2010. április 14., szerda

Fél bögre mák...











Igen, egészen pontosan ennyi, azaz fél bögrényi mák szomorkodott a kamrában a húsvéti sütés után. Találtam még 3-4 tányérra való halászlét, és hozzá néhány szelet pontyot a mélyhűtőben, karácsonyról. Ez utóbbinak éppen lejárna a szavatossági ideje a hónap végén (ha nem is nevezhető romlottnak, de 4 hónap után a mélyhűtött hal jócskán veszít az ízéből). Amíg a halászlé kiolvadt, és a halszeleteket belefőztem, a mákból is került egy könnyű sütemény: citromos, mazsolás kevert mákos, a bögrés mákos egyik legegyszerűbb változata. A sütemény receptjét már írom is, és mivel az időjárás kegyes volt hozzám, le is tudtam fényképezni a művet. (A méréshez  2 decis bögrét használtam, és sajnos az előírt mákadagnak csak a felét tettem a tésztába, de úgy is finom lett.)

CITROMOS-MAZSOLÁS MÁKOS
Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tej,  2,5 bögre rétesliszt, fél csomag sütőpor, 1 bögre darált mák, 2 evőkanál vaj, só, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi fahéj
a forma kikenéséhez: vaj és liszt
a tetejére: baracklekvár

1. A megmosott, lecsepegtetett mazsolát a kevés teával hígított rumba áztatjuk.
2. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd a tejet és a lisztet, amibe előzőleg a sütőport is beleszitáltuk, beledolgozzuk.
3. A mákot és a vajat is belekeverjük, csipetnyi sóval, a citromhéjjal és egy kevés őrölt fahéjjal fűszerezzük, a leszűrt mazsolát beleforgatjuk.
4. Egy vekni- vagy őzgerincformát vajjal kikenünk, liszttel behintünk, és a mákos masszát belesimítjuk.
5. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és 45-50 perc alatt megsütjük.
6. Amikor a sütemény elkészült, a formából rácsra csúsztatjuk, majd a tetejét a simára kevert lekvárral megkenjük.
7. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, baracklekvárral megcsepegtetve kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nemcsak finom, hanem ráadásul nagyon gyorsan összeállítható a tésztája. Sajnos a sütési idő hosszabb, de, ha jól ütemezzük a teendőket, akkor a levessel együtt elkészül.

    VálaszTörlés
  2. A bögrés mákos az egyetlen sütemény, amit anyu meg tudott sütni!:) És mennyire imádtam! Viszont akiknek én sütök, ott csak én vagyok mákimádó... Vagy magamnak sütök egy ilyet, vagy senkinek. Viszont miért ne sütnék magamnak?:))))

    VálaszTörlés
  3. Kedves Szepyke!
    Én is mindig így járok, mármint,hogy lemondok a kedvenceimről, mert más nem szereti őket a családban. Nálunk ezért nincs paradicsomos káposzta vagy juhtúrós puliszka. Azt mondom lázadjunk fel! A főzőasszonyok (és -emberek) kedvencei is kerüljenek a családi étlapokra! Úgyhogy, jó bögrés mákos sütést Neked!

    Üdv: Ildikó

    VálaszTörlés