2010. április 1., csütörtök

Ha zöldcsütörtök, akkor spenót











A nagycsütörtöki zöldnapra készülve legtöbbünknek a spenót jut az eszébe. A paraj névre is hallgató levéltengerből készülhet saláta, főzelék vagy könnyű köret, bármelyik változat jó. Csicseriborsó (csicseriborsobablencse.blogspot.com) nagyszerű spenóttal töltött óriás kagylótésztával készült erre a napra, nekem is megtetszett az ötlet, de a család a nálunk már hagyományos (csak nagyzolok, mindössze harmadik éve készítem) torta pasqualinára szavazott. Ez egy egyszerű pizzatésztába csomagolt spenótos túró, persze jó sok fokhagymával, majoránnával fűszerezve, amiben ráadásul sok-sok tojás is sül. Szóval mutatós, finom, és nem túl bonyolult az elkészítése. Vacsorára még össze lehet ütni!

TORTA PASQUALINA
(olasz húsvéti túrós spenóttorta)

Hozzávalók
a tésztához: 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 4 evőkanál olívaolaj, só
a nyújtáshoz: liszt
a töltelékhez: 50 dkg spenót, 20 dkg ricotta vagy tehéntúró, 8 tojás, 1 evőkanál apróra vágott majoránna őrölt bors, 2 evőkanál vaj, 5 dkg reszelt parmezán
a tetejére: 1-2 evőkanál tej

1. Az élesztőt egy kevés langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a lisztbe öntjük, az olajjal, csipetnyi sóval, és 2-3 evőkanál vízzel összegyúrjuk, majd lágy tésztává dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és bő fél órán át kelesztjük.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a többször váltott vízben megmosott spenótot alaposan lecsepegtetjük, majd egészen apróra vágjuk. Aki a spenót vad ízét nem kedveli, le is forrázhatja.
3. A spenótot az áttört ricottával és 2 felvert tojással összekeverjük. Megsózzuk, a finomra vágott majoránnával és őrölt borssal fűszerezzük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és kétfelé osztjuk. Az egyik darabot akkorára nyújtjuk, hogy egy 24 centi átmérőjű tortaformát kibélelhessünk vele úgy, hogy a forma oldalán túllógjon.
5. A spenótos masszát a tésztába kanalazzuk. A tetejét elsimítjuk, majd 6 mélyedést nyomunk bele. Ezekbe egy kevés vajat kanalazunk, és mindegyikbe óvatosan 1-1 tojást ütünk. Megsózzuk, a parmezánnal meghintjük.
6. A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, akkorára, hogy a formát befedje. A lelógó tésztarészekkel az alsó és felső darabot összeillesztjük, majd csinos szegélyt formálunk belőle. A torta felső részét tejjel megkenjük, a közepén néhány lyukat metsszünk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) aranysárgára sütjük.
7. A kész tortát cikkekre vágva, forrón kínáljuk.

Tippek:
- Bazsalikomos paradicsommártást kínálhatunk mellé, de balzsamecetes, hagymás paradicsomsalátával is pompás.
- Nagyobb adagban is készíthetjük vagy tortaforma helyett süthetjük egy magasabb falú tepsiben is.
- Ha marad belőle, akkor hűtőszekrényben tároljuk, és másnap a sütőben alaposan átmelegítve tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki, van itthon spenótom, lehet, hogy holnap megcsinálom. Nagypénteken is jó lesz:))))

    VálaszTörlés
  2. Igazán sajnálom, hogy ide kell írnod, és már nem oda, ahova eddig tetted.
    Ez itt nekünk tökéletes és hurrá, de az a másik szívfájdító, hogy már nincs...:(
    Persze, ha az, ami már nincs, az, amire gondolok...

    VálaszTörlés