2010. május 3., hétfő

Amit nem a szépségéért szeretünk: salátafőzelék

A hétvégéről maradt a hűtőben egy hatalmas fej saláta. Vettem hozzá még egyet, és egy nagy csokor kaprot. Néhány szem krumpli lapult még a kosár mélyén, így együtt volt minden egy jó kis salátafőzelékhez. Könnyen, sok tejföllel készítve, feltétként néhány buggyantott tojással hamisítatlan tavaszi fogás. Lajos Mari pompás receptje nyomán én így főzöm:

SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, só, 2 fejes saláta, 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves (vagy 1 leveskocka és 5 dl víz), fél citrom leve, 1-2 kiskanál cukor, 1,5 dl tejföl

1. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni.
2. Míg a burgonya megpuhul, a salátákat többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd laskákra vágjuk.
3. A lisztet a forró olajon megpezsgetjük. A zúzott fokhagymát és a finomra aprított kapor felét rádobjuk, egy kicsit megizzasztjuk, majd a salátahalmot is a lábasba tesszük.
4. Néhányszor megforgatjuk, majd a hideg levessel vagy vízzel felengedjük. (ha leveskockát használunk, akkor azt is belemorzsoljuk).
5. A közben megpuhult krumplit beletesszük, a levét sem öntjük ki, mert azzal főzeléket hígíthatjuk.
6. A citromlével, csipetnyi cukorral ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
7. A tejfölt egy kevés hideg vízzel, majd a főzelék forró levéből 1-2 merőkanálnyival simára keverjük, majd állandóan kevergetve a főzelékbe csorgatjuk.
8. Néhány percig rotyogtatjuk, majd a maradék kaprot is belekeverjük, és a tűzről lehúzzuk.

Buggyantott vagy kemény tojással kínáljuk langyosan, de akár hidegen is.

1 megjegyzés: