2010. május 23., vasárnap

Kétszer hamis, mégis valódi hagymás lepény

Az előző naplóbejegyzés (hagymás receptek)  képeihez addig rakosgattam szebbnél szebb halmokba az újhagymát, és kerestem a hozzá való recepteket, míg rájöttem, hogy fotózás után pompás előételt kerekíthetek a modellből. A leírtaknál még egyszerűbbet, mondjuk, a jól hangzó nevek kedvelőinek pisladiere-t (olívabogyó és szardella nélkül, azaz hamisan). Így is történt, a lepény elkészült, a hagymafeltét is jó lett, de sajnos kissé elsóztam, ezért tejfölt kínáltam mellé, ami megszelídítette az ízét. Na, így meg a töki pompos szalonna nélküli, azaz hamis változatához hasonlított. Hamis innen, hamis onnan, mégis hamisítatlanul finom ez a hagymás lepény.

VALÓDI HAGYMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 2-3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor,     1,5 dl langyos víz, 50-60 dkg liszt, só, 0,5 dl olaj (napraforgó vagy olíva), csipetnyi morzsolt rozmaring (vagy/és oregano, kakukkfű)
a tál kikenéséhez: olaj (napraforgó vagy olíva)
a hagymafeltéthez:  1-2 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, 1-2 kiskanál cukor, 3-4 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva), őrölt bors, morzsolt vagy friss kakukkfű

1. Az élesztőt a cukorral édesített vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
2. Ezután a lisztbe öntjük, majd az olajjal és egy kevés sóval laza tésztává dagasztjuk. Ha kell, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, vagy ha nagyon ragad a tészta, akkor liszttel meghinthetjük.
3. A rozmaringot belegyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, langyos helyen  duplájára kelesztjük. 
4. Közben a hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk. A cukrot az olajban karamellizáljuk, majd a hagymát rászórjuk, és megpároljuk. Egy kevés sóval, borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, majd a tűzről lehúzzuk.
5. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
6. A hagymát rásimítjuk, majd közepesen meleg sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt megsütjük.
7. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk, de ha marad belőle, hidegen is kitűnő
Tipp:
Lazább, könnyebb lesz a tészta, ha a sütő aljába egy kis lábasban vizet teszünk. Ez a sütés alatt párologva állandóan gőzben tartja a lepényt, így az biztosan nem szárad ki.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! És az a legjobb benne, hogy ami kell hozzá, az mindig van otthon.:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Maimoni! Tényleg mindig van hozzávaló, mert - ezt a receptből sajnos kihagytam - természetesen megfelelő mennyiségű (2-3 fej)vöröshagymából is készíthető. Érdemes úgy is kipróbálni.
    Üdv:
    Ildikó

    VálaszTörlés