2010. április 28., szerda

Kapor egy héten át

Az úgy kezdődött, hogy kis családom töltött tökre vágyott. El is készítettem két jókora spárgatököt finom, könnyű pulykahúsos töltelékkel, kapros mártással. Igen ám, de a família zöldséghívő tagjai kiették a töltelék alól a tököt, és elkanalazták hozzá a kapormártást. A töltelék, ami érdekes átmenet volt a fasírt és a löncshús között kapott egy könnyű, pároltkaralábé-köretet, és hát csináltam hozzá … egy másfajta kapormártást. A karalábé leveleiből töltike készült, ami szintén megkíván valamilyen  krémes mártást, például hideg tejfeles kapormártást. Az elmúlt napok fogásai kellemesek, tavasziasak, selymesek, és még sorolhatnám a jelzőket… szóval sok szépet és jót lehet róluk mondani, csak egyet nem, hogy változatosak. Hát, igen szánom-bánom, de mentségemre legyen mondva, a friss kapor ellenállhatatlan, és bár egész nyáron kapható, most van az igazi szezonja. Igaz is, a héten nem volt még lucskos káposzta, és tökfőzelék, és kapros túrós lepény, és… Lássuk hát, hogyan is készültek ezek a mártások!

1. PIKÁNS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín,
1-2 evőkanál citromlé, csipetnyi só és cukor

1. Az alaposan megmosott majd apróra vágott kapor felét a forró vajon megfuttatjuk.
2. A lisztet rászórjuk, megpezsgetjük, azután a tejjel felengedjük. Néhány percig kevergetve forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a tejszínt belekeverjük.
3. A citromlével, csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük, végül a maradék kaprot is beleszórjuk.
Rántott vagy töltött tökhöz, párolt zöldségekhez nagyszerűen illik.

2. HAGYMÁS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves, 2 evőkanál tejföl, 1-2 kiskanál ecet, csipetnyi só és cukor

1. A megtisztított, apróra vágott hagymát a forró olajon aranysárgára pirítjuk, pároljuk.
2. A lisztet rászórjuk, kevergetve rózsaszínűre pirítjuk, majd a megmosott, felaprított kapor felét beleszórjuk. és egyszer-kétszer megforgatjuk a liszten.
3. Azután a levessel felengedjük, és néhány percig forraljuk.
4. Végül a tűzről lehúzzuk, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük, a maradék kaprot belekeverjük, és máris tálalhatjuk.
Párolt, főtt húsokhoz, vajon pirított zöldségekhez kínálhatjuk.

3. HIDEG TEJFÖLÖS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 dl tejföl,  1 nagy csokor kapor, 1-2 kiskanál citromlé,só, őrölt bors, csipetnyi cukor

1. A tejfölt simára keverjük, majd a megmosott, finomra vágott kaprot beleszórjuk.
2. A citromlével, sóval, borssal és a cukorral fűszerezzük.
Zöldségmártogatóhoz, roston sült halak mellé vagy töltikére locsolva adhatjuk az asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése