2010. január 17., vasárnap

Mit ér a hétvége sütemény nélkül?











Ha kis családomnak feltesszük a fenti kérdést, azt felelik: semmit. A hétvégi sütemény intézménye nálunk szent dolog. Mindebből következik persze, hogy létezik hétköznapi sütemény is. Lássuk, mi a különbség! A hétköznapi sütemény afféle ebédtészta: vargabéles, pozsonyi kocka, rizskoch, kifli- vagy kalácsfelfújt, aranygaluska. A hétvégi sütemény gazdagabb, krémesebb (macerásabb), mint köznapi testvérei, esetleg lehet ilyenkor az édesség valamilyen különleges desszert is, mondjuk panna cotta vagy somlói galuska, de legjobb, ha valódi süteménnyel állok elő, az a legkapósabb. Szezonja van a gesztenyének, az almának, legyen hát almás-gesztenyés szelet, igen az egyik legbabrásabb fajta, de megéri a vesződést, mert nagyon finom. Egy kedves egri olvasónktól hallottam először erről a finomságról, az ő változatát fejlesztettem tovább, igazítottam családom ízléséhez.

ALMÁS-GESZTENYÉS SZELET
Hozzávalók
az almatöltelékhez: 1 kg Jonatán alma, fél citrom leve,2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor. 2 kiskanál őrölt fahéj a gesztenyés töltelékhez: 50 dkg mélyhűtött gesztenyepüré, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál rum. 1-2 evőkanál porcukor (ez el is maradhat), fél citrom reszelt héja
a tésztához: 2 kiskanál szódabikarbóna, 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 dl tej, só
a formázáshoz: liszt
a tetejére: 5 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kakaó

1. Az almát alaposan megmossuk, a szemeket meghámozzuk (a héjat el lehet ropogtatni, a süteményhez nem kell), a húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A citromlevet rácsepegtetjük, majd a reszelt almát a forró vajra dobjuk, és párolni kezdjük.
2. A cukorral és a fahéjjal ízesítjük, majd kevergetve pároljuk, amíg a leve teljesen el nem fő. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedjük, majd a vajjal, a rummal, a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük.
4. A tésztához a szódabikarbónával összeszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk. A cukrot, a lazán felvert tojásokat, és a tejet beledolgozzuk, csipetnyi sóval ízesítjük.
5. A tésztát 5 egyforma darabra osztjuk, majd ezeket egymás után liszttel behintett deszkán 30X40 centis téglalapokká nyújtjuk. Ezeket egymás után megfelelő méretű sütőlapon vagy a tepsi hátoldalán megsütjük. Ha a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (légkeveréses sütőben 180 °C), akkor ez laponként mindössze 7-8 perc.
6. A lapokat hagyjuk kihűlni, majd az elsőt a tepsibe tesszük, és megkenjük a gesztenyés krém felével. Erre jön a második lap és a kihűlt alma fele, majd a harmadik lap, amire a maradék gesztenyét kenjük. Végül a negyedik lap, a maradék alma és az utolsó lap következik.
7. A bevonathoz a vajat a cukorral és a kakaóval összekeverjük, majd 1-2 evőkanál vízzel hígítva megolvasztjuk. Szép simára keverjük, majd egyenletesen a sütemény tetejére kenjük.
8. Ezután jön a legnehezebb művelet: a kész süteményt 3-4 óráig (még jobb, ha egy egész éjszakán át) pihentetjük. Végül csinos szeletekre vágva tálra rakjuk.

Hogy oda ne ragadjon... 
Ez a tészta, a legsűrűbb lisztezés mellet is makacsul ragaszkodik a gyúródeszkához és a nyújtófához. Hogy ne kelljen darabokban a tepsibe tenni, érdemes eleve sütőpapíron nyújtani, majd azzal együtt áthúzni a sütőlapra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése