Az úgy kezdődött, hogy kis családom töltött tökre vágyott. El is készítettem két jókora spárgatököt finom, könnyű pulykahúsos töltelékkel, kapros mártással. Igen ám, de a família zöldséghívő tagjai kiették a töltelék alól a tököt, és elkanalazták hozzá a kapormártást. A töltelék, ami érdekes átmenet volt a fasírt és a löncshús között kapott egy könnyű, pároltkaralábé-köretet, és hát csináltam hozzá … egy másfajta kapormártást. A karalábé leveleiből töltike készült, ami szintén megkíván valamilyen krémes mártást, például hideg tejfeles kapormártást. Az elmúlt napok fogásai kellemesek, tavasziasak, selymesek, és még sorolhatnám a jelzőket… szóval sok szépet és jót lehet róluk mondani, csak egyet nem, hogy változatosak. Hát, igen szánom-bánom, de mentségemre legyen mondva, a friss kapor ellenállhatatlan, és bár egész nyáron kapható, most van az igazi szezonja. Igaz is, a héten nem volt még lucskos káposzta, és tökfőzelék, és kapros túrós lepény, és… Lássuk hát, hogyan is készültek ezek a mártások!
1. PIKÁNS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín,
1-2 evőkanál citromlé, csipetnyi só és cukor
1. Az alaposan megmosott majd apróra vágott kapor felét a forró vajon megfuttatjuk.
2. A lisztet rászórjuk, megpezsgetjük, azután a tejjel felengedjük. Néhány percig kevergetve forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a tejszínt belekeverjük.
3. A citromlével, csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük, végül a maradék kaprot is beleszórjuk.
Rántott vagy töltött tökhöz, párolt zöldségekhez nagyszerűen illik.
2. HAGYMÁS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves, 2 evőkanál tejföl, 1-2 kiskanál ecet, csipetnyi só és cukor
1. A megtisztított, apróra vágott hagymát a forró olajon aranysárgára pirítjuk, pároljuk.
2. A lisztet rászórjuk, kevergetve rózsaszínűre pirítjuk, majd a megmosott, felaprított kapor felét beleszórjuk. és egyszer-kétszer megforgatjuk a liszten.
3. Azután a levessel felengedjük, és néhány percig forraljuk.
4. Végül a tűzről lehúzzuk, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük, a maradék kaprot belekeverjük, és máris tálalhatjuk.
Párolt, főtt húsokhoz, vajon pirított zöldségekhez kínálhatjuk.
3. HIDEG TEJFÖLÖS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor, 1-2 kiskanál citromlé,só, őrölt bors, csipetnyi cukor
1. A tejfölt simára keverjük, majd a megmosott, finomra vágott kaprot beleszórjuk.
2. A citromlével, sóval, borssal és a cukorral fűszerezzük.
Zöldségmártogatóhoz, roston sült halak mellé vagy töltikére locsolva adhatjuk az asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése