2010. február 11., csütörtök

Lángost, fánkot, de gyorsan!

Családunk legifjabb tagja nekem szegezte a kérdést: anya, hol lehet lángost enni? Hát itthon, válaszoltam, és máris pompás menü állt össze a fejemben, amit azután meg is főztem. Ez pedig a következő volt: kelkáposztaleves virslivel, ha tetszik frankfurti leves, és lángos fokhagymás vajkrémmel. Ez egyrészt kellemesen tartalmas összeállítás ezekben a ronda fagyos-latyakos időkben, másrészt mivel a levesnek 1-2 nap állás csak jót tesz, a lángosnál pedig kötelező a pihentetés, az egész előre megfőzhető, és legalább 2 napig lehet enni. No, és a fő poén: ebből a lángostésztából, ha akarom fánkot is süthetek, így akár farsanginak is nevezhetem a menüt.

KELKÁPOSZTALEVES
Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 50 dkg kelkáposzta, só, 2 kiskanál morzsolt majoránna, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 dl tejföl, 4 pár frankfurti virsli

1. Az apró kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk. A lehéjazott, apróra vágott hagymát megfuttatjuk rajta. Ezután a megtisztított, felkarikázott sárgarépát is rádobjuk, végül a vastag ereitől megfosztott, fellaskázott kelt is beleszórjuk.
2. Egy kissé lepirítjuk, majd néhány percig kevergetve pároljuk. Megsózzuk, a majoránnával és csipetnyi borssal fűszerezzük. Amikor a kel összeesett, a liszttel és a paprikával meghintjük, jól átkeverjük, és kb. 1,5 liter vízzel felengedjük.
3. Utánasózzuk, és gyenge tűzön, szép lassan mindent puhára főzünk benne. Amikor elkészült, a tejfölt egy kevés vízzel simára keverjük, majd a forró levesből 2-3 merőkanálnyival összehabarjuk, és állandóan kevergetve a levesbe visszacsorgatjuk. A felkarikázott virslit beledobjuk, még egyszer felforraljuk, és máris tálalhatjuk.

Tipp:
Ha van időnk, akkor érdemes a felkarikázott virslit 1 evőkanál forró olajon megpirítani, és azután a levesbe szórni. Természetesen bármilyen virsli jó hozzá.

LÁNGOS A HŰTŐBŐL
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dl tej, 2 dl 12%-os tejföl, 1 kiskanál só. 1 tojás, 5 dkg élesztő, olaj

1. A lisztet a tejjel, a tejföllel, a sóval, a tojással és a belemorzsolt élesztővel (nem kell külön felfuttatni!) összekeverjük, és laza kenyértésztává dolgozzuk.
2. Egy 15-20 literes tiszta nejlonzacskót olajjal vékonyan kikenünk, és a tésztát beletesszük. A zacskó száját lazán bekötjük, ügyelve, hogy a kelő tésztának maradjon benne bőven hely, majd legalább 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Másnap a tésztából olajos kézzel annyi pinponglabdányi golyót formálunk, ahány lángost szeretnénk sütni. A golyókat olajos tálcára rakjuk, majd olajat melegítünk egy magas falú serpenyőben vagy lábasban, ügyelve, hogy az olaj legalább 5 centi magasan álljon benne.
4. A tésztagömbökből olajos kézzel körkörös nyújtó mozdulatokkal (ahogy a lángosostól ellestük) tenyérnyi lángosokat formázunk, és a forró olajban mindkét oldalukat megsütjük.
5. Az első néhány darab után érdemes a tüzet mérsékelni, nehogy a további lángosok megégjenek. A kész lángosokról a felesleges olajat leitatjuk, majd fokhagymakrémmel vagy tejföllel kínáljuk.

Tippek:
- Ez hatalmas adag, kb. 60 darab tenyérnyi lángost vagy fánkot süthetünk belőle. Azért érdemes mégis egyszerre ennyit begyúrni, előkészíteni, mert néhány napig a hűtőszekrényben eltartható, és így egyszerre annyit sütünk ki belőle, amennyi melegen elfogy. Persze, ha kevesebb a kosztos, akkor felezhető vagy negyedelhető a hozzávalók mennyisége.
- Kevesebb olajat használunk, ha kisebb edényben sütjük a lángost. Így egyszerre ugyan kevesebb sül, de közben biztosan van elég időnk a következő adagot megformázni.
- Az olaj akkor elég meleg, ha a próbaképpen beledobott tésztadarab nem süllyed le az aljára, hanem sisteregve sülni kezd.
- A lángos tésztájába pirított káposztát is keverhetünk, így fantasztikus káposztás lángost süthetünk.
- A lángosra valók sora szinte végtelen: sajt, tejföl, sonka, ketchup stb.
- Ha fánkként akarjuk sütni, akkor érdemes fánkszaggatóval kiadagolni a tésztát, néhány percig állni hagyni, majd a közepét az egyik oldalán az ujjunkkal benyomva megsütni. A kész fánkokat porcukorba forgatva, 1-2 evőkanál rummal simára kevert baracklekvár kíséretében tálaljuk.

FOKHAGYMAKRÉM
Hozzávalók: 25 dkg natúr vajkrém, 2 evőkanál tejföl, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyem, 2-3 gerezd fokhagyma

A vajkrémet a tejföllel és a megtisztított, zúzott fokhagymával simára keverjük. Sóval, borssal és finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük. A lángoshoz nagyon illik, de pirítóssal is remek.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó!

    Tényleg pompás és tartalmas ez a téli menü. Külön öröm, hogy a remek, házias recepteket vonzó, házias fotókkal illusztrálja.

    Hogy halad a befőzőkönyvvel? Látom, a diabetikus receptekre nem jön szavazat. Magam sem tennék bele, ellenben külön kötetet szentelnék a témának.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Valentina!

    A házias képek készítésének komoly korlátot szab az időjárás, illetve a napfény hiánya. Ezért azután, amint egy sugár előbújik, azt azonnal ki kell használni fotózásra. Még akkor is, ha aznap nem a dietetikusok álma készült a konyhán. Hát, így írja a blogot az időjárás...
    A könyv már formálódik, remek ötletét a diabetikus befőzésről pedig, máris továbbítom a kiadónak.

    VálaszTörlés
  3. Húúúú, ez durva jó! :)))) Attól tartok, kell egy kis idő, míg ezt a viszonylag olcsó kaját elkészítem Endrének és magamnak, de megcsinálom. Köszi a tök jó recepteket!

    VálaszTörlés