2010. július 20., kedd

Krémes-habos ribiszkeszelet

És a ribiszkebokrok csak teremnek, teremnek... Ebben a nagy melegben már nincs türelmem órákat állni a tűzhely mellett, szűrögetni, üvegbe mericskélni, meg, hát is tudjuk osztani télre a befőzött adagot. Ha viszont már elég dzsem, kocsonya, szörp sorakozik a kamrában, jöhet a sütemény! A ribiszke fanyarságát jó oldani valamivel, például azzal, hogy finom vaníliapuding-ágyba fektetjük. Gyorsan összeállítható, csak a tésztát kell előre összeállítani (mondjuk előző este), a sütés idejére pedig valahová elmenekülni a konyhából. Ha ezután még van türelmünk megvárni, amíg a sütemény kihűl, az eredmény nemcsak finom, hanem mutatós is lesz. ( A forrón felvágott ribiszkés szelet tölteléke kicsit folyós, így is finom, csak nem szép.)



KRÉMES-HABOS RIBISZKESZELET
Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, késhegynyi sütőpor, 3-4 evőkanál tejföl
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 kg ribiszke, 3-4 evőkanál cukor
a tetejére: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor. 5 evőkanál darált dió vagy étkezési búzacsíra

1. A tésztához a  vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával, a sóval, a sütőporral és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Műanyag fóliába csomagoljuk, és néhány órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap a pudingot a 4 evőkanál cukorral és az előírásosnál kevesebb tejjel megfőzzük, és kevergetve kihűtjük. A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, és 3-4 evőkanál cukorral összeforgatjuk. (A cukor mennyisége a gyümölcs savanykásságától és a család ízlésétől függ.)


3. A tésztát liszttel behintett deszkán vagy sütőpapíron akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes tepsit kibélelhessünk vele úgy, hogy a tészta a tepsi oldalát is befedje.
4. A kihűlt pudingot a cukrozott ribiszkével összekeverjük, és a tésztára simítjuk. A tepsit 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a lepényt 25-30 perc alatt elősütjük.


5. Közben a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A diót vagy búzacsírát lazán beleforgatjuk, majd a habot az elősütött tésztára simítjuk. A hab tetejét villával meg is cifrázhatjuk, majd a tepsit a sütőbe visszatoljuk.
6. A sütőben a hőmérsékletet 150 °C-ra állítjuk, és a habot újabb 25-30 perc alatt ropogós tetejűre sütjük, szárítjuk. Ez úgy sikerül a legszebben, ha a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.
7. A süteményt hagyjuk kihűlni, majd vizes pengéjű késsel karcsú szeletekre vágva kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Csodálatos íze lehet, igazi finomság. megnyalnám utána a tíz ujjamat, ha most megkóstolhatnám

    VálaszTörlés