti, só, 6 evőkanál olívaolaj, 20 dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 csomó újhagyma

1. A spagettit lobogva forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Megforrósítunk 2 evőkanál olajat és a spagettit megforgatjuk rajta. A sajttal megszórjuk, a tejszínt ráöntjük, és a finomra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk, majd egy kissé megsózzuk. A hagymakarikákat a sajtos tészta tetejére kanalazzuk, és máris tálaljuk.
HAGYMÁS-SONKÁS PIZZA
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 30 dkg liszt, só, 4 evőkanál olaj
a tetjére: 4 nagy vöröshagyma vagy 2 csomó újhagyma a zöld száráűval együtt, 4 evőkanál olaj, őrölt bors, 2-3 ág kakukkfű, 15-20 dkg nyers sonka, 20 dkg pizza mozzarella
a nyújtáshoz: liszt

1. Az élesztőt 2 deci cukros, langyos vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a liszttel, csipetnyi sóval és az olajjal összegyúrjuk, majd letakarva fél órán át kelesztjük.
2. Közben a meghámozott, felkarikázott hagymát az olajon szép aranysárgára pirítjuk. Megsózzuk, borssal, kakukkfűlevélkékkel fűszerezzük.
3. A megkelt tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és egy közepes tepsi méretére kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a hagymakarikákat rákanalazzuk. A papírvékony sonkaszeletekkel és a faldarabolt sajttal beborítjuk.
4. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 25 perc alatt megsütjük. Csinos szeletekre vágva tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó!

    Nagyon köszönöm a remekebbnél remekebb hagymás (hagymaszáras!) recepteket! Kipróbálásuk sorban, egymás után történik, eddig a családban a hagymás guiche-nek volt a legnagyobb sikere, de valóban praktikus volta miatt nálam is (gyorsan előkészíthető előre, majd kb. fél óra múlva tálalható is) és nagyon finom!

    VálaszTörlés