2010. április 12., hétfő
Kávé mellé édes málé...
... utána meg csokoládé, ahogy Kormos István leírja Vackor pompás reggelijét. No, nekem ez a verses mese, és persze a kukoricamálé, azaz kása jutott eszembe a VKF (Vigyázz, kész, főzz!) legújabb versenyprogramja olvasásakor. Limara (limarapeksege.blogspot.com) nagyszerű és szinte kimeríthetetlen témát választott, amikor a gabonákat kínálta fel alapanyagul bloggertársainak. Az alábbi, versenyen kívüli recept ihletője tehát Limara és Vackor, főszereplője pedig a kukorica.
VANÍLIÁS PULISZKAGALUSKA
Hozzávalók: 20 dkg kukoricadara, 6 deci tej, só, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja
a tetejére: porcukor
a tálaláshoz: baracklekvár
1. A kukoricadarát lassan a forrásban lévő tejbe szórjuk, és, mint a tejbegrízt, gyakran kevergetve sűrű kásává főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, a vajat, a cukrokat és a citromhéjat belekeverjük.
2. Néhány percig lefedve állni hagyjuk, majd két bevizezett evőkanál segítségével csinos galuskákat szaggatunk belőle. Porcukorral meghintve, simára kevert, megmelegített baracklekvárral meglocsolva tálaljuk.
Tippek:
Az édes puliszkába keverhetünk mazsolát, aszalt gyümölcsöket esetleg dió- vagy mogyoródarabokat. Jól illik bele még néhány párolt almakocka vagy télen bármilyen apróra vágott gyümölcsbefőtt, de gazdagíthatjuk 1-2 tojássárgájával is.
Címkék:
Puliszka,
Puliszkagaluska,
Vaníliás puliszkagaluska
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nekem nagyon tetszik, de miért versenyen vagy inkább játékon kívüli? Még szívesen fogadom a nevezést! :)
VálaszTörlésNagy puliszkarajongó vagyok magam is, rengeteg sós változatát készítem, és bár mindegyiket – a szokásoktól és a receptek nagy többségétől eltérően – tejben főzöm, az édes variációk eddig nem keltették fel az érdeklődésemet. Mondom, eddig. De ez nagyon tetszik, megyek is, a tegnapról maradt tejfölös zöldbableves után ez lesz a vacsora, biztos a többiek is örömmel veszik. Köszi!
VálaszTörlésEz is egyfajta gánica, nem?
VálaszTörlésKedves Mara!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves invitálást, de nincs hozzá képem, hogy ezzel az édességgel nevezzek. Ez szó szerint értendő, azaz nincs lefényképezve ez a jó kis desszert. Többször készítettem már, de nem mostanában, most csak az eszembe jutott a felhívás kapcsán. Majd a következő VKF-en aktívabb leszek a fotómasinával együtt.
Üdv:
Ildikó
Kedves Valentina!
VálaszTörlésNem is hittem volna, hogy egy egyszerű kis puliszka ilyen sokakat érdekel. Jó étvágyat a vacsorához!
Üdv:
Ildikó
Kedves Szepyke!
VálaszTörlésAzt hiszem, a gánicában főtt krumpli is van.
Üdv:
Ildikó