2010. január 12., kedd

Hangulatjavító színek


Undok, szürke, csúnya nap. Köd, pára, csontig kúszó hideg, és még a buszok sem járnak… Mindezek ellen nem sokat tehetünk, de legalább otthon érezzük jól magunkat, mondjuk egy kis konyhai színterápia segítségével. Hogy ez mit jelent? Nos, a válasz nagyon egyszerű: minél színesebb fogásokat tegyünk az asztalra, sőt, ha lehet a terítésnél is használjunk élénk árnyalatú kelméket, tányérokat, kiegészítőket. Izgalmas indítás lehet ilyenkor a sütőtökkrém-leves, tölmagolajjal megcsepegtetve, sült tökmaggal hintve. Ezután jöhet egy tarka zöldséges rizottó, végül a piros tányéron kínált narancsos máktorta. A kezdő és záró fogás receptje álljon most itt.


KAKUKKFÜVES SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg sütőtök

1 dl főzőtejszín
2-3 dl tej
2 kiskanál morzsolt kakukkfű
a tálaláshoz:
sütőtökmag
tökmagolaj
1. A tököt meghámozzuk, magos belsejét kikaparjuk, de nem dobjuk ki, húsát nagyobb (kb. 2X2 centis) kockákra vágjuk. A tökkockákat egy tepsibe szórjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) megsütjük. Nem kell alá sem zsiradék, sem víz, de, ha alufóliával lefedjük, gyorsabban elkészül.
2. A puha tököt egy lábosba szórjuk, és merülőmixerrel pépesítjük. Megsózzuk, a tejszínnel és a tejjel hígítjuk, majd a kakukkfűvel fűszerezzük. A tűzre tesszük, és egyszer, kevergetve felforraljuk. Ha friss kakukkfüvet használunk, akkor azt csak a főzés végén szórjuk bele.
3. A magokat a tökbelsőből kiválogatjuk, majd zsiradék nélkül, héjastól egy serpenyőben megpirítjuk.
A leves tetejére néhány csepp tökmagolajat hintünk, és a pirított tökmaggal megszórva tesszük az asztalra.

Elkészítési idő: 50 perc

Tökmagozó
Akinek nincs türelme a tökmagokat kiszedegetni, pirítgatni, az készen kapható hámozott, pirított tökmaggal is díszítheti a levest.



NARANCSOS MÁKTORTA
( Horváth Ilona mákos bélese nyomán)
Hozzávalók
30 dkg liszt,
15 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál cukor
1 tojás
1-2 evőkanál tejföl
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja
a töltelékhez:
3 dl tej
25 dkg darált mák
5 dkg búzadara
20 dkg cukor
1 narancs vagy citrom reszelt héja
csipetnyi őrölt fahéj
10 dkg mazsola
2-3 evőkanál rum,
4 tojásfehérje
4-6 evőkanál savanykás lekvár
a nyújtáshoz: liszt
a tetejére: 2 evőkanál citromlé
5 dkg porcukor
1. A tésztához a lisztet a vajjal, a cukorral, a tojással és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Csipetnyi sóval és a reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd amíg a töltelék elkészül, folpakfóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A töltelékhez a tejet felforraljuk. A mákot és a búzadarát beleszórjuk, alaposan összekeverjük, és újra felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A cukrot beledolgozzuk, a narancshéjjal és a fahéjjal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk. A megmosott mazsolát a rumba áztatjuk, közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval ízesítve nagyon kemény habbá verjük. A lecsepegtetett mazsolát a kihűlt mákba szórjuk, majd a habot is lazán beleforgatjuk.
3. A tészta felét liszttel behintett deszkán egy közepes tepsi méretére nyújtjuk, és beleterítjük úgy, hogy az oldalát is fedje. A lekvárral megkenjük, majd a habos mákmasszát belesimítjuk, majd a maradék tésztából nyújtott lappal befedjük. A tetejét egy villával több helyen megszurkáljuk, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 40 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. Amikor langyosra hűlt, a citromlével simára kevert porcukorral bevonjuk. Csinos szeletekre vágva kínáljuk.
4. Ha tortát akarunk készíteni, akkor a tésztát egy nagyobb és egy kisebb darabra osztjuk (3/5-2/5 rész). A nagyobb darab kétharmadát kinyújtjuk, és egy 24 centi átmérőjű tortaformát kibélelünk vele. A lekvárral megkenjük, és a mákos hab kétharmadát belekanalazzuk. A tetejét a maradék tésztából nyújtott lappal befedjük. A másik adag tészta egy kisebb pitesütőhöz elég hasonló módon elkészítve. A sütés és a díszítés azonos a bélesével.

Elkészítési idő: 1 óra + a hűtés

2 megjegyzés:

  1. Isteni ez a máktorta!
    Olyan változatát készítem, amibe csak citromhéjat teszek és a töltelékbe mazsola helyett nyersen eltett, magozott meggyet illetve annak híján jól lecsepegtetett, magozott meggybefőttet. Ezért mi nem narancsos, hanem meggyes máktortának hívjuk.
    Ünnepi változatához a tetejét piros tortazselével vonom be, amibe szintén teszek meggyet.

    VálaszTörlés
  2. Eisenstock Ildikó2010. január 15. 6:17

    Kedves Valentina!
    Ezekből az ötletekből is látszik, hogy ha egy recept jó, akkor azt kedvünk szerint igazíthatjuk, hajlíthatjuk, az így kapott fogás is jó lesz. Így van ez itt is, Horváth Ilona örökbecsű bélesét bátran lehet alakítgatni.

    VálaszTörlés