2010. január 21., csütörtök

Reggeli csábítás


Nagyobbik lányom fogyókúrába kezdett. Változatos, naponta más tápanyag bevitelével fogyasztó módszert talált, a fehérje-, szénhidrát-, keményítő- és gyümölcsnapok váltják egymást, és időről időre van egy nap, amikor csak vizet szabad inni. Mindez csodaszép, egyszerű, ki is lehet bírni (legalábbis a szenvedő fogyókúrázó állítja), de a legjobb benne a pompás reggeli. Ez az étkezés ugyanis mindig gyümölcs. Így tehát apa májkrémes zsömléje, a nagyfiú tükörtojása, a kisebbik lány és fiú mézes kenyere és kakaója meg az én hatalmas bögre kávém mellett most reggelente ott illatozik az asztalon a fogyózóra várva egy nagy tányér apróra kockázott gyümölcs. Rendben is volt ez, míg egyik reggel később ült az asztalhoz, mint a többiek, és mire odaért, a korábban kelők megdézsmálták a gyümölcshalmot. Persze került új alma, banán, narancs, de a családtagok vérszemet kaptak, és most már mindenkinek jár a reggeli mellé (vagy helyett) gyümölcs.
Éveken át hiába tisztítottam téli reggeleken a narancsokat, facsartam a grépfrútok levét, nem kellett senkinek, de most, hogy valaki a szemük láttára jóízűen gyümölcsöt reggelizik, mindjárt vonzóbb lett az egészséges napindítás. A reggeli álmatag kávézás helyett gyümölcs-előevővé kellett volna alakulnom, és akkor máris kapósabb lett volna a sok vitaminbomba.
Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?

TÉLI GYÜMÖLCSREGGELI
Hozzávalók (1 személyre)
1 alma.1 banán.1 narancs
vagy 1 alma, 1 banán, 1 kivi
vagy 1 alma, 1 körte, 1 narancs
stb., azaz háromféle gyümölcs (ami éppen kapható vagy van otthon), együtt, tisztítva kb. 40 dkg

1. A gyümölcsöket megmossuk, az alma és a körte kivételével meghámozzuk. Ezeket kicsumázzuk, húsukat felkockázzuk.
2. A narancsot gerezdjeire bontjuk, majd kisebb darabokra vágjuk, a meghámozott banánt felkarikázzuk.
3. A kiválasztott gyümölcsöket lazán összeforgatjuk, és egy tálra halmozva kínáljuk.

Ha túl savanyú
Akinek ez így együtt túl savasnak tűnik, meghintheti egy kevés zabpehellyel vagy más gabonapehellyel-

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyszerű! Éppen tegnap történt, hogy nem volt vacsorára a szokásos szendvicsemhez otthon kenyér, s miután későn érkeztem haza már beszerzési lehetőségem sem volt. Ellenben alma, narancs és grépfrút kellette magát a gyümölcskosárban. Az almát gerezdekre vágtam, a narancsot meghámozva cikkekre bontottam, és roppant egészséges vacsorát kanyarítottam belőle. Igen ám, de meghaladta a mennyiség a kapacitásomat, ezért másnap reggelire bevittem az irodába, és a maradékot délelőtt elmajszoltam. Úgy látszik benne van a levegőben vagy a télben, hogy friss ízekre vágyunk és vitaminokat adjunk a szervezetünknek, mégha nem is fogyókúrázunk.

    VálaszTörlés
  2. Annyi levet iszom, hogy a gyümölcsre nem ugrom mostanság nagyon. :))) Viszont két hete gyúrok a fokhagymagombócos levesre. Ma megfőzöm a pipit, utólag bocsánatot kérek tőle, aztán holnap megcsinálom végre a levest!!!! Puszi

    VálaszTörlés
  3. Sajnos főzni nem facsarni csak szőlőt tudok és a levét ízlelgetni...Nagyszerűek a z írások.M

    VálaszTörlés