2010. március 31., szerda

Maradékból lakoma











Van úgy, hogy a nyakunkon marad a kenyér vagy néhány péksütemény esetleg egy kevés kalács. Kidobni nincs szívünk, morzsává darálni még nem lehet, mert nem elég száraz. Mi legyen akkor belőle? Hát persze, hogy felfújt. Lehet sós vagy édes attól függően, hogy mit kíván a menü. Most édes lesz, mert a leves már készen van, és az ebédből csak egy kis könnyű desszert hiányzik. A kenyérfelfújt gyorsan, egyszerűen összeállítható, és, jó, ha gyorsan el is fogy, mert csak frissen, és melegen az igazi.

KENYÉRFELFÚJT
Hozzávalók: 20-25 dkg szikkadt fehér vagy félbarna kenyér, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2-3 dl tej, fél citrom, 5 dkg mazsola
a forma kikenéséhez: vaj és étkezési búzacsíra
a tálaláshoz: 20 dkg narancslekvár

1. A kenyér héját levágjuk, belsejét kisebb kockákra vágjuk.
2. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és 1 evőkanál cukorral simára keverjük, majd a langyos tejjel felengedjük.
3. A kenyérkockákat a tojásos tejbe forgatjuk, és hagyjuk, hogy teljesen magába szívja.
4. A citrom reszelt héjával fűszerezzük, a megmosott mazsolát belekeverjük.
5. A tojásfehérjéket a maradék cukorral és egy kevés ciotromlével kemény habbá verjük, majd lazán a tejes kenyérbe forgatjuk.
6. Egy kisebb vekniformát kivajazunk, a búzacsírával behintjük, majd a masszát belesimítjuk.
7. Előmelegített 180 °C-os sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
8. Még forrón felszeleteljük, és a narancsdzsemmel körülöntve tálaljuk.

Tippek:
- Ugyanígy készíthetünk felfújtat zsemléből, kifliből vagy kalácsból is.
- Ha nincs otthon búzacsíra, zsemlemorzsával is behinthetjük a formát.
- A felfújtba keverhetünk apróra vágott aszalt gyümölcsöt, diót, mogyorót vagy mandulát is.
- Mazsola helyett készíthetjük reszelt almával is, ilyenkor csipetnyi fahéjjal érdemes fűszerezni.
- Más dzsemmel vagy lekvárral is kínálhatjuk, de vaníliamártással kiegészítve is pompás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése