2010. január 1., péntek

Újév hagyományos és kímélő változatban

Először is: boldog új évet kívánok minden kedves Klubtársnak!!!!







Most jöhet a napló...
Eldicsekedtem a blogommal a barátaimnak, és persze azt is elmondtam nekik, hogy legközelebb jó kis spórolós, év eleji recepteket fogok írni, pompás ötleteim vannak. Azt mondták, hogy ez nagyszerű, de miért nem esik szó (írás) a blogban a szerencsehozó lencséről és a megfáradt gyomornak való korhelylevesről? Ahogy ez elhangzott, máris mindenki belekezdett tuti receptjének elmesélésébe, így először azt gondoltam, minek az újévi recept, mikor mindenkinek úgyis megvan a magáé, azután jobb ötletem támadt, az elhangzottakat összefésültem, és leírtam. Íme:

Hagyományos lencsefőzelék
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg lencse
50 dkg füstölt hús (comb, dagadó, tarja, lehetőleg csont nélküli darab)
2 babérlevél
1 vöröshagyma
1 kiskanál morzsolt borsikafű (csombor)

2 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
1 dl tejföl
1 kiskanál ecet vagy mustár
cukor
a tálaláshoz:
4 evőkanál reszelt torma
tejföl

1. A lencsét a főzés előtti nap estéjén átválogatjuk, megmossuk, majd hideg vízbe áztatjuk.
2. Másnap a füstölt húst annyi vízben, amennyi éppen ellepi megfőzzük. Sózni nem kell, mert a hús eleve sós, de 1 babérlevéllel és a meghámozott, cikkekre vágott hagymával fűszerezzük.
3. Amikor a hús elkészült, a főzővizéből kiemeljük, és a helyére a leszűrt lencsét tesszük. Ha kell, a folyadékot annyira pótoljuk, hogy a lencsét éppen ellepje. Csipetnyi sóval, a másik babérlevéllel és a borsikafűvel fűszerezzük, azután lassú tűzzel, időnként megkeverve puhára főzzük.
4. A lisztet az olajon megpezsgetjük, a zúzott fokhagymát és egy kevés pirospaprikát belekeverünk. Felengedjük 1-2 deci vízzel, simára keverjük, azaz fokhagymás rántást készítünk. A rántással a lencsét besűrítjük, majd forró levéből 2 kanálnyival a tejfölt simára habarjuk, és ezt is a főzelékbe keverjük.
5. Az ízét karakteresíthetjük egy kevés ecettel, szelídíthetjük egy leheletnyi cukorral, és, ha kell, utánasózzuk.
6. Tálaláskor a kis kockákra vágott főtt füstölt húst a tányérokba mert főzelék tetejére halmozzuk. Frissen reszelt tormát és simára kevert tejfölt kínálunk mellé.

Elkészítési idő: 1 óra + a lencse áztatása

Változatok:

- Kímélő
A füstölt húst elhagyjuk, és a lencsét enyhén sós, babérlevéllel, borsikafűvel, hagymával fűszerezett vízben puhára főzzük, majd néhány kanál forró lével simára kevert joghurttal vagy alacsony zsírtartalmú tejföllel krémesítjük, azaz a liszt és az olaj is elmarad.
- Olcsó
Ha nincs otthon füstölt hús, akkor az ízét ügyesen pótolhatjuk egy füstölt ízű leveskockával. Ilyenkor virslit vagy kolbászt karikázhatunk a főzelékbe, vagy cikkekre vágott kemény tojással tálalhatjuk.
- Gyors
Ha nincs időnk lencsét áztatni, és kivárni, amíg megfő, akkor konzervlencséből is készíthetjük a főzeléket. Ilyenkor a levével együtt egy lábasba öntjük. Babérral, borsikával fűszerezzük, majd a fentiek szerint berántjuk vagy behabarjuk. Ez esetben főtt füstölt húst veszünk, és azt külön megmelegítve vagy a főzelékbe kockázva tesszük az asztalra.
- Leves
A lencséből pompás levest is készíthetünk. Ebbe kerülhet a lencsével együtt 1-1 karikákra vágott petrezselyemgyökér és sárgarépa is és 1 cikk vékony hasábokra szelt zeller. Elkészítése szinte azonos a főzelékével, csak hosszabb lére eresztjük, azaz több vízzel főzzük.
- Saláta
Ez konzervlencséből készíthető el a leggyorsabban, de, ha van rá időnk, akkor a beáztatott, sós, babérleveles vízben megfőzött is elkészíthetjük. Tehát a lencsét leszűrjük, és leheletvékony karikákra szelt lilahagymával összeforgatjuk. Ecetes, cukros salátaöntetet locsolunk rá, amit néhány csepp olívaolajjal is gazdagíthatunk. Ha önálló fogásként kínáljuk, akkor virslit is karikázunk bele, és ropogós kenyeret (bagett, rozskenyér stb.) adunk mellé.

Korhelyleves
Hozzávalók (4 személyre)
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
pirospaprika
50 dkg savanyú káposzta

2-3 szemes bors
1 babérlevél
30 dkg főtt füstölt csülök vagy füstölt kolbász
a tálaláshoz: tejföl

1. A lisztet a forró olajon megpezsgetjük, a paprikával meghintjük. A kisebb szálakra vágott káposztát rádobjuk, majd 1,5 liter vízzel felengedjük. Ebbe a folyadékmennyiségbe érdemes beleszámítani a káposzta levét is.
2. Megsózzuk, a borsot és a babért beledobjuk, és jó puhára főzzük.
3. Végül az apró kockákra vágott csülköt vagy a felkarikázott kolbászt is beletesszük, és még egyszer felforraljuk.
4. Tejföllel gazdagon meglocsolva, ropogós, friss kenyérrel kínáljuk.

Elkészítési idő: 30 perc

Tipp:
Aki savanykásabban szereti a korhelylevest, az jól teszi, ha a káposztavásárlásnál külön is vesz egy kevés (sok) káposztalevet a káposzta mellé, és ezzel engedi fel a levest.

2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet a káposztalével való felöntés

    VálaszTörlés
  2. Ha savanyú káposztát veszek, mindig bő lével kérem, mert a remek, élőflórás, természetes savanyú lé kiváló fűszeres ízesítője , például az újévi lencselevesnek -főzeléknek, de akár egy jó kis tojáslevesnek, tejfölös krumplilevesnek is. Palackba zárva néhány napig eláll a hűtőszekrényben. Érdemes kipróbálni, nem csak finom, nagyon egészséges is!

    VálaszTörlés