2010. január 25., hétfő

Mezitláb a konyhában - Japán hangulat az Újlipótvárosban


 Gasztromán lévén, kíváncsi vagyok mindenre, ami az étkekkel és előállításukkal kapcsolatos: ha nem írom a recepteket, akkor éppen főzök vagy valamilyen főzős-sütős újságot lapozgatok, szakácskönyvet böngészek, természetes hát, hogy a főzőiskolák is nagyon érdekelnek. Ezeken a helyeken a hallgatók reményeik szerint megismerhetik mindazt, amit édesanyjuk, nagymamájuk konyhájában valamiért nem tudtak vagy nem akartak ellesni, bepillanthatnak távoli világok ízeibe, különleges fogásokat, ételkészítési eljárásokat tanulhatnak. Vannak főzőiskolák, amelyek mindezt együtt nyújtják, mások a fent felsoroltaknak egy-egy szeletét kínálják. Szóval a gasztronómia különleges területei ezek az iskolák, érdemes tanulmányozni őket, belekóstolni a hangulatukba, módszereikbe. Így jutottam el én is a Makifood főzőiskolába. Különösen vonzó volt, hogy ingyenes nyílt napot hirdettek meg a tavaszi szemeszterük indításaként, így anyagi kockázat nélkül lehetett ismerkedni Maki Stevensonnal és csapatával. Zegzugos valódi újlipót belső udvarról nyílik a ház, aminek legfelső emeletén várja a főzni vágyókat a tanoda. A fagyos januári délutánra hirdetett főzőiskola-kóstoló egyetlen megpróbáltatása a gyalogosan legyűrt emeletsor volt. De mindez elfelejtettük a mécsesekkel szegett utolsó néhány lépcsőn, ahol már vendégváró italok a fantasztikus illata is érezhető volt. A hatalmas konyha-szobába mezítláb léptünk be. Ezt a nálunk szokatlan helyzetet kellemesen oldotta Maki, a bájos japán származású séf, aki mosolyogva és rögtön kínálva fogadott mindenkit. A „menü” háromféle, különleges desszert volt, nem olyan súlyosan édesek, mint a mi süteményeink, de jó ízűek, frissen fűszeresek. Kétféle italt is kínált melléjük a házigazda: csípősen fahéjas teát és különleges, forró almalevet. Míg a közönség majszolt, iszogatott, a háziak elmondták, hogyan működik az iskola: mindig az éppen aktuális, szezonális alapanyagokból, egészséges fogások készítését tanítják Maki chef különleges japán-amerikai tapasztalataival átszőve, táplálkozás-filozófiáját követve. Izgalmas témák jól felépített sorrendben a késhasználattól indulva egészen a japán házi konyháig.
A Makifoodban töltött jó hangulatú este után biztos, hogy néhány kurzusukra beiratkozom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése