2010. december 23., csütörtök

Békés, szép karácsonyt!

Sütök-főzök már jó egy hónapja szakadatlan, de arra már nincs idő, hogy a sok szép művet megörökítsem pláne, hogy sütemények és más finomságok receptjeit gondosan formálva leírjam. Talán a két ünnep között lesz egy csendes délelőtt...

Addig is mindenkinek kívánok szép ünnepet, békés együttlétet szeretteitekkel, valahogy úgy, ahogy az alábbi versben.


Kosztolányi Dezső: Karácsony

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.

2010. december 3., péntek

Zsák, zsák, teli zsák...

A december nálunk nem csak a csendes magunkba mélyedő, nyugalmas ünnepvárásról, gondos készülésről szól, hanem őrült rohanásokról, sokféle feladatról is. A gyerekek ünnepi szereplései, az osztálykarácsonyok, a szalagavató mind-mind fontos esemény, mindegyikre készülni kell, sütni-főzni, jelmezt keríteni nekem, szerepet, zongoradarabot, énekkari szólamot tanulni, és persze büszkén szerepelni nekik. Egyetemistáim pedig zh-ból zh-ba esnek, beadandó dolgozatokat és rajzokat alkotnak szakadatlan. Ebben a nyüzsgő forgatagban kell egy biztos pont, és ez a pont a házi adventi naptár reggelenkénti felbontása (este szerteszét szaladnak). A zsákokat már több, mint 20 éve december 1-én reggelre az étkezőasztal mellé varázsolom. A képen látható sorozat már a második, az elsőt egyszerűen kinőttük. Nincs bennük nagy kincs: apró csokoládé, ceruza, lufi, jelvény vagy matrica. Idén már a nagyok megsúgták, hogy ők nem várnak semmit a zsákból, de a legkisebb még izgatottan nyitogatja minden reggel. A zsákocskákat annak idején néhány este alatt megvarrtam és kihímeztem, azóta minden évben csak fel kell töltenem november 30-án este, azután számolhatjuk velük a napokat egészen karácsonyig.

2010. december 1., szerda

Karácsonyváró szorgoskodás

Megszállott háziasszony lévén már tervezem a karácsonyi menüt, válogatok kedvenc süteményreceptjeim között, kérdezgetem a családot, hogy milyen finomságokra vágynak az ünnepen. Megvívom magammal és persze a famíliával a szokásos harcot, melynek tárgya: hagyományos vagy valami szupermodern legyen az asztalon. Persze a vége mindig egy szép kompromisszum, azaz lesz ilyen is, olyan is. Hiszen éppen erre valók a hagyományok, jó néha felrúgni a szabályokat, és formabontó ünnepet szervezni, azután jó visszatérni a megszokott ízekhez. Hogy azonban ezt az utat bejárhassuk, ismernünk kell a tradíciókat, a klasszikus fogásokat, elkészítési módjukat.
Így gondolhatták  Chefparade-ban is, mert különleges kurzusaik közé beillesztettek egy hagyományos karácsonyi süteményeket készítő foglalkozást is, melyen bejglit, vaníliás kiflit, rumos holdat alkothatnak a séftanoncok. Az a megtiszteltetés ért, hogy ezt a kurzust én vezethetem, megosztva több évtizedes háziasszonyi tapasztalataimat a sütni vágyókkal. Advent harmadik vasárnapján, december 12-én délelőtt 10 órára várjuk a sütni vágyókat, a Chefparade Bécsi út  27. alatti épületében.
A kellemes süteményillatú foglalkozás után, 13 óra 30 perckor a Cser Kiadó csapatának lelkes közreműködésével  A dió című könyvem bemutatóját is megejtjük a főzőiskolában.
Mindkét eseményre szeretettel invitálom kedves olvasóimat! (A sütés fizetős, a könyvbemutató, ahol kóstoló is lesz, ingyenes.)

2010. november 20., szombat

Listák hava

Az ünnepek közeledtével egyre szaporodnak körülöttünk a listák: elintézendő ügyek, ajándéklajstromok, bevásárlócédulák. Lehet szépíteni a dolgot, de az év vége sok-sok szépsége mellett is mindig zűrös időszak. Munkahelyi hajrá, évzáró és karácsonyi buli, a gyerekek iskolai, zeneiskolai előadásai (amelyeken nemcsak mosolygó hallgatóként kell részt vennünk, hanem általában egy-két tálca süteményt és különféle ajándékokat is illik magunkkal vinni), no és a családi ünnep megszervezése. Külön-külön is embert próbáló feladatok, hát még néhány rövidke hétbe tömörítve, egyszerre a nyakunkba zúdulva. No, ilyenkor jönnek a listák! Az első a teendők sora, amit jó egy naptárral a kezünkben rögzíteni. Azután így november vége felé elkezd kavarogni a fejünkben a rengeteg ajándékkívánság, amit év közben a családtagoktól begyűjtöttünk, ezeket is érdemes összeírni (vagy a számítógép egy titkos fájljában rögzíteni). Ilyenkor már hasznos elgondolkodni, az ünnepek családi összejöveteleinek megszervezésén, ami újabb listát eredményez. A listák összeállítás lehet csendes magányos elfoglaltság egy jó kávé mellett, vagy össznépi családi program, de biztos, hogy hasznos dolog. Az már a következő hetek titka, hogy az összeírtak miként válnak valóra…

2010. november 11., csütörtök

Erre csörög a dió...

Írom, írom a recepteket, gyűjtöm a konyhai trükköket, sütési-főzési fortélyokat, azután igyekszem azokat közreadni. Most is így történt, mégpedig a dióval kapcsolatos ételleírások gyűltek össze szép számmal, és a Cser Kiadó jóvoltából könyv lett belőlük, melyben némi népszerű tudományos bevezető után sorakoznak a receptek. Igyekeztem a dió, mint alapanyag által kínált lehetőséget a lehető legtágabban értelmezni, így nemcsak sütemények, hanem saláták, előételek, levesek, mártások, húsos és zöldséges fogások is vannak a könyvben. A munka a kiadónál már megszokott csapatban készült: a szerkesztő Varga Zsuzsa volt, a fotókat Csigó Zita, az ételeket Liptai Zoltán készítette. Szeretettel ajánlom mindenkinek!
A könyv kedvezményesen megrendelhető a Cser Kiadó honlapján, vagy egyszerűen ide kattintva.

Ízelítőül álljon itt egy cseppet sem süteményes recept a könyvből:
  
 KESUDIÓS, KÍNAI KELES EGYTÁL
Hozzávalók:10 dkg kesudió vagy hazai dió, 4 szelet sertéshús (comb vagy karaj), só, őrölt bors, 4 evőkanál olívaolaj, 80 dkg kínai kel, 2 gerezd fokhagyma, körömnyi gyömbér, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál száraz fehérbor

1. A diót serpenyőben zsiradék nélkül, azaz szárazon egy kissé megpirítjuk, majd félretesszük.
2. A hússzeleteket vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a forró olajon hirtelen megsütjük, azután ezt is félretesszük, és tálalásig melegen tartjuk.
3. A helyére a vékony szeletekre vágott kínai kelt szórjuk. A zúzott fokhagymával, a megtisztított, lereszelt gyömbérrel és a szójaszósszal fűszerezzük.
4. A bort is beleöntjük, és gyakran kevergetve-rázogatva, esetleg egy kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk.
5. Amikor a kel elkészült, a húst is belekeverjük, és a pirított dióval megszórva, friss, ropogós francia kenyérrel máris tálaljuk.




2010. november 2., kedd

Az utolsó szilva

Hétről-hétre viszek haza szilvát a piacról, és október közepe óta azt gondolom, hogy az éppen a kosaramban lévő a szilvaadag lesz idén az utolsó. Lehet az a szilva besztercei vagy penyigei, vörös vagy magvaváló, szeretjük. Csak úgy magában, vagy  gombócban, süteményben, kompótnak, lekvárnak, dzsemnek, azaz reszternek elkészítve, szóval mindegy, csak szilva legyen. A legutóbbi utolsó  szilvát zabpelyhes morzsa alatt sütöttem meg, lássuk, hogy készült!

SZILVA ZABPELYHES MORZSA ALATT SÜTVE
Hozzávalók: 2 kiskanál vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 kg szilva, 3-4 evőkanál fahéjas cukor, 20 dkg liszt, 10 dkg zabpehely, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojássárgája, csipetnyi só, őrölt fahéj, 2 evőkanál kristálycukor, fél citrom reszelt héja; a tálaláshoz: fahéjas porcukor

1. Egy közepes tepsit vajjal kikenünk, morzsával meghintünk, majd a megmosott, kimagozott, cikkekre vágott szilvát beleszórjuk, és a fahéjas cukorral meghintjük.
2. A lisztet a zabpehellyel összeforgatjuk, majd a vajjal és a tojással összedolgozzuk. Csipetnyi sóval, őrölt fahéjjal, cukorral és a citromhéjjal ízesítjük, majd a szilvára morzsoljuk.


3. A tepsit 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 25 perc alatt szép ropogósra sütjük.
4. Melegen, tenyérnyi darabokra vágva, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

2010. október 5., kedd

Megkésett beszámoló II.

A Chefparade budai bázisa, hamisítatlan gasztronómiai fellegvár: kávézó, bár, szakácskönyv- és fűszerbolt,  és persze számos tűzhellyel, rengeteg lábossal, konyhai ketyerével pompásan felszerelt óriáskonyha. Aki ide betér, még ha addig csak a vajas kenyeréért látogatott a konyhába, vagy azt sem tudta, hogy hol a hűtőszekrény, akkor is meg lesz fertőzve. Biztos, hogy itt vagy otthon (vagy mindkét helyen!) keverni, fűszerezni, sütni-főzni akar, ki akarja próbálni, hogy ez a sok érdekes dolog mire való, hogyan használható. Nos, nem színezem tovább, a képek úgyis önmagukért beszélnek, a környezet egyszerűen ideális volt a befőzéshez. És ezt nemcsak én gondolom így, hanem a Gasztrotipp is, melynek szerkesztője nemcsak a helyszínről, de a könyvről és a bemutatóról is igen kedvező kritikát közölt. Nézzük, mit is készítettünk!

CUKKINICSATNI
Hozzávalók: 75 dkg cukkini, 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, körömnyi gyömbér, 1 csilipaprika, 1 csokor koriander, 2 kiskanál só, 2 evőkanál cukor, 10 dkg mazsola, 4 evőkanál 20 %-os ecet

1. Az alaposan megmosott cukkinit nagy lyukú reszelőn, héjastól lereszeljük.

2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a megtisztított gyömbért lereszeljük. A csilit kimagozzuk, felaprítjuk, a leöblített koriandert finomra vágjuk.
3. Mindezeket egy hibátlan zománcú vagy rozsdamentes lábasba tesszük, a sóval és a cukorral fűszerezzük, és kevergetve főzni kezdjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg minden meg nem puhul, ekkor a megmosott mazsolát is beletesszük, ezzel még egyszer felfőzzük, majd az ecettel pikánsra ízesítjük.
4. Apró, tisztára mosott üvegekbe merjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

A fűszeres cukkinicsatni remek ízesítője natúr sült húsoknak, de egyszerűen vajas kenyérre kenve is kínálhatjuk.


KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók: 1 kg lilakáposzta, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál só, 1 fej fehér káposzta, 1 evőkanál mustármag
a felöntőléhez: 1 dl 10%-os ecet, 1 evőkanál só, 2 evőkanál cukor

1. A megtisztított, torzsájától, vastagabb ereitől megfosztott lilakáposztát legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
2. A lehéjazott hagymát felkarikázzuk, a káposztába keverjük, és együtt besózzuk, a mustármagot beleszórjuk, majd 2 órán át állni hagyjuk.
3. Ezután a fehér káposzta külső leveleit lehántjuk, a fejet pedig 2 percre lobogva forró, enyhén sós vízbe mártjuk. Ezalatt a levelei egy kissé meggyöngülnek.
4. A lilakáposzta-salátát egy kissé kinyomkodjuk, és kisebb adagokban egy-egy fehérkáposzta-levélbe göngyöljük. A fehérkáposzta-levelek vastagabb ereit szintén érdemes kivágni, így könnyebben formázhatjuk a batyukat.
5. A káposztacsomagokat tisztára mosott üvegekbe rakosgatjuk, majd az ecetből, sóból, cukorból és 1 liter vízből készített forró lével felöntjük.
6. Ezután az üvegeket befedjük, csavaros tetővel lezárjuk, gőzölőedénybe tesszük, és 15 percig gőzöljük.
7. Az edényben hagyjuk kihűlni, majd szárazra törölve, felcímkézve a kamrába állítjuk.

A lila káposzta szépen megszínezi a fehéret, az így kapott bíborszínű savanyúság karikákra vágva pecsenyék mellé kínálható.

FAHÉJAS ALMALEKVÁR
Hozzávalók: 2 kg savanykás alma, 40-50 dkg cukor, 2-3 rúd fahéj, 1 mokkáskanál szalicil

1.Az almát meghámozzuk, húsát lereszeljük, és egy nagy lábasban feltesszük főni. Nem túl gyakran, de időnként azért megkeverjük.
2.Amikor megpuhult, kilónként 20…25 dkg cukrot öntünk bele, a fahéjrudakkal fűszerezzük, és még kb. 15 percig főzzük.
3. Ezután a fahéjat kivesszük belőle, a lekvárt forrón üvegekbe töltjük, a tetejükre egy kevés tartósítószert szórunk, és lekötve, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
4. A tisztára törölt üvegeket felcímkézve a kamrába tesszük.

Almás lepénybe, rétesbe kitűnő töltelék, de vajas kalácsra kenve reggelire is adható.

2010. október 4., hétfő

Megkésett beszámoló I.

Pont két hete, hogy a Chefparade Főzőiskolában bemutathattam a Befőzés című könyvemet. Túlzás nélkül mondhatom, hogy hetekig izgultam a bemutató miatt: elképzeltem a bemutatandó kamrába valók elkészítésének minden apró lépését - és biztos voltam benne, hogy, ami otthon ezer éve pompásan megy, az ott, nagy plénum előtt nem fog sikerülni, találgattam, hogy a kíváncsiskodók mit fognak kérdezni - és úgy éreztem, hogy hosszú évek háziasszonyi és gasztronómiai újságírói tapasztalata kevés lesz a válaszhoz. Azután  eljött a nagy nap, karomon a nagy kosárral, amiben üvegek, szűrők zörögtek, beléptem  a Chefparade  budai otthonába, Bécsi úti házába, és hirtelen minden bizonytalanságom eltűnt. No, nem azért, mert hirtelen megokosodtam, és megügyesedtem volna, hanem azért, mert a Chefparade csapata, élén Fülöp Katával olyan fantasztikusan előkészített mindent a bemutatóhoz, hogy úgy éreztem, ilyen hátországgal minden sikerülni fog. Azután megjöttek a lányok a Cser Kiadóból, Gulázsi Aurélia, a könyv szerkesztője, Gara Bea, aki a marketing ügyek felett őrködik, és még ketten a terjesztés felelősei közül. Cipelték a könyveket, segítettek mindent elrendezni, biztattak, hogy minden remek lesz, szóval ezerrel velem voltak, így bár a gombóc a torkomból nem tűnt el, valahogy mégis nyugodtabb lettem.
A bemutató befőzés így azután pompásan sikerült: a vendégek velem együtt vágtak, szeleteltek, savanyítottak, kevertek, dunsztoltak, jókat kérdeztek, nagyokat nevettek, és végül mindent megkóstoltak. (A receptek és a beszámoló folytatása a következő bejegyzésben.)

2010. szeptember 14., kedd

Most mutasd meg!

Egyszerű dolog csendes magányban, esetleg családi körben gyűjtögetni a befőzéshez a recepteket, egyszerű dolog könyvbe foglalni őket, a befőtteket, lekvárokat egy remek fotóssal megörökíteni, és ezeket is a könyvbe csatolni. Egyszerű dolog ezeket a recepteket évről-évre megeleveníteni és telerakni a kamrát jó kis télirevalókkal, azután a gyerekekkel, rokonokkal barátokkal a hidegebb évszakokban elcsemegézni.
No, de most ország világ előtt kell megmutatnom, hogyan kerül a lábosba, majd a befőttes üvegbe a csatni, a lekvár, a savanyúság, ugyanis jövő hétfőn, szeptember 20-án délután 6-kor a Chefparade Főzőiskolában mindezekből bemutató befőzést tartok.

Ezúton meghívom Önöket, meghívlak Titeket is a nagy közös befőzésre a Chefparade-ba!

Hogy biztosan jusson mindenkinek hely, kérem, hogy, aki eljön, itt jelentkezzen.
 

2010. augusztus 26., csütörtök

Egy tök három fogás

Lecsós tök. Füstös, csípős aromájú, kicsit szottyos, cseppet sem csinos, mégis rengetegen szeretik. Mint ahogy édestestvérét a töklecsót is. No, de mi is az a lecsós tök? Hagymás, lecsós alapon indított tökfőzelék, a főzés utolsó fázisaként annak rendje-módja szerint sok-sok tejföllel behabarva. Ugyanígy készíthető lecsós zöldbab vagy krumpli is, azok is pompásak. Tehát, legyen lecsós tök. Ehhez a legfontosabb hozzávaló a tök. Ha pedig már megvettem a jókora kabakot, sajnáltam volna, ha egy porcikája is kárba vész. Így magos belsejéből hamis húsleves, azaz valódi tökmagleves, a héjából pedig hamis gombás fasírt, azaz valódi tökhéjfasírt készült. Lássuk, hogyan!

TÖKMAGLEVES, azaz hamis húsleves
Hozzávalók: 1 kb. 2 kilós főzőtök magos belseje, 1 nagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 4-5 szem szemes bors, 3-4 sárgarépa, 1-2 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 1 kis karalábé, 2 zöldségleveskocka (ez el is maradhat), 5 dkg cérnametélt

1. A tökmagot a magokat körülvevő hártyával, puha belső résszel együtt egy fazékba tesszük.
2. Bő 2,5 liter vízzel felöntjük, a külső héjától megfosztott, alaposan megmosott hagymát és a lehéjazott fokhagymát beledobjuk, sózzuk, a szemes borssal fűszerezzük, majd a tűzre tesszük. A vöröshagymán azért érdemes a belsőbb héjakat rajtahagyni, mert ezektől (is) szép színe lesz a levesnek.
3. Amikor felforrt, a megtisztított, megmosott zöldséget is beletesszük, és egy kevés sóval utánaízesítjük. A zöldségeket nem érdemes nagyon felaprítani egyrészt azért, mert, ha nagyobb darabokban vannak, akkor koncentráltabban megmarad az ízük, másrészt, mert a levest majd le kell szűrni, és akkor könnyebb a nagyobb zöldségeket kiemelni belőle.
4. Amikor a leves a zöldségekkel is felforrt, a leveskockákat is beletesszük, és ezután bő 1 órán át gyöngyözve főzzük.
5. Amikor a zöldségek megpuhultak, és a leves szép aranyló színű lesz, akkor a répát, zellert, karalábét és petrezselyemgyökeret kiemeljük belőle.
6. A levet egy tiszta edénybe vagy a levesestálba átszűrjük, a zöldségeket csinos hasábokra vágva beletesszük. A megfőzött cérnametéltet külön kínáljuk hozzá.


LECSÓS TÖK
Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, 75 dkg paradicsom,1 kg gyalult tök, 50 dkg paprika, 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt

1. A megtisztított, finomra vágott hagymát az olajon aranysárgára fonnyasztjuk. Hogy biztosan ne kapjon oda, egy kevés sóval meghintjük, és gyakran kevergetjük.
2. A megmosott, meghámozott, feldarabolt paradicsomot rádobjuk, és addig pároljuk, amíg teljesen szét nem fő, ekkor a tököt is beletesszük, és lazán a paradicsomba forgatjuk.
3. Néhány perc alatt puhára pároljuk, végül a megmosott, kicsumázott, felkarikázott paprikát is beletesszük.
4. Amikor a paprika még roppanós, de már nem kemény, a tejfölben simára kevert liszttel behabarjuk a főzeléket. A habarással még egyszer forráspontig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről és tálaljuk.

TÖKHÉJFASÍRT
Hozzávalók: 1 nagy vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, 1 kb. 2 kilós spárgatök héja, 2 szikkadt zsemle, 1 piros húsú paprika, 1 tojás, őrölt bors, morzsolt majoránna, 5-10 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj
                                                                      

1. A megtisztított, finomra aprított hagymát az olajon megfonnyasztjuk. Megsózzuk, majd a gyufaszálnyi csíkokra vágott tökhéjat rádobjuk, és kevergetve puhára pároljuk. Hogy a héj biztosan tiszta legyen, a tököt még egészben alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük, és a héját burgonyahámozóval lehántjuk.
2. Amíg a hagymás tökhéj hűl, a zsemléket felszeleteljük, és langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és összemorzsoljuk.
3. A tökhéjjal és az apró kockákra vágott paprikával összekeverjük, majd a felvert tojást belecsorgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, a majoránnával fűszerezzük, és ha túl laza lenne, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük.
4. A masszából vizes kézzel gyerektenyérnyi pogácsákat formázunk, amiket a maradék zsemlemorzsában megforgatunk. Bő olajban szép aranybarnára sütjük, lecsepegtetjük, és máris tálaljuk. A tökhéjpogácsát főzelékfeltétnek vagy salátával, párolt rizzsel külön fogásként is kínálhatjuk.


2010. július 20., kedd

Krémes-habos ribiszkeszelet

És a ribiszkebokrok csak teremnek, teremnek... Ebben a nagy melegben már nincs türelmem órákat állni a tűzhely mellett, szűrögetni, üvegbe mericskélni, meg, hát is tudjuk osztani télre a befőzött adagot. Ha viszont már elég dzsem, kocsonya, szörp sorakozik a kamrában, jöhet a sütemény! A ribiszke fanyarságát jó oldani valamivel, például azzal, hogy finom vaníliapuding-ágyba fektetjük. Gyorsan összeállítható, csak a tésztát kell előre összeállítani (mondjuk előző este), a sütés idejére pedig valahová elmenekülni a konyhából. Ha ezután még van türelmünk megvárni, amíg a sütemény kihűl, az eredmény nemcsak finom, hanem mutatós is lesz. ( A forrón felvágott ribiszkés szelet tölteléke kicsit folyós, így is finom, csak nem szép.)



KRÉMES-HABOS RIBISZKESZELET
Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, késhegynyi sütőpor, 3-4 evőkanál tejföl
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 dl tej, 1 kg ribiszke, 3-4 evőkanál cukor
a tetejére: 3 tojássárgája, 15 dkg cukor. 5 evőkanál darált dió vagy étkezési búzacsíra

1. A tésztához a  vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojássárgájával, a sóval, a sütőporral és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. Műanyag fóliába csomagoljuk, és néhány órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap a pudingot a 4 evőkanál cukorral és az előírásosnál kevesebb tejjel megfőzzük, és kevergetve kihűtjük. A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, és 3-4 evőkanál cukorral összeforgatjuk. (A cukor mennyisége a gyümölcs savanykásságától és a család ízlésétől függ.)


3. A tésztát liszttel behintett deszkán vagy sütőpapíron akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes tepsit kibélelhessünk vele úgy, hogy a tészta a tepsi oldalát is befedje.
4. A kihűlt pudingot a cukrozott ribiszkével összekeverjük, és a tésztára simítjuk. A tepsit 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a lepényt 25-30 perc alatt elősütjük.


5. Közben a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A diót vagy búzacsírát lazán beleforgatjuk, majd a habot az elősütött tésztára simítjuk. A hab tetejét villával meg is cifrázhatjuk, majd a tepsit a sütőbe visszatoljuk.
6. A sütőben a hőmérsékletet 150 °C-ra állítjuk, és a habot újabb 25-30 perc alatt ropogós tetejűre sütjük, szárítjuk. Ez úgy sikerül a legszebben, ha a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.
7. A süteményt hagyjuk kihűlni, majd vizes pengéjű késsel karcsú szeletekre vágva kínáljuk.

2010. július 18., vasárnap

Ribiszkezselé - nélküle nincs nyár




Nagynéném kertjében van vagy húsz pompás ribiszkebokor. Még nagyapám ültette annak idején, bort készített  a terméséből, hozzáértők szerint nem a legjobbat, de kocaborászként remekül elszórakozott vele. Ő már azóta persze az égi ribiszkésben borászkodik, de a bokrok itt maradtak nekünk és évről-évre nagyszerű termést hoznak. Szóval kezdődhet a befőzés! Általában szörpöt és kocsonyát készítek a gyümölcsből, és persze sokféle süteményt, esetleg habot. Most nézzük a zselét, amit akár hívhatunk dzsemnek is. Az alább leírt adag az álom kategóriába tartozik, azaz ilyen kevés ribiszke még sohasem került a konyhámba, de alapegységnek jól használható akkor is, ha több gyümölcs kerül a kosarunkba.


RIBISZKEZSELÉ
Hozzávalók: 2 kg ribiszke, kb. 1 kg cukor, 1 mokkáskanál benzoesavas-nátrium

1. A ribiszkét megmossuk, leszemezzük, majd annyi vízben, amennyin éppen ellepi feltesszük főni. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a szemek szét nem főttek, ekkor leszűrjük, és a ribiszkét áttörjük.
2. Az áttört magot és héjat egy nagyobb tálban hideg vízzel felöntjük, és megkeverjük. A ribiszkemagok az edény aljára süllyednek, a víz tetejére emelkedett héjdarabokat szűrőkanállal leszedegetjük, és a kipréselt lébe keverjük. Erre azért van szükség, mert a kocsonyásító, sűrítő anyag (pektin) nagy része a gyümölcs héjában van.
3. A ribiszkelevet megmérjük, minden literjéhez 70 dkg cukrot keverünk, és a tűzre tesszük.
Állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, és egy kistányérra cseppentve 1-2 perc alatt kocsonyásodik.
4. Ezután tisztára mosott, fertőtlenített üvegekbe merjük, mindegyik tetejére csipetnyi tartósítószert szórunk, és két réteg celofánnal lezárjuk. (A tartósítószert a celofánrétegek közé is tehetjük.)
5. Az üvegeket szárazgőzbe tesszük, majd amikor kihűltek, felcímkézzük, és a kamrába rakosgatjuk.

2010. július 4., vasárnap

Csiga, de fahéjas

Limara remek kakaós csiga receptjét pénteken hajnalban olvastam. Az aznapra tervezett spenót-tükörtojás menü zárófogásaként éppen megfelelt, és végre gyakorolhattam vele a kenyérsütőgépben való dagasztás kellemes műveletét, amiről én mennyiségi okok miatt általában lemaradok, nálunk ugyanis lisztből általában 1 kiló az induló adag. Mivel pénteken számos gyermekem országszerte táborozott, kis (azaz normál) adag tészta is elég volt, így jöhetett a géppel dagasztás. Limara receptje alapján dagasztott, kelt tésztát, az itthon lévő családtagok kérésére nem kakaóval, hanem fahéjjal szórtam meg, és a kisebb, de magasabbra növő változat szerint sütöttem meg. Nagyon klassz lett, még egyszer köszönöm az ötletet és jó receptet Limara!

2010. június 25., péntek

Megjelent a Befőzés című szakácskönyv


A Cser Kiadó gondozásában megjelent a befőzésről szóló szakácskönyvem (már írtam róla, hogy készül), és e nagyszerű esemény kapcsán egy kis összegzést készítettem. Az összegzés eredményeképpen rájöttem, hogy pompás dolgom van, ugyanis azon kevesek közé tartozom, akik azzal foglalkozhatnak, azzal kereshetik meg a betevőjüket, ami a hobbijuk. Nekem a hobbim a sütés-főzés, és sütés-főzéseim dokumentálása, azaz receptek, háztartási ötletek papírra vetése. És, amilyen szerencsés vagyok (na, jó, azért egy kicsit irányítani is kellett azt a szerencsét), a megírt receptekből, hosszú éveken át cikkek, a cikkekből gasztronómiai magazin lett, most pedig egy szép szakácskönyv, a nyár egyik aktuális témájáról a befőzésről. A könyv összeállítása Gulázsi Aurélia szerkesztővel és Pecsics Mária fotóssal igazi, jó hangulatú csapatmunka volt, ami szintén a pompás dolgok közé tartozik.
Néhány szó a könyvről. A zöldségek és gyümölcsök ábécében szerepelnek benne, egy-egy alapanyaghoz való összes recept így egy helyen található. Ez azért praktikus, mert, ha például kapunk egy kosár meggyet, amit el akarunk tenni télre, nem kell a dzsemeket, kompótokat, savanyúságokat mind végiglapozni, elég csak felütni a megfelelő fejezetet, és minden meggyes recept ott van,  máris kezdődhet a munka. A kötetben igyekeztem összegyűjteni különleges és hagyományos recepteket is, kezdőknek és sokat próbált háziasszonyoknak valót is. A könyv, akár aláírva is, kedvezményes áron megrendelhető itt vagy az oldalsó képre kattintva.

Ízelítőül álljon itt egy recept a Befőzésből:

FAHÉJAS-RUMOS CSERESZNYEDZSEM
Hozzávalók: 2 kg cseresznye (magozva mérve), 70 dkg cukor, két-három fahéjrúd, 2 evőkanál rum,csipetnyi szalicil (ez el is maradhat)

A cseresznyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szárait leszedjük, és a gyümölcsöt kimagozzuk. Egy széles szájú, lehetőleg rozsdamentes lábasban feltesszük a tűzre, és kevergetve addig főzzük, amíg a szemek egy kissé összeesnek.
Ekkor a cukrot apránként beleszórjuk, a fahéjjal fűszerezzük, és lassú tűzzel, állandóan kevergetve kb. 20 perc alatt sűrűre főzzük. Ügyeljünk rá, hogy a tűz ne legyen túl erős, mert, ha cukor megég vagy akár csak karamellizálódik, megváltoztatja a dzsem ízét.
A kész dzsemből a fahéjrudakat kiemeljük, majd a forró masszát tisztára mosott kisebb üvegekbe merjük. A rumot a tetejükön elosztjuk, és két réteg celofánnal vagy csavaros tetővel az üvegeket lezárjuk. Ha tartósítószert is használunk, a rumban feloldva kanalazzuk a dzsemek tetejére. A lezárt üvegeket szárazgőzben hagyjuk kihűlni, majd a kamrába tesszük.

Aprósütemények készítésénél nélkülözhetetlen, vajas kalácsra kanalazva szintén remek.

Örüljetek velem!


Jól eltűntem hálóról, de van alibim. A nagyobbik lányom érettségizett, és, mint főzős anyának ott volt a helyem az érettségi büfében. Jó, hogy ott voltam, nemcsak azért mert azt akartuk hinni, a tanárok ínyének kényeztetésével jobbnál-jobb jegyeket kapnak a gyerekek (tudtuk, hogy nem ezen múlik, de azért mindent bedobtunk), hanem mert jó volt együtt izgulni a gyerekekkel, és amíg vártuk, hogy előkerüljenek a nagy vizsgáról, a többi anyukával jó volt végigbeszélni az elmúlt négy évet. Az eredmény (nem a büfé érdeme, hanem szorgos gyermekemé): majdnem kitűnő érettségi bizonyítvány.

