2010. március 30., kedd

Nemcsak böjtös, finom is!












Nagyhéten a hús nélküli fogások vannak soron. De, hogy ezek közül mi lesz ebédre, azt leginkább az befolyásolja, hogy mi van otthon. Nos, van egy kevés leveszöldség, fél fej saláta, és egy kis tejföl. Akkor az ebéd kezdődjön egy jó kis zöldleveles zöldséglevessel! A krémes, kellemesen lágy ízű leves, és a minden kanálba jutó roppanó salátalevél pompás együttest alkotnak, és elkészítése sem túl bonyolult. Lássuk, hogyan is készül!

ZÖLDLEVELES ZÖLDSÉGLEVES
Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2-3 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, 2 evőkanál liszt, 1 l szűrt zöldségleves, 3 maréknyi eperlevél tészta (vagy más apró levestészta) 4 evőkanál tejföl, 4 maroknyi apróra darabolt saláta- vagy reteklevél

1. A lehéjazott, finomra aprított hagymát az olajon megfuttatjuk, és szép üvegesre pároljuk.
2. A megtisztított, megmosott sárgarépát és petrezselyemgyökeret félkarikákra, a zellert csinos hasábokra vágjuk, és hagymára dobjuk.
3. Az apróra vágott petrezselyem felével, sóval, borssal fűszerezzük, és időnként megkeverve, fedő alatt majdnem puhára pároljuk.
4. Ezután a liszttel meghintjük, a levessel felengedjük, és felforraljuk. A tésztát beleszórjuk, és, ha lell utánaízesítjük.
5. Amikor a tészta is megfőtt, a tejfölt először egy kevés hideg vízzel, majd egy kevés forró levessel simára keverjük. A levesbe, miközben állandóan kevergetjük, lassan belecsorgatjuk, átmelegítjük, de ezzel már nem forraljuk fel. A tűzről lehúzzuk, és a maradék petrezselymet rászórjuk.
6. A levest tányérokba merjük, és minden adag tetejére 1-1 maroknyi alaposan megmosott és lecsepegtetett salátalevelet dobunk, majd azonnal tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Ildikó! Nagyon örültem, hogy meglátogattad a blogomat. A neved alapján rögtön "beazonosítottalak", mert amíg otthon éltem, mindig megvettem azt a "patinás" gasztronómiai lapot. Kívánom, hogy mire újra otthon leszek, találj vagy alapíts egy hasonlóan színvonalas újságot.

    VálaszTörlés