2010. június 25., péntek

Megjelent a Befőzés című szakácskönyv


A Cser Kiadó gondozásában megjelent a befőzésről szóló szakácskönyvem (már írtam róla, hogy készül), és e nagyszerű esemény kapcsán egy kis összegzést készítettem. Az összegzés eredményeképpen rájöttem, hogy pompás dolgom van, ugyanis azon kevesek közé tartozom, akik azzal foglalkozhatnak, azzal kereshetik meg a betevőjüket, ami a hobbijuk. Nekem a hobbim a sütés-főzés, és sütés-főzéseim dokumentálása, azaz receptek, háztartási ötletek papírra vetése. És, amilyen szerencsés vagyok (na, jó, azért egy kicsit irányítani is kellett azt a szerencsét), a megírt receptekből, hosszú éveken át cikkek, a cikkekből gasztronómiai magazin lett, most pedig egy szép szakácskönyv, a nyár egyik aktuális témájáról a befőzésről. A könyv összeállítása Gulázsi Aurélia szerkesztővel és Pecsics Mária fotóssal igazi, jó hangulatú csapatmunka volt, ami szintén a pompás dolgok közé tartozik.
Néhány szó a könyvről. A zöldségek és gyümölcsök ábécében szerepelnek benne, egy-egy alapanyaghoz való összes recept így egy helyen található. Ez azért praktikus, mert, ha például kapunk egy kosár meggyet, amit el akarunk tenni télre, nem kell a dzsemeket, kompótokat, savanyúságokat mind végiglapozni, elég csak felütni a megfelelő fejezetet, és minden meggyes recept ott van,  máris kezdődhet a munka. A kötetben igyekeztem összegyűjteni különleges és hagyományos recepteket is, kezdőknek és sokat próbált háziasszonyoknak valót is. A könyv, akár aláírva is, kedvezményes áron megrendelhető itt vagy az oldalsó képre kattintva.

Ízelítőül álljon itt egy recept a Befőzésből:

FAHÉJAS-RUMOS CSERESZNYEDZSEM
Hozzávalók: 2 kg cseresznye (magozva mérve), 70 dkg cukor, két-három fahéjrúd, 2 evőkanál rum,csipetnyi szalicil (ez el is maradhat)

A cseresznyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szárait leszedjük, és a gyümölcsöt kimagozzuk. Egy széles szájú, lehetőleg rozsdamentes lábasban feltesszük a tűzre, és kevergetve addig főzzük, amíg a szemek egy kissé összeesnek.
Ekkor a cukrot apránként beleszórjuk, a fahéjjal fűszerezzük, és lassú tűzzel, állandóan kevergetve kb. 20 perc alatt sűrűre főzzük. Ügyeljünk rá, hogy a tűz ne legyen túl erős, mert, ha cukor megég vagy akár csak karamellizálódik, megváltoztatja a dzsem ízét.
A kész dzsemből a fahéjrudakat kiemeljük, majd a forró masszát tisztára mosott kisebb üvegekbe merjük. A rumot a tetejükön elosztjuk, és két réteg celofánnal vagy csavaros tetővel az üvegeket lezárjuk. Ha tartósítószert is használunk, a rumban feloldva kanalazzuk a dzsemek tetejére. A lezárt üvegeket szárazgőzben hagyjuk kihűlni, majd a kamrába tesszük.

Aprósütemények készítésénél nélkülözhetetlen, vajas kalácsra kanalazva szintén remek.

8 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok rá nagyon.:)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok! A recepthez meg pláne, remek darab!:)))

    VálaszTörlés
  3. Én is beállok a sorba: gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Maimoni, Lúdanyó, Szepyke, Puszedli és Egycsipet!
    Nagyon köszönöm a gratulációkat, remélem, tetszik majd a könyv is. Majd mutatok belőle egy-egy receptet a blogon is.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ildikó!

    Örülök, hogy izgalommal várt legújabb könyve megjelent, nagyon kiváncsi vagyok rá! Gratulálok!

    VálaszTörlés