Ja, és a menü a büfében: a gyerekeknek svédasztalos kínálással a szokásos sonkás, sajtos, szalámis szendvicsek, édes és sós sütemények minden mennyiségben. Gondoltunk a fogyókúrázókra és a vegákra is, volt magos kenyér és rozscipó is, hogy az egészségbajnokok is találjanak kedvükre valót. Agyserkentőnek kínáltunk csokoládét és szőlőcukrot, volt rengeteg ásványvíz, gyümölcslé, kávé és tea. A tanároknak terített asztalhoz le is lehetett telepedni, ők egybesült debreceni karajt kaptak, és ugyanolyan finom majonézes, zöldséges és gyümölcsös salátákat, mint a fiatalok. Szóval, aki csak uzsonnázni tért be, az remekül érezhette magát, sajnos a fiatalabbaknak vizsgázni is kellett.

2010. június 15., kedd

Nyári, gyors, édes: clafoutis

A clafoutis, vagy, ahogy elneveztem, a kanalazós piskóta a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike nyáron, sőt, akár egész évben, hiszen mélyhűtött vagy befőtt gyümölcs is lehet az alapja. Egyetlen hibáját, miszerint mindig gyorsabban elfogy, mint szeretnénk, azzal igyekszem ellensúlyozni, hogy eleve dupla adagot sütök belőle. Most egy olyan változatot próbáltam ki, amiben nincs liszt, a tészta sűrűjét túró és mandula adja, és hogy bármilyen könnyednek tűnik is, biztosan hizlaljon, porcukorral gazdagon meghintve, tejszínnel meglocsolva kell tálalni. A gyerekek szerint azért jó, mert olyan, mintha a túrós bélesből csak a tölteléket ennénk. És milyen igazuk van! Így készül:

TÚRÓS-MEGGYES CLAFOUTIS
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál étkezési búzacsíra, 50 dkg meggy (magozva mérve), 25 dkg tehéntúró, 15 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg mandula, 2 kiskanál vanília aroma
a tálaláshoz: porcukor és tejszín

1. A sütőtálat a vajjal kikenjük, a búzacsírával behintjük, majd a megmosott, kimagozott meggyet beleszórjuk. 2. A túrót a cukorral, a tojások sárgájával és a darált mandulával simára keverjük. Az aromával ízesítjük, majd a tojások keményre vert habját lazán beleforgatjuk.
3. A túrós-tojásos masszát a meggyre simítjuk, azután közepesen meleg (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) sütőbe toljuk.
4. A süteményt 25-30 percig sütjük, ezalatt szép aranysárga lesz a teteje. Porcukorral meghintve, tejszínnel meglocsolva langyosan tálaljuk.

Tippek:
- Szép fehér lesz a clafoutis tésztája, ha a bele kerülő mandulaszemeket először megfosztjuk barna héjuktól, és csak azután daráljuk meg. A hámozás úgy a legegyszerűbb, hogy a szemeket 1 percre forró vízbe dobjuk, majd egy kissé lehűtjük, és a bőrükből egyenként ügyesen kibújtatjuk.
- Ha nincs otthon mandula, süthetjük dióval, mogyoróval vagy akár búzacsírával is.

2010. június 7., hétfő

Babavendég, babafalat

Kedves ismerőseink (mama, papa, és egy tündéri nyolc hónapos kislány) délelőtt beugrottak hozzánk, azután maradtak volna ebédre is, de nem hoztak ennivalót a szopást éppen elhagyó kicsinek. No, ez nem lehet akadály. Igaz, hogy nálunk a legkisebb csemete is már komoly másodikos, azért még jól emlékszem, a babáknak való fogások passzírozására, készítésére. (A maradékra is mindig volt jelentkező!) Kapjon hát a kicsi finom salátafőzeléket egy kevés pulykahússal, és így a nagyok is nyugodtan megebédelhetnek! A kép illusztráció, mert bár a főzelék pompásan sikerült, a kicsinek is ízlett, de cseppet sem volt fotogén.

SALÁTAFŐZELÉK PULYKÁVAL
Hozzávalók: 1-2 burgonya(a baba étvágyától függően), 2-3 salátalevél, só, csipetnyi apróra vágott kapor,     1 mokkáskanál margarin, 1 gerezd fokhagyma, ez el is maradhat, kisujjnyi főtt pulykamell

1. A nagyon alaposan megsikált burgonyát papírvékonyan meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni.
2. A jól megmosott, lecsepegtetett salátát kis darabokra vágjuk, és a félig főtt burgonyába szórjuk. Leheletnyi sóval és a kaporral fűszerezzük.
3. Amikor puhára főtt, egy kevés főzővízzel hígítva pépesítjük, majd újra a tűzre tesszük. A margarint belekeverjük, majd a megtisztított fokhagymát egy villára szúrjuk, egyszer áthúzzuk a pürén, és kivesszük belőle (más ételhez elhasználhatjuk).
4. A főzeléket langyosra hűtve, az apróra darált pulykahússal összekeverve kínáljuk a kicsinek.

Tippek:
- Ha a baba még nem ehet margarint, akkor a főzeléket a főzővizével együtt pépesítjük, és így adjuk a kicsinek.
- Ha a baba még nem ehet húst, akkor helyette 1-2 kávéskanálnyi reszelt sajtot keverhetünk a főzelékbe.
- A húst érdemes egyszerre nagyobb adagban levesben vagy egy kevés enyhén sós vízben megfőzni, majd adagonként lefagyasztani.

2010. június 6., vasárnap

Chili magyar módra

Gyerekzsúrral egybekötött kerti partin voltunk szombaton. Végre napsütés, hatalmas kert, cicák, gyümölcsfák, a városból kiszabadult gyerekeknek maga a Paradicsom. Meg persze jobbnál-jobb falatok, pogácsák, kétféle torta, szóval igazi magyaros trakta, minden ízében pompás, és minden falatja jó szívvel kínálva. Míg a gyerekek szétszedték a házat és a kertet, kergették a rémült macskákat, addig mi felnőttek mit is tehettünk volna mást, ettünk és ittunk. A háziasszony óvott minket a gyerekeknek szánt szendvicsek túlzott fogyasztásától, mondván, hogy a felnőtteknek ennél súlyosabb dolgok is készülnek a konyhán, és, ha sok szendvicset eszünk, akkor annak már nem marad hely. Azután elő is állt a csodával: a bodzabokor mellett felállított hatalmas asztal közepére egy óriási tál, tüzesen illatozó chili került. A bab vörös volt benne, a kukorica gyönyörűen sárgállott, és mivel ez a con carne fajtából való chili volt, vastagon ült a paradicsommártásban a darált hús is, íze, illata, pont olyan, ahogy azt a nagykönyvben megírták. Tortilla helyett apró pirítóskarikák vagy ropogós friss kenyér járt mellé, utána pedig pompás száraz vörösbor. Amikor már mindenki vidáman kanalazta a csípős finomságot, a ház asszony a pirulva bevallotta: ez galuskás chili. Közvélemény-kutatást rendezett Dél-Amerikát járt ismerősei közt, és megtudta tőlük, hogy ott a chilit ezerféleképpen készítik, ki rizzsel, ki kruplival, ki tortillával szervírozza. Így azután úgy döntött, itt nálunk miért ne lehetne benne galuska. Hát lett, és milyen finom lett!  Jó kis délután volt, a magyarosított chili maradékát, és a kedves házigazdákat nehéz volt otthagyni.

GALUSKÁS CHILI
Hozzávalók: 50 dkg vörös bab, só, 2 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 50 dkg darált marhahús, 2-3 gerezd fokhagyma,  chilipor, 1 csokor koriander, csipetnyi őrölt koriander, 2 doboz konzervparadicsom,50 dkg mélyhűtött csemegekukorica, 1-2 chilipaprika
a galuskához: 1 tojás, 10-15 dkg liszt

1. A babot előző este beáztatjuk, majd másnap annyi friss enyhén sós vízben amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. (Kuktában a leggyorsabb, sípolástól számítva kb. 30 perc alatt kész.)
2. Közben a megtisztított, finomra aprított hagymát az olajon megfonnyasztjuk, a húst rádobjuk. Sózzuk, a chiliporral, a korianderrel, és finomra aprított korianderlevelek felével fűszerezzük.
3. A húst fehéredésig kevergetjük, majd a paradicsomot a levével együtt beletesszük. Amikor a hús már majdnem puha, a leszűrt babot és a kukoricát is belekeverjük, és együtt készre főzzük.
4. Ha kell utánaízesítjük, majd a tojásból, lisztből, csipetnyi sóból és egy kevés vízből kevert galuskát beleszaggatjuk.
5. Friss kenyérrel tálaljuk, a chilipaprikát külön kínáljuk mellé, hogy aki még tüzesebben szereti, azzal ízesíthesse.

Tipp:
Gyorsabban elkészül a chili, ha konzerv vörös babot és kukoricát használunk hozzá.

2010. június 4., péntek

Gyors tésztavacsora












Péntek este nálunk mindenki rohan. A nagyobb gyerekek általában valamilyen fantasztikus buliba, a kicsi baráti ottalvásra, unokatesó látogatásra, mi, öregek pedig a heti munka és a beszerzések után egy jó könyvvel a nagy fotelba vagy a kedvenc film elé. De, amíg mindenki eljut vagy elrohan oda, ahová vágyik, még hamarjában szeretne bekapni egy kis finom hazait. Ilyenkor nincs idő komótos főzőcskézésre, tehát: elő a tésztával! 
Most éppen szép zöldborsót találtam a piacon, ezért a fő feltét ez lesz, és, hogy mégse legyen olyan hétköznapi (hiszen, holnap már hétvége van!), mellédobtam egy kis rákot is. Így 25 perc alatt (ha a borsót angyalkezek már előre megtisztították) kész is lett a vacsora.

BORSÓS-RÁKOS PENNE
Hozzávalók: 25 dkg konyhakész garnélarák, 5 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom, fél citrom, só, 50 dkg zöldborsó (tisztítva mérve), 50 dkg penne (tollhegy tészta), 1 nagyobb főzőhagyma, őrölt bors, 1 nagy csokor pitypanglevél vagy rukkola

1. A rákot 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, a bazsalikommal, a citrom levével és héjával fűszerezzük, egy csipetnyi sóval ízesítjük, majd 15 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
2. A borsót lobogva forró, enyhén sós vízbe dobjuk, és kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük, de a vizet nem öntjük ki, hanem kiegészítve újra felforraljuk, és a tésztát kifőzzük benne. Amikor elkészült, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük, és 2 evőkanál olajjal összekeverjük.
3. A meghámozott, felkarikázott hagymát a maradék olajon megfuttatjuk, a rákot a páclevével együtt beletesszük, és megpirítjuk.
4. A zöldborsót is belekeverjük, ha kell, utánasózzuk, borssal fűszerezzük, végül a jól megmosott, lecsepegtetett pitypangot is beletesszük.
5. A borsós-rákos ragut a tésztával összeforgatjuk, és máris tálaljuk.

Tippek:
- Rák helyett kisujjnyi csíkokra vágott tengeri halat is használhatunk hozzá.
- Ha nem teszünk bele se rákot se halat, akkor a borsóból érdemes másfélszeres mennyiséget használni, és a ragut egy kevés tejszínnel krémesíteni.

2010. május 28., péntek

Ha nincs sütemény, legyen muffin!


A pünkösdi hétvégén a szombaton készült sütemény (Péter Jánosné: Süteményeskönyvéből a Háziasszony remeke) pillanatok alatt elfogyott. Hétfőn próbáltam egy csendes, sütés nélküli délelőttöt kiharcolni magamnak, és kijelentettem: nincs sütemény, kompótot eszünk ebéd utáni desszertként. A tizennégy éven felüli családtagok mintha megértették volna, ez mit is jelent, beletörődtek a kompót kanalazásba. Nem így a legifjabb. Ő egyszerűen csak ennyit mondott: ha nincs sütemény, akkor legyen muffin! Na, mit lehet erre válaszolni. Előkaptam Hargitai Gyuri (pardon, György, de mint hajdani Magyar Konyhás kolléga mégis inkább Gyuri) A legjobb muffinok 2 című remek szakácskönyvét. A Vaníliás muffin receptjét az otthon lévő alapanyagok és a süteményre vágyók száma szerint egy kicsit átalakítottam, és máris sütöttünk, és mivel nálunk ehhez az édességhez mártás is jár, így azt is összedobtam. A nem sütés nem sikerült, de a muffin igen!

MÁRVÁNYOS MUFFIN
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz): 20 dkg liszt, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag sütőpor, só, 2 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj vagy 15 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál tej, 2 evőkanál kakaópor,
a forma béleléséhez: vaj és liszt vagy papírkosárkák

1. A lisztet a pudinggal, a sütőporral és csipetnyi sóval összeszitáljuk.
2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. 
3. Az olajat és a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, ha kell, egy kevés tejjel lazítjuk.
4. Egy muffinforma mélyedéseit vajjal kikenjük és liszttel behintjük, vagy papírkosárkákkal kibéleljük.
5. A massza felét a mélyedésekbe kanalazzuk. A kakaót a maradék tésztába keverjük, majd a sárga tésztára kanalazzuk.
6. Az egy-egy mélyedésbe jutott tésztát egy kissé megmozgatjuk, így szép márványos lesz a muffin keresztmetszete, majd a formát közepesen meleg sütőbe toljuk, és a süteményeket 20-25 perc alatt megsütjük.
7. Amikor elkészült, még 10 percig a formában hagyjuk, azután rácsra téve langyosra hűtjük.
8. Felszeletelve - így szépen látszik a márványos belseje -, karamellmártással körülöntve tálaljuk.

GYORS KARAMELLMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 evőkanál cukor, 5 dl tej, fél csomag vaníliás pudingpor
1. Megolvasztunk, majd szép aranyszínűre karamellizálunk 3 evőkanál cukrot.
2. A tej felével felengedjük, és addig kevergetjük, amíg a karamell teljese fel nem oldódik.
3. A maradék tejet a pudingporral és a szintén megmaradt 2 evőkanál cukorral simára keverjük, majd a karamellbe csorgatjuk.
4. Állandóan kevergetve egyszer felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk.
5. Langyosan vagy hidegen sütemények mellé klínáljuk
Tipp:
A muffinhoz vagy gyümölcskenyerekhez való gyorsan elkészíthető mártások receptjeit  itt olvashatják.

2010. május 23., vasárnap

Kétszer hamis, mégis valódi hagymás lepény

Az előző naplóbejegyzés (hagymás receptek)  képeihez addig rakosgattam szebbnél szebb halmokba az újhagymát, és kerestem a hozzá való recepteket, míg rájöttem, hogy fotózás után pompás előételt kerekíthetek a modellből. A leírtaknál még egyszerűbbet, mondjuk, a jól hangzó nevek kedvelőinek pisladiere-t (olívabogyó és szardella nélkül, azaz hamisan). Így is történt, a lepény elkészült, a hagymafeltét is jó lett, de sajnos kissé elsóztam, ezért tejfölt kínáltam mellé, ami megszelídítette az ízét. Na, így meg a töki pompos szalonna nélküli, azaz hamis változatához hasonlított. Hamis innen, hamis onnan, mégis hamisítatlanul finom ez a hagymás lepény.

VALÓDI HAGYMÁS LEPÉNY
Hozzávalók: 2-3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor,     1,5 dl langyos víz, 50-60 dkg liszt, só, 0,5 dl olaj (napraforgó vagy olíva), csipetnyi morzsolt rozmaring (vagy/és oregano, kakukkfű)
a tál kikenéséhez: olaj (napraforgó vagy olíva)
a hagymafeltéthez:  1-2 csomó újhagyma a zöld szárával együtt, 1-2 kiskanál cukor, 3-4 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva), őrölt bors, morzsolt vagy friss kakukkfű

1. Az élesztőt a cukorral édesített vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
2. Ezután a lisztbe öntjük, majd az olajjal és egy kevés sóval laza tésztává dagasztjuk. Ha kell, még egy kevés langyos vizet adhatunk hozzá, vagy ha nagyon ragad a tészta, akkor liszttel meghinthetjük.
3. A rozmaringot belegyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és letakarva, langyos helyen  duplájára kelesztjük. 
4. Közben a hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk. A cukrot az olajban karamellizáljuk, majd a hagymát rászórjuk, és megpároljuk. Egy kevés sóval, borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, majd a tűzről lehúzzuk.
5. A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk úgy, hogy egy kis pereme is legyen.
6. A hagymát rásimítjuk, majd közepesen meleg sütőbe toljuk, és 25-30 perc alatt megsütjük.
7. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk, de ha marad belőle, hidegen is kitűnő
Tipp:
Lazább, könnyebb lesz a tészta, ha a sütő aljába egy kis lábasban vizet teszünk. Ez a sütés alatt párologva állandóan gőzben tartja a lepényt, így az biztosan nem szárad ki.

2010. május 21., péntek

Hagymás ötletek

Az újhagymaszár, vagy éppen nem csak a szár, hanem, mint Valentinánál az egyelés miatt az egész újhagyma (Legyen tavasz! Legalább az asztalon)  gyűlik, gyűlik, sokasodik a kamrában. Kidobni nincs szívünk, már az egész rokonság hagymát eszik, mi legyen hát az illatos csokrokkal? Nos, ha nálunk ilyen hagymahalmozás áll elő, akkor hagymás quiche, tészta vagy pizza készül. Például így:

HAGYMÁS QUICHE
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája,1 mokkáskanál ecet, só
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 2-3 csomó újhagyma vagy kb. ennyi súlyú újhagymaszár, 4 evőkanál olaj, 2-3 ág kakukkfű, őrölt bors, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 tojássárgája

1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat kisebb darabokra aprítjuk, és a lisztbe dobjuk. A tojássárgájával, az ecettel, 1-2 evőkanálnyi hideg vízzel és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, majd néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a megmosott, megtisztított hagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk, a kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük, majd a tűzről lehúzzuk.
3. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet megpezsgetjük rajta. A tejjel felengedjük, és simára keverjük, azaz besamelmártást készítünk. Sózzuk, csipetnyi borssal fűszerezzük, és ezt is hűlni hagyjuk. Amikor langyos, a tojássárgáját belekeverjük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán egy kb. 24 centi átmérőjű kerek piteforma méretére nyújtjuk úgy, hogy az oldalát is szépen befedje. A hagymát ráhalmozzuk, a besamellel leöntjük, majd előmelegített, 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk.

Igazi vendégváró fogás. A tészta és a töltelék is elkészíthető előre, és mivel gyorsan megsül, elég akkor a sütőbe tolni, amikor a vendégek már megérkeztek, így biztosan frissen tudjuk tálalni.
HAGYMÁS SPAGETTI
Hozzávalók: 50 dkg spagetti, só, 6 evőkanál olívaolaj, 20 dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 csomó újhagyma

1. A spagettit lobogva forró sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és lecsepegtetjük. Megforrósítunk 2 evőkanál olajat és a spagettit megforgatjuk rajta. A sajttal megszórjuk, a tejszínt ráöntjük, és a finomra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk, majd egy kissé megsózzuk. A hagymakarikákat a sajtos tészta tetejére kanalazzuk, és máris tálaljuk.
HAGYMÁS-SONKÁS PIZZA
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 30 dkg liszt, só, 4 evőkanál olaj
a tetjére: 4 nagy vöröshagyma vagy 2 csomó újhagyma a zöld száráűval együtt, 4 evőkanál olaj, őrölt bors, 2-3 ág kakukkfű, 15-20 dkg nyers sonka, 20 dkg pizza mozzarella
a nyújtáshoz: liszt

1. Az élesztőt 2 deci cukros, langyos vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a liszttel, csipetnyi sóval és az olajjal összegyúrjuk, majd letakarva fél órán át kelesztjük.
2. Közben a meghámozott, felkarikázott hagymát az olajon szép aranysárgára pirítjuk. Megsózzuk, borssal, kakukkfűlevélkékkel fűszerezzük.
3. A megkelt tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és egy közepes tepsi méretére kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a hagymakarikákat rákanalazzuk. A papírvékony sonkaszeletekkel és a faldarabolt sajttal beborítjuk.
4. Előmelegített 200 °C-os sütőbe toljuk (légkeveréses sütőben 180 °C), és kb. 25 perc alatt megsütjük. Csinos szeletekre vágva tálaljuk.

2010. május 18., kedd

Legyen tavasz! Legalább az asztalon.

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy sem mi, sem rokonaink, sem ismerőseink nincsenek veszélyeztetve sem az árvíz, sem a szél által lefújt tető, sem kocsira borult fa és egyéb májusi borzalmak miatt, akkor süssünk-főzzünk olyan jókat, hogy ne is lássuk ezt a ronda időt. Például kerekítsünk néhány (sok) kukoricapuffancsot, ami sok-sok fodros fejes salátával, esetleg rizzsel vagy petrezselymes újburgonyával kínálva hamisítatlan tavaszi ebéd. Legalább az asztalon legyen tavasz!

KUKORICAPUFFANCS
Hozzávalók
1 kis doboz konzervkukorica, 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab (konzerv vagy mélyhűtött), 1 evőkanál vaj (a mélyhűtött babhoz), 2 tojás, 10 dkg liszt, fél csokor petrezselyem, só, őrölt bors
a sütéshez: olaj

1. A leszűrt lecsepegtetett kukoricát és zöldbabot összekeverjük. Ha mélyhűtött babot használunk, akkor azt a vajon előtte pár perc alatt puhára pároljuk.
2. A tojást a liszttel simára keverjük, akkor jó, ha olyan, mint a laza galuskatészta. A zöldségeket beleforgatjuk, sóval, borssal, finomra aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
3. Teflonserpenyőben egy kevés olajat forrósítunk, és a masszát 2 vízbe mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk. A halmokat egy kissé ellapítjuk, majd mindkét oldalukon szép aranysárgára sütjük.
4. Konyhai papírtörlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla, majd salátával, rizzsel, paradicsom- vagy sajtmártással, esetleg fűszeres tejföllel kísérve kínáljuk.

Ízesítési változatok
- A puffancs karakteresebb lesz, ha 1-2 evőkanálnyi pirított hagymát is keverünk a tésztájába.
- Frissen aprított bazsalikommal is fűszerezhetjük.
- Jól mutat, és izgalmas ízt kölcsönöz a kukoricapuffancsnak 1-2 maroknyi apró kockákra vágott és roppanósra párolt piros húsú paprika.

Segíteni kell!

A gasztroblogolást nem mindig lehet az eddigi őszintén boldog hangnemben folytatni. Most például nagyon nehéz, mert baj van: árvíz dúl. Ezért elhatároztam, hogy valami módon segíteni fogok az árvíz áldozatain, a pontos módját még nem tudom, de az biztos, tenni kell valamit. Bár itt körülöttem fűtött lakás van, és az utcán sem hömpölyög a kiáradt folyó, azért nem nehéz elképzelnem, hogy milyen lenne, ha a mi házunkat mosná el a víz, ha a gyerekeimmel nem volna hová menekülni, hogy minden nyirkos és hideg, hogy jobb megoldás híján a család öreg, esetleg beteg tagjaival együtt egy rideg tornateremben várjuk, hogy elálljon az eső, hogy visszahúzódjon a víz, hogy lássuk, mi maradt… El tudom képzelni, hogy a bajban lévő emberek mit éreznek, milyen kilátástalan a helyzetük. Ezért segíteni fogok, hogy ennek a borzalomnak mielőbb eltöröljük a nyomait. Ha kell szervezéssel, ha kell adománnyal, ha kell kétkezi munkával, bármivel, amivel hasznukra lehetek!

2010. május 14., péntek

Karcsúsító ötlet

Még egy nagy sóhajtás, és itt a nyár. Ki kell merészkedni a strandra, ahol fürdőruha az illő viselet. Ilyenkor szembesülünk a szomorú valósággal: télen súlyosabbak, vaskosabbak lettünk. Neki kell látni a napi tornának vagy/és fogyókúrába kell kezdeni. A diétázás komoly önuralmat kívánó feladat, és még nehezebb, ha miközben mi koplalunk, a családot jobbnál jobb falatokkal tápláljuk. Ilyenkor érdemes olyan fogásokat választani, amelyek mindkét követelménynek megfelelnek, azaz más-más kiegészítővel alkalmasak a kúrához és a hétköznapi étkezésekhez is. Ilyen ez a könnyű fasírt, amit nem bő olajban sütöttem ki, hanem egy olyan tepsiben, amit olajjal csak vékonyan kentem ki, és persze nem sertéshúsból gömbölyítettem, hanem pulykából.

TEPSIS FASÍRT
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
1 zsemle, 50 dkg pulyka apróhús, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor koriander vagy petrezselyem,1-2 evőkanál mustár, só, őrölt bors, morzsolt majoránna, olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika

1. A felszeletelt zsemlét vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a hússal együtt ledaráljuk.
2. Biztosan kellően apró darabokban kerül a fasírtba a meghámozott vöröshagyma és a fokhagyma is, ha ezeket is áthajtjuk a darálón.
3. A korianderből maroknyi szép levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk. A masszát a mustárral, sóval, borssal, morzsolt majoránnával és finomra vágott korianderrel fűszerezzük, majd vizes kézzel gyerektenyérnyi, lapos pogácsákat formázunk belőle.
4. Ezeket egy olajjal kikent tepsire rakosgatjuk, a tetejüket olajjal megkenjük. A tepsit forró (200 °C-os) sütőbe toljuk, és a fasírtot 25-30 perc alatt megsütjük.
5. A sütés vége előtt pár perccel a húspogácsák tetejét 1-1 szép koriander vagy petrezselyemlevéllel díszítjük, és olajjal simára kevert pirospaprikával még egyszer megkenjük. Ezután a sütőbe visszatoljuk, és készre sütjük.
6. Fogyózóknak szigorúan csak salátával, a többieknek vajas burgonyapürével és paradicsommártással kínálhatjuk.

A kalóriaspórolós ötlet továbbfejlesztései:
- A zsemlét kihagyhatjuk a fasírtból.
- Pulyka helyett csirkemellből készíthetjük a húspogácsákat.
- Olajjal kikent tepsi helyett sütőpapírral bélelt tepsiben süthetjük.
- A receptben leírt módon szálkamentes halból (pangasius, tengeri sütőhal stb.) is süthetünk fasírtokat.

2010. május 3., hétfő

Amit nem a szépségéért szeretünk: salátafőzelék

A hétvégéről maradt a hűtőben egy hatalmas fej saláta. Vettem hozzá még egyet, és egy nagy csokor kaprot. Néhány szem krumpli lapult még a kosár mélyén, így együtt volt minden egy jó kis salátafőzelékhez. Könnyen, sok tejföllel készítve, feltétként néhány buggyantott tojással hamisítatlan tavaszi fogás. Lajos Mari pompás receptje nyomán én így főzöm:

SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, só, 2 fejes saláta, 2-3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves (vagy 1 leveskocka és 5 dl víz), fél citrom leve, 1-2 kiskanál cukor, 1,5 dl tejföl

1. A burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, majd annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni.
2. Míg a burgonya megpuhul, a salátákat többször váltott vízben alaposan megmossuk, majd laskákra vágjuk.
3. A lisztet a forró olajon megpezsgetjük. A zúzott fokhagymát és a finomra aprított kapor felét rádobjuk, egy kicsit megizzasztjuk, majd a salátahalmot is a lábasba tesszük.
4. Néhányszor megforgatjuk, majd a hideg levessel vagy vízzel felengedjük. (ha leveskockát használunk, akkor azt is belemorzsoljuk).
5. A közben megpuhult krumplit beletesszük, a levét sem öntjük ki, mert azzal főzeléket hígíthatjuk.
6. A citromlével, csipetnyi cukorral ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
7. A tejfölt egy kevés hideg vízzel, majd a főzelék forró levéből 1-2 merőkanálnyival simára keverjük, majd állandóan kevergetve a főzelékbe csorgatjuk.
8. Néhány percig rotyogtatjuk, majd a maradék kaprot is belekeverjük, és a tűzről lehúzzuk.

Buggyantott vagy kemény tojással kínáljuk langyosan, de akár hidegen is.

2010. április 28., szerda

Kapor egy héten át

Az úgy kezdődött, hogy kis családom töltött tökre vágyott. El is készítettem két jókora spárgatököt finom, könnyű pulykahúsos töltelékkel, kapros mártással. Igen ám, de a família zöldséghívő tagjai kiették a töltelék alól a tököt, és elkanalazták hozzá a kapormártást. A töltelék, ami érdekes átmenet volt a fasírt és a löncshús között kapott egy könnyű, pároltkaralábé-köretet, és hát csináltam hozzá … egy másfajta kapormártást. A karalábé leveleiből töltike készült, ami szintén megkíván valamilyen  krémes mártást, például hideg tejfeles kapormártást. Az elmúlt napok fogásai kellemesek, tavasziasak, selymesek, és még sorolhatnám a jelzőket… szóval sok szépet és jót lehet róluk mondani, csak egyet nem, hogy változatosak. Hát, igen szánom-bánom, de mentségemre legyen mondva, a friss kapor ellenállhatatlan, és bár egész nyáron kapható, most van az igazi szezonja. Igaz is, a héten nem volt még lucskos káposzta, és tökfőzelék, és kapros túrós lepény, és… Lássuk hát, hogyan is készültek ezek a mártások!

1. PIKÁNS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 nagy csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín,
1-2 evőkanál citromlé, csipetnyi só és cukor

1. Az alaposan megmosott majd apróra vágott kapor felét a forró vajon megfuttatjuk.
2. A lisztet rászórjuk, megpezsgetjük, azután a tejjel felengedjük. Néhány percig kevergetve forraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a tejszínt belekeverjük.
3. A citromlével, csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük, végül a maradék kaprot is beleszórjuk.
Rántott vagy töltött tökhöz, párolt zöldségekhez nagyszerűen illik.

2. HAGYMÁS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 kis vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 nagy csokor kapor, 5 dl szűrt húsleves, 2 evőkanál tejföl, 1-2 kiskanál ecet, csipetnyi só és cukor

1. A megtisztított, apróra vágott hagymát a forró olajon aranysárgára pirítjuk, pároljuk.
2. A lisztet rászórjuk, kevergetve rózsaszínűre pirítjuk, majd a megmosott, felaprított kapor felét beleszórjuk. és egyszer-kétszer megforgatjuk a liszten.
3. Azután a levessel felengedjük, és néhány percig forraljuk.
4. Végül a tűzről lehúzzuk, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük, a maradék kaprot belekeverjük, és máris tálalhatjuk.
Párolt, főtt húsokhoz, vajon pirított zöldségekhez kínálhatjuk.

3. HIDEG TEJFÖLÖS KAPORMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 dl tejföl,  1 nagy csokor kapor, 1-2 kiskanál citromlé,só, őrölt bors, csipetnyi cukor

1. A tejfölt simára keverjük, majd a megmosott, finomra vágott kaprot beleszórjuk.
2. A citromlével, sóval, borssal és a cukorral fűszerezzük.
Zöldségmártogatóhoz, roston sült halak mellé vagy töltikére locsolva adhatjuk az asztalra.

2010. április 20., kedd

Könyvkészítő manufaktúra










A hétvége munkával telt. Főztem is, sütöttem is, és minderről kép is készült, de most nem a családnak és nem a blogba, hanem a befőzős könyvbe. Sok ilyen fotózáson voltam már a lapnál, de akkor jóval kevesebb kép készült egyszerre, mint most. A könyv fotósa, Pecsics Mária, nagyszerűen dolgozott: remekül előkészítette a munkát, pontos terve volt minden képre, de hagyott engem is kibontakozni, jól lehetett vele együtt munkálkodni. Alaposan elfáradtunk, de azt hiszem megérte, mert a könyv gyönyörű lesz. Most már lassan nyomdába kerül, és nemsokára megjelenik. Receptek, ötletek majd holnap....