2010. május 28., péntek

Ha nincs sütemény, legyen muffin!


A pünkösdi hétvégén a szombaton készült sütemény (Péter Jánosné: Süteményeskönyvéből a Háziasszony remeke) pillanatok alatt elfogyott. Hétfőn próbáltam egy csendes, sütés nélküli délelőttöt kiharcolni magamnak, és kijelentettem: nincs sütemény, kompótot eszünk ebéd utáni desszertként. A tizennégy éven felüli családtagok mintha megértették volna, ez mit is jelent, beletörődtek a kompót kanalazásba. Nem így a legifjabb. Ő egyszerűen csak ennyit mondott: ha nincs sütemény, akkor legyen muffin! Na, mit lehet erre válaszolni. Előkaptam Hargitai Gyuri (pardon, György, de mint hajdani Magyar Konyhás kolléga mégis inkább Gyuri) A legjobb muffinok 2 című remek szakácskönyvét. A Vaníliás muffin receptjét az otthon lévő alapanyagok és a süteményre vágyók száma szerint egy kicsit átalakítottam, és máris sütöttünk, és mivel nálunk ehhez az édességhez mártás is jár, így azt is összedobtam. A nem sütés nem sikerült, de a muffin igen!

MÁRVÁNYOS MUFFIN
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz): 20 dkg liszt, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag sütőpor, só, 2 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj vagy 15 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál tej, 2 evőkanál kakaópor,
a forma béleléséhez: vaj és liszt vagy papírkosárkák

1. A lisztet a pudinggal, a sütőporral és csipetnyi sóval összeszitáljuk.
2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. 
3. Az olajat és a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, ha kell, egy kevés tejjel lazítjuk.
4. Egy muffinforma mélyedéseit vajjal kikenjük és liszttel behintjük, vagy papírkosárkákkal kibéleljük.
5. A massza felét a mélyedésekbe kanalazzuk. A kakaót a maradék tésztába keverjük, majd a sárga tésztára kanalazzuk.
6. Az egy-egy mélyedésbe jutott tésztát egy kissé megmozgatjuk, így szép márványos lesz a muffin keresztmetszete, majd a formát közepesen meleg sütőbe toljuk, és a süteményeket 20-25 perc alatt megsütjük.
7. Amikor elkészült, még 10 percig a formában hagyjuk, azután rácsra téve langyosra hűtjük.
8. Felszeletelve - így szépen látszik a márványos belseje -, karamellmártással körülöntve tálaljuk.

GYORS KARAMELLMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, fél csomag vaníliás pudingpor
1. Megolvasztunk, majd szép aranyszínűre karamellizálunk 3 evőkanál cukrot.
2. A tej felével felengedjük, és addig kevergetjük, amíg a karamell teljese fel nem oldódik.
3. A maradék tejet a pudingporral és a szintén megmaradt 2 evőkanál cukorral simára keverjük, majd a karamellbe csorgatjuk.
4. Állandóan kevergetve egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk.
5. Langyosan vagy hidegen sütemények mellé klínáljuk
Tipp:
A muffinhoz vagy gyümölcskenyerekhez való gyorsan elkészíthető mártások receptjeit  itt olvashatják.

2010. május 23., vasárnap

Kétszer hamis, mégis valódi hagymás lepény

Az előző naplóbejegyzés (hagymás receptek)  képeihez addig rakosgattam szebbnél szebb halmokba az újhagymát, és kerestem a hozzá való recepteket, míg rájöttem, hogy fotózás után pompás előételt kerekíthetek a modellből. A leírtaknál még egyszerűbbet, mondjuk, a jól hangzó nevek kedvelőinek pisladiere-t (olívabogyó és szardella nélkül, azaz hamisan). Így is történt, a lepény elkészült, a hagymafeltét is jó lett, de sajnos kissé elsóztam, ezért tejfölt kínáltam mellé, ami megszelídítette az ízét. Na, így meg a töki pompos szalonna nélküli, azaz hamis változatához hasonlított. Hamis innen, hamis onnan, mégis hamisítatlanul finom ez a hagymás lepény.

VALÓDI HAGYMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 2-3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor,     1,5 dl langyos víz, 50-60 dkg liszt, só, 0,5 dl olaj (napraforgó vagy olíva), csipetnyi morzsolt rozmaring (vagy/és oregano, kakukkfű)
a tál kikenéséhez: olaj (napraforgó vagy olíva)
a hagymafeltéthez:  1-2 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, 1-2 kiskanál cukor, 3-4 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva), őrölt bors, morzsolt vagy friss kakukkfű

1. Az élesztőt a cukorral édesített vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
2. Ezután a lisztbe öntjük, majd az olajjal és egy kevés sóval laza tésztává dagasztjuk. Ha kell, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, vagy ha nagyon ragad a tészta, akkor liszttel meghinthetjük.
3. A rozmaringot belegyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, langyos helyen  duplájára kelesztjük. 
4. Közben a hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk. A cukrot az olajban karamellizáljuk, majd a hagymát rászórjuk, és megpároljuk. Egy kevés sóval, borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, majd a tűzről lehúzzuk.
5. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
6. A hagymát rásimítjuk, majd közepesen meleg sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt megsütjük.
7. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk, de ha marad belőle, hidegen is kitűnő
Tipp:
Lazább, könnyebb lesz a tészta, ha a sütő aljába egy kis lábasban vizet teszünk. Ez a sütés alatt párologva állandóan gőzben tartja a lepényt, így az biztosan nem szárad ki.

2010. május 21., péntek

Hagymás ötletek

Az újhagymaszár, vagy éppen nem csak a szár, hanem, mint Valentinánál az egyelés miatt az egész újhagyma (Legyen tavasz! Legalább az asztalon)  gyűlik, gyűlik, sokasodik a kamrában. Kidobni nincs szívünk, már az egész rokonság hagymát eszik, mi legyen hát az illatos csokrokkal? Nos, ha nálunk ilyen hagymahalmozás áll elő, akkor hagymás quiche, tészta vagy pizza készül. Például így:

HAGYMÁS QUICHE
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája,1 mokkáskanál ecet, só
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 2-3 csomó újhagyma vagy kb. ennyi súlyú újhagymaszár, 4 evőkanál olaj, 2-3 ág kakukkfű, őrölt bors, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 tojássárgája

1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat kisebb darabokra aprítjuk, és a lisztbe dobjuk. A tojássárgájával, az ecettel, 1-2 evőkanálnyi hideg vízzel és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, majd néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a megmosott, megtisztított hagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk, a kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük, majd a tűzről lehúzzuk.
3. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet megpezsgetjük rajta. A tejjel felengedjük, és simára keverjük, azaz besamelmártást készítünk. Sózzuk, csipetnyi borssal fűszerezzük, és ezt is hűlni hagyjuk. Amikor langyos, a tojássárgáját belekeverjük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán egy kb. 24 centi átmérőjű kerek piteforma méretére nyújtjuk úgy, hogy az oldalát is szépen befedje. A hagymát ráhalmozzuk, a besamellel leöntjük, majd előmelegített, 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk.

Igazi vendégváró fogás. A tészta és a töltelék is elkészíthető előre, és mivel gyorsan megsül, elég akkor a sütőbe tolni, amikor a vendégek már megérkeztek, így biztosan frissen tudjuk tálalni.
HAGYMÁS SPAGETTI
Hozzávalók: 50 dkg spagetti, só, 6 evőkanál olívaolaj, 20 dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 csomó újhagyma

1. A spagettit lobogva forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Megforrósítunk 2 evőkanál olajat és a spagettit megforgatjuk rajta. A sajttal megszórjuk, a tejszínt ráöntjük, és a finomra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk, majd egy kissé megsózzuk. A hagymakarikákat a sajtos tészta tetejére kanalazzuk, és máris tálaljuk.
HAGYMÁS-SONKÁS PIZZA
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 30 dkg liszt, só, 4 evőkanál olaj
a tetjére: 4 nagy vöröshagyma vagy 2 csomó újhagyma a zöld száráűval együtt, 4 evőkanál olaj, őrölt bors, 2-3 ág kakukkfű, 15-20 dkg nyers sonka, 20 dkg pizza mozzarella
a nyújtáshoz: liszt

1. Az élesztőt 2 deci cukros, langyos vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a liszttel, csipetnyi sóval és az olajjal összegyúrjuk, majd letakarva fél órán át kelesztjük.
2. Közben a meghámozott, felkarikázott hagymát az olajon szép aranysárgára pirítjuk. Megsózzuk, borssal, kakukkfűlevélkékkel fűszerezzük.
3. A megkelt tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és egy közepes tepsi méretére kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a hagymakarikákat rákanalazzuk. A papírvékony sonkaszeletekkel és a faldarabolt sajttal beborítjuk.
4. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 25 perc alatt megsütjük. Csinos szeletekre vágva tálaljuk.

2010. május 18., kedd

Legyen tavasz! Legalább az asztalon.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy sem mi, sem rokonaink, sem ismerőseink nincsenek veszélyeztetve sem az árvíz, sem a szél által lefújt tető, sem kocsira borult fa és egyéb májusi borzalmak miatt, akkor süssünk-főzzünk olyan jókat, hogy ne is lássuk ezt a ronda időt. Például kerekítsünk néhány (sok) kukoricapuffancsot, ami sok-sok fodros fejes salátával, esetleg rizzsel vagy petrezselymes újburgonyával kínálva hamisítatlan tavaszi ebéd. Legalább az asztalon legyen tavasz!

KUKORICAPUFFANCS
Hozzávalók
1 kis doboz konzervkukorica, 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab (konzerv vagy mélyhűtött), 1 evőkanál vaj (a mélyhűtött babhoz), 2 tojás, 10 dkg liszt, fél csokor petrezselyem, só, őrölt bors
a sütéshez: olaj

1. A leszűrt lecsepegtetett kukoricát és zöldbabot összekeverjük. Ha mélyhűtött babot használunk, akkor azt a vajon előtte pár perc alatt puhára pároljuk.
2. A tojást a liszttel simára keverjük, akkor jó, ha olyan, mint a laza galuskatészta. A zöldségeket beleforgatjuk, sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. Teflonserpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és a masszát 2 vízbe mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk. A halmokat egy kissé ellapítjuk, majd mindkét oldalukon szép aranysárgára sütjük.
4. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla, majd salátával, rizzsel, paradicsom- vagy sajtmártással, esetleg fűszeres tejföllel kísérve kínáljuk.

Ízesítési változatok
- A puffancs karakteresebb lesz, ha 1-2 evőkanálnyi pirított hagymát is keverünk a tésztájába.
- Frissen aprított bazsalikommal is fűszerezhetjük.
- Jól mutat, és izgalmas ízt kölcsönöz a kukoricapuffancsnak 1-2 maroknyi apró kockákra vágott és roppanósra párolt piros húsú paprika.

Segíteni kell!

A gasztroblogolást nem mindig lehet az eddigi őszintén boldog hangnemben folytatni. Most például nagyon nehéz, mert baj van: árvíz dúl. Ezért elhatároztam, hogy valami módon segíteni fogok az árvíz áldozatain, a pontos módját még nem tudom, de az biztos, tenni kell valamit. Bár itt körülöttem fűtött lakás van, és az utcán sem hömpölyög a kiáradt folyó, azért nem nehéz elképzelnem, hogy milyen lenne, ha a mi házunkat mosná el a víz, ha a gyerekeimmel nem volna hová menekülni, hogy minden nyirkos és hideg, hogy jobb megoldás híján a család öreg, esetleg beteg tagjaival együtt egy rideg tornateremben várjuk, hogy elálljon az eső, hogy visszahúzódjon a víz, hogy lássuk, mi maradt… El tudom képzelni, hogy a bajban lévő emberek mit éreznek, milyen kilátástalan a helyzetük. Ezért segíteni fogok, hogy ennek a borzalomnak mielőbb eltöröljük a nyomait. Ha kell szervezéssel, ha kell adománnyal, ha kell kétkezi munkával, bármivel, amivel hasznukra lehetek!

2010. május 14., péntek

Karcsúsító ötlet

Még egy nagy sóhajtás, és itt a nyár. Ki kell merészkedni a strandra, ahol fürdőruha az illő viselet. Ilyenkor szembesülünk a szomorú valósággal: télen súlyosabbak, vaskosabbak lettünk. Neki kell látni a napi tornának vagy/és fogyókúrába kell kezdeni. A diétázás komoly önuralmat kívánó feladat, és még nehezebb, ha miközben mi koplalunk, a családot jobbnál jobb falatokkal tápláljuk. Ilyenkor érdemes olyan fogásokat választani, amelyek mindkét követelménynek megfelelnek, azaz más-más kiegészítővel alkalmasak a kúrához és a hétköznapi étkezésekhez is. Ilyen ez a könnyű fasírt, amit nem bő olajban sütöttem ki, hanem egy olyan tepsiben, amit olajjal csak vékonyan kentem ki, és persze nem sertéshúsból gömbölyítettem, hanem pulykából.

TEPSIS FASÍRT
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
1 zsemle, 50 dkg pulyka apróhús, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor koriander vagy petrezselyem,1-2 evőkanál mustár, só, őrölt bors, morzsolt majoránna, olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika

1. A felszeletelt zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a hússal együtt ledaráljuk.
2. Biztosan kellően apró darabokban kerül a fasírtba a meghámozott vöröshagyma és a fokhagyma is, ha ezeket is áthajtjuk a darálón.
3. A korianderből maroknyi szép levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk. A masszát a mustárral, sóval, borssal, morzsolt majoránnával és finomra vágott korianderrel fűszerezzük, majd vizes kézzel gyerektenyérnyi, lapos pogácsákat formázunk belőle.
4. Ezeket egy olajjal kikent tepsire rakosgatjuk, a tetejüket olajjal megkenjük. A tepsit forró (200 °C-os) sütőbe toljuk, és a fasírtot 25-30 perc alatt megsütjük.
5. A sütés vége előtt pár perccel a húspogácsák tetejét 1-1 szép koriander vagy petrezselyemlevéllel díszítjük, és olajjal simára kevert pirospaprikával még egyszer megkenjük. Ezután a sütőbe visszatoljuk, és készre sütjük.
6. Fogyózóknak szigorúan csak salátával, a többieknek vajas burgonyapürével és paradicsommártással kínálhatjuk.

A kalóriaspórolós ötlet továbbfejlesztései:
- A zsemlét kihagyhatjuk a fasírtból.
- Pulyka helyett csirkemellből készíthetjük a húspogácsákat.
- Olajjal kikent tepsi helyett sütőpapírral bélelt tepsiben süthetjük.
- A receptben leírt módon szálkamentes halból (pangasius, tengeri sütőhal stb.) is süthetünk fasírtokat.

2010. május 3., hétfő

Amit nem a szépségéért szeretünk: salátafőzelék

A hétvégéről maradt a hűtőben egy hatalmas fej saláta. Vettem hozzá még egyet, és egy nagy csokor kaprot. Néhány szem krumpli lapult még a kosár mélyén, így együtt volt minden egy jó kis salátafőzelékhez. Könnyen, sok tejföllel készítve, feltétként néhány buggyantott tojással hamisítatlan tavaszi fogás. Lajos Mari pompás receptje nyomán én így főzöm:

SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, só, 2 fejes saláta, 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves (vagy 1 leveskocka és 5 dl víz), fél citrom leve, 1-2 kiskanál cukor, 1,5 dl tejföl

1. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni.
2. Míg a burgonya megpuhul, a salátákat többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd laskákra vágjuk.
3. A lisztet a forró olajon megpezsgetjük. A zúzott fokhagymát és a finomra aprított kapor felét rádobjuk, egy kicsit megizzasztjuk, majd a salátahalmot is a lábasba tesszük.
4. Néhányszor megforgatjuk, majd a hideg levessel vagy vízzel felengedjük. (ha leveskockát használunk, akkor azt is belemorzsoljuk).
5. A közben megpuhult krumplit beletesszük, a levét sem öntjük ki, mert azzal főzeléket hígíthatjuk.
6. A citromlével, csipetnyi cukorral ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
7. A tejfölt egy kevés hideg vízzel, majd a főzelék forró levéből 1-2 merőkanálnyival simára keverjük, majd állandóan kevergetve a főzelékbe csorgatjuk.
8. Néhány percig rotyogtatjuk, majd a maradék kaprot is belekeverjük, és a tűzről lehúzzuk.

Buggyantott vagy kemény tojással kínáljuk langyosan, de akár hidegen is.