2010. május 14., péntek

Karcsúsító ötlet

Még egy nagy sóhajtás, és itt a nyár. Ki kell merészkedni a strandra, ahol fürdőruha az illő viselet. Ilyenkor szembesülünk a szomorú valósággal: télen súlyosabbak, vaskosabbak lettünk. Neki kell látni a napi tornának vagy/és fogyókúrába kell kezdeni. A diétázás komoly önuralmat kívánó feladat, és még nehezebb, ha miközben mi koplalunk, a családot jobbnál jobb falatokkal tápláljuk. Ilyenkor érdemes olyan fogásokat választani, amelyek mindkét követelménynek megfelelnek, azaz más-más kiegészítővel alkalmasak a kúrához és a hétköznapi étkezésekhez is. Ilyen ez a könnyű fasírt, amit nem bő olajban sütöttem ki, hanem egy olyan tepsiben, amit olajjal csak vékonyan kentem ki, és persze nem sertéshúsból gömbölyítettem, hanem pulykából.

TEPSIS FASÍRT
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
1 zsemle, 50 dkg pulyka apróhús, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor koriander vagy petrezselyem,1-2 evőkanál mustár, só, őrölt bors, morzsolt majoránna, olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika

1. A felszeletelt zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a hússal együtt ledaráljuk.
2. Biztosan kellően apró darabokban kerül a fasírtba a meghámozott vöröshagyma és a fokhagyma is, ha ezeket is áthajtjuk a darálón.
3. A korianderből maroknyi szép levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk. A masszát a mustárral, sóval, borssal, morzsolt majoránnával és finomra vágott korianderrel fűszerezzük, majd vizes kézzel gyerektenyérnyi, lapos pogácsákat formázunk belőle.
4. Ezeket egy olajjal kikent tepsire rakosgatjuk, a tetejüket olajjal megkenjük. A tepsit forró (200 °C-os) sütőbe toljuk, és a fasírtot 25-30 perc alatt megsütjük.
5. A sütés vége előtt pár perccel a húspogácsák tetejét 1-1 szép koriander vagy petrezselyemlevéllel díszítjük, és olajjal simára kevert pirospaprikával még egyszer megkenjük. Ezután a sütőbe visszatoljuk, és készre sütjük.
6. Fogyózóknak szigorúan csak salátával, a többieknek vajas burgonyapürével és paradicsommártással kínálhatjuk.

A kalóriaspórolós ötlet továbbfejlesztései:
- A zsemlét kihagyhatjuk a fasírtból.
- Pulyka helyett csirkemellből készíthetjük a húspogácsákat.
- Olajjal kikent tepsi helyett sütőpapírral bélelt tepsiben süthetjük.
- A receptben leírt módon szálkamentes halból (pangasius, tengeri sütőhal stb.) is süthetünk fasírtokat.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik :) nyami!

    VálaszTörlés
  2. Finomnak hangzik :)

    Zsemle helyett késes aprítóban kicsit átforgatott zabpehellyel, halból, sok fokhagymával :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Amy!

    Tényleg finom volt. Kedved szerint változtathatod a fűszerezést, sőt, még szaftosabb lesz, ha a zsemléket tejbe áztatod, és a tejet is a húsmasszába kevered. Jó étvágyat!
    Ildikó

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Garffyka!

    Köszönöm a jó ötleteket, legközelebb kipróbálom!

    Üdv:
    Ildikó

    Az előző megjegyzést töröltem, mert rosszul írtam a neved. Remélem most ok.

    VálaszTörlés
  6. Én szoktam muffinsütőben is sütni, sütőben.. Szilikonban, így a saját zsírjában sül meg.
    Remek kis étel!:)

    VálaszTörlés