2010. február 24., szerda

Tavaszébresztő kínai kel











A dolog úgy kezdődött, hogy vettem a piacon egy szép kínai kelt. Még nem tudtam, hogy mit készítek belőle, de tavaszváró ínyem zöldre vágyott, hát a kel bekerült a kosaramba. Azután, mivel a Nagycsarnokban voltam éppen, lesétáltam az alagsorba, az Ázsia boltba, ott választottam egy szép darab tofut, meg egy kevés tört mogyorót. Közben kitaláltam, mit főzök: mogyoróval hintett kínai kelt pácolt-sült tofuszeletekkel. Szójaszósz, csili meg olaj volt otthon, így amint hazaértem a piacról, máris nekiláthattam a tavaszi keleti (kikeleti… ha,ha) fogások elkészítésének. Nagyszerűen sikerültek, mindenkinek ízlettek, de, bár én főételnek gondoltam, a család nagyobb étkű tagjai könnyű előételnek ették.

MOGYORÓVAL SÜTÖTT KÍNAI KEL 

Hozzávalók: 1 kínai kel, só, 4 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj, 4-6 evőkanál csípős csilikrém, 10 dkg amerikai mogyoró, 5 dkg durva szemű zsemlemorzsa, a tálaláshoz: 1 piros húsú paprika

1. A kelt megmossuk, leveleire szedjük, és lobogva forró, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.
2. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, és a kel harmadát beleterítjük. A paprikakrémmel leheletvékonyan megkenjük, majd a durvára tört mogyoró és a zsemlemorzsa keverékének harmadával meghintjük. 
3. Most újabb kelréteg, paprikakrém és a második harmad mogyorós morzsa következik. Ezután a maradék kellevelet ráhalmozzuk, és az utolsó adag mogyorós morzsával megszórjuk. 
4. A tetejét olajjal megspricceljük, majd forró sütőben kb. 15 perc alatt átmelegítjük, és a tetején lévő morzsát megpirítjuk.
5. A kicsumázott, apró kockákra vágott paprikával megszórva tálaljuk.

FOKHAGYMÁS SZÓJASZÓSZBAN PÁCOLT TOFU 

Hozzávalók: 40 dkg natúr tofu, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olaj, só, őrölt bors

1. A tofut 1 centi vastag szeletekre vágjuk. A megtisztított, zúzott fokhagymát a szójaszósszal, az olajjal , csipetnyi sóval és borssal összekeverjük, és a tofuszeleteket beleforgatjuk. 
2. Legalább 15 percig állni hagyjuk, majd páclevükben, egy teflonserpenyőben mindkét oldalukat szép aranybarnára sütjük. A mogyorós kellel körítve kínáljuk.

2010. február 18., csütörtök

Almanapok














Kis családom majdnem minden tagja édesszájú (kivétel csupán a fogyózó nagylány, de ő a karcsúsító kúrától függetlenül sem lelkesedik a nyalánkságokért), így azután állandó desszertgondban élek. A mi legyen az édesség kérdésre a héten kétszer is az alma volt a válasz. Igen ám, de nem csak egyszerűen meghámozva és cikkekre vágva, hanem pompásan körítve, sütve, töltve. Íme, a két gyorsan elkészíthető édesség receptje. (Sajnos a kép csak illusztráció, mert a fényviszonyok nem kedveznek a fényképezésnek.)

ALMACIKKEK MORZSA ALATT SÜTVE

Hozzávalók:
a morzsához:15 dkg liszt, 1 evőkanál barna cukor, 5 dkg vaj, 1-2 evőkanál étkezési búzacsíra, 1 kiskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, 50 dkg alma, 2 evőkanál barna cukor, őrölt fahéj, a forma kikenéséhez: 1 kiskanál vaj, 1 evőkanál méz

1. A morzsához a lisztet, a cukrot és a vajat a búzacsírával, a citromhéjjal és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, és a mélyhűtőbe tesszük.
2. Az almát alaposan megmossuk, magházát kimetsszük, húsát héjastól csinos cikkekre vágjuk. (Aki nem szereti a desszerttányéron az almahéjat, meg is hámozhatja a gyümölcsöt, de a héját akkor se dobjuk ki, sütés közben el lehet ropogtatni.)
3. Egy szép kerek piteformát vajjal kikenünk, a mézzel megcsepegtetjük, majd az almacikkeket belerendezzük. A cukorral és egy kevés fahéjjal meghintjük.
4. Ezután a tésztát a mélyhűtőből kivesszük, és az alma tetejére morzsoljuk. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 20-25 perc alatt szép ropogósra sütjük.

SÜLT-TÖLTÖTT ALMA VANÍLIAMÁRTÁSSAL

Hozzávalók
a mártáshoz: 5 dl tej, 1 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanál citromhéj, 1 evőkanál rum
a sült almához: 10-12 kisebb alma, 1 kiskanál vaj, 10 dkg búzacsíra, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 evőkanál vaj

1. Először a mártást készítjük el. Ehhez 4 deci tejet felteszünk a tűzre. A tojássárgáját a liszttel, a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük.
2. A félretett tejet apránként beledolgozzuk, majd a forrásban lévő tejbe csorgatjuk, és állandóan kevergetve besűrítjük. A tűzről lehúzzuk, a citromhéjjal és a rummal ízesítjük, majd időnként megkeverve kihűtjük.
3. Az almákat megmossuk, magházukat kiszúróval vagy egy éles késsel kimetsszük, majd a gyümölcsöket héjastól egy vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk.
4. A búzacsírát a mézzel, csipetnyi fahéjjal és a vajjal összedolgozzuk. Az így kapott masszát az magházak helyére az almákba töltjük.
5. A tálat előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 15-20 perc alatt megsütjük. Ezalatt az almák héja egy kissé megpirul, húsuk megpuhul, a töltelék szép ropogósra sül.
6. A töltött almákat a langyosra hűlt vaníliamártással leöntve tálaljuk.

Tipp: Búzacsíra helyett darált diót, méz helyett finom, pikáns házi lekvárt is tehetünk a töltelékbe.

2010. február 11., csütörtök

Lángost, fánkot, de gyorsan!

Családunk legifjabb tagja nekem szegezte a kérdést: anya, hol lehet lángost enni? Hát itthon, válaszoltam, és máris pompás menü állt össze a fejemben, amit azután meg is főztem. Ez pedig a következő volt: kelkáposztaleves virslivel, ha tetszik frankfurti leves, és lángos fokhagymás vajkrémmel. Ez egyrészt kellemesen tartalmas összeállítás ezekben a ronda fagyos-latyakos időkben, másrészt mivel a levesnek 1-2 nap állás csak jót tesz, a lángosnál pedig kötelező a pihentetés, az egész előre megfőzhető, és legalább 2 napig lehet enni. No, és a fő poén: ebből a lángostésztából, ha akarom fánkot is süthetek, így akár farsanginak is nevezhetem a menüt.

KELKÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 50 dkg kelkáposzta, só, 2 kiskanál morzsolt majoránna, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 dl tejföl, 4 pár frankfurti virsli

1. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk. A lehéjazott, apróra vágott hagymát megfuttatjuk rajta. Ezután a megtisztított, felkarikázott sárgarépát is rádobjuk, végül a vastag ereitől megfosztott, fellaskázott kelt is beleszórjuk.
2. Egy kissé lepirítjuk, majd néhány percig kevergetve pároljuk. Megsózzuk, a majoránnával és csipetnyi borssal fűszerezzük. Amikor a kel összeesett, a liszttel és a paprikával meghintjük, jól átkeverjük, és kb. 1,5 liter vízzel felengedjük.
3. Utánasózzuk, és gyenge tűzön, szép lassan mindent puhára főzünk benne. Amikor elkészült, a tejfölt egy kevés vízzel simára keverjük, majd a forró levesből 2-3 merőkanálnyival összehabarjuk, és állandóan kevergetve a levesbe visszacsorgatjuk. A felkarikázott virslit beledobjuk, még egyszer felforraljuk, és máris tálalhatjuk.

Tipp:
Ha van időnk, akkor érdemes a felkarikázott virslit 1 evőkanál forró olajon megpirítani, és azután a levesbe szórni. Természetesen bármilyen virsli jó hozzá.

LÁNGOS A HŰTŐBŐL
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl tej, 2 dl 12%-os tejföl, 1 kiskanál só. 1 tojás, 5 dkg élesztő, olaj

1. A lisztet a tejjel, a tejföllel, a sóval, a tojással és a belemorzsolt élesztővel (nem kell külön felfuttatni!) összekeverjük, és laza kenyértésztává dolgozzuk.
2. Egy 15-20 literes tiszta nejlonzacskót olajjal vékonyan kikenünk, és a tésztát beletesszük. A zacskó száját lazán bekötjük, ügyelve, hogy a kelő tésztának maradjon benne bőven hely, majd legalább 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Másnap a tésztából olajos kézzel annyi pinponglabdányi golyót formálunk, ahány lángost szeretnénk sütni. A golyókat olajos tálcára rakjuk, majd olajat melegítünk egy magas falú serpenyőben vagy lábasban, ügyelve, hogy az olaj legalább 5 centi magasan álljon benne.
4. A tésztagömbökből olajos kézzel körkörös nyújtó mozdulatokkal (ahogy a lángosostól ellestük) tenyérnyi lángosokat formázunk, és a forró olajban mindkét oldalukat megsütjük.
5. Az első néhány darab után érdemes a tüzet mérsékelni, nehogy a további lángosok megégjenek. A kész lángosokról a felesleges olajat leitatjuk, majd fokhagymakrémmel vagy tejföllel kínáljuk.

Tippek:
- Ez hatalmas adag, kb. 60 darab tenyérnyi lángost vagy fánkot süthetünk belőle. Azért érdemes mégis egyszerre ennyit begyúrni, előkészíteni, mert néhány napig a hűtőszekrényben eltartható, és így egyszerre annyit sütünk ki belőle, amennyi melegen elfogy. Persze, ha kevesebb a kosztos, akkor felezhető vagy negyedelhető a hozzávalók mennyisége.
- Kevesebb olajat használunk, ha kisebb edényben sütjük a lángost. Így egyszerre ugyan kevesebb sül, de közben biztosan van elég időnk a következő adagot megformázni.
- Az olaj akkor elég meleg, ha a próbaképpen beledobott tésztadarab nem süllyed le az aljára, hanem sisteregve sülni kezd.
- A lángos tésztájába pirított káposztát is keverhetünk, így fantasztikus káposztás lángost süthetünk.
- A lángosra valók sora szinte végtelen: sajt, tejföl, sonka, ketchup stb.
- Ha fánkként akarjuk sütni, akkor érdemes fánkszaggatóval kiadagolni a tésztát, néhány percig állni hagyni, majd a közepét az egyik oldalán az ujjunkkal benyomva megsütni. A kész fánkokat porcukorba forgatva, 1-2 evőkanál rummal simára kevert baracklekvár kíséretében tálaljuk.

FOKHAGYMAKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg natúr vajkrém, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyem, 2-3 gerezd fokhagyma

A vajkrémet a tejföllel és a megtisztított, zúzott fokhagymával simára keverjük. Sóval, borssal és finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük. A lángoshoz nagyon illik, de pirítóssal is remek.

2010. február 4., csütörtök

Húslevesből uzsonna







Minden háziasszony ismeri azt a cseppet sem boldogító pillanatot, amikor a több napja hiába kínálgatott húslevest ki kell dobnia. Jó, a levét lefagyaszthatjuk, de a sok finom zöldség és hús bizony 1-2 nap tologatás után kárba vész. Persze lehetne belőlük salátát készíteni, de ahhoz valami mindig hiányzik: vagy a majonéz, vagy egy kis fejes saláta, vagy tojás, vagy tejföl… vagy a kedvünk. Ilyen esetekre találtam ki a húsleves-pástétomot. Ez azért nagyszerű, mert pont az kell bele, ami a húslevesből megmaradt. Azaz, ha csak zöldség, akkor az, ha hús is, akkor az is, ha pedig leve is maradt, akkor azt is felhasználhatjuk hozzá. Mindezekből következik, hogy nincs szigorúan vett receptje, csak elkészítési módja. Lássuk, hogyan is áll össze ez a nagyszerű uzsonnára, reggelire való fogás!

HÚSLEVES-PÁSTÉTOM
Hozzávalók: a húslevesben főtt zöldség és kicsontozott hús, 1 szikkadt zsemle, 1-2 dl húsleves, 1 kis vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, őrölt bors, majoránna,
a tál kikenéséhez és a tetejére: vaj és zsemlemorzsa

1. A gondosan leszűrt és átválogatott zöldségeket és kicsontozott húsdarabokat aprítóval vagy húsdarálóval pépesítjük. A zsemlét a meglangyosított levesbe áztatjuk, majd egy kissé kinyomkodva a zöldséges-húsos masszába dolgozzuk.
2. A megtisztított, felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát és a tojást is belekeverjük. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. Ha túl híg lenne, egy kevés zsemlemorzsával sűríthetjük.
3. Egy megfelelő méretű, csinos pástétomos tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük, és a keveréket belesimítjuk.
4. A tetejére is zsemlemorzsát szórunk és néhány mokkáskanálnyi vajat dobunk rá. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 25-30 perc alatt megsütjük.
5. Hidegen, szépen felszeletelve tálaljuk. Pirítósra, vajas kenyérre kenve, savanyú káposztával, retekkel, nyáron paprikával, paradicsommal pompás kis reggeli vagy tízórai.

Tipp:
Aki szereti a füstölt ízt, az egy darabka füstölt szalonnát is darálhat bele. Ilyenkor mokkáskanálnyi mustárral gazdagíthatjuk a fűszerezést